Friday, 4 September 2009

Aktiviti di cuti sekolah & bulan ramadhan

Acara memasak dadar berlauk
Payah rupanya nak buat dadar berlauk ni ye..penuh cabaran!

Dalam hati adik berkata, baik adik tengok aje!
Adik tak nak masuk campur.


Membantu membuat popia

Adik tekun mengopek kulit popia



Pakar membuat popia dan hobby makan popia


step selanjutnya menggoreng...



Ummmmiiii...kenapa tak habis habis
popia ni...tulungggg!!!




Resepi Popia Goreng (yang simple)
Timun di potong kecil atau disagat
Lobak Merah disagat
Tauge
bawang putih ditumbuk
minyak
garam
udang kering ditumbuk

Cara2
Tumis bawang putih dan udang kering
Masukkan lobak, tauge dan timun
Masukkan garam
Masakkan agak kering

Setelah inti sejuk
Gulung inti ke dalam kulit popia.
Lekatkan kulit popia dgn telur putih
Goreng hingga kekuningan.

Sos Popia

Lada kering tumbuk
Sos tomato
Sos cili
garam
gula
tomato puree
cuka

Cara2
Masak kesemua bahan di atas.





Goreng jeput bawang sambil tidur
menunjukkan betapa senangnya kerja ni



Majlis Berbuka Puasa di Rumah K.Ma & Abe We





Lihat lah menu di atas sangat menyelerakan dan telah terbukti keenakannya.
..ada ayam percik, pecal, kari kepala ikan,
sambal tempoyak, ayam goreng, kerabu, sayur pedas, air kelapa dan bermacam2
kue, termasuk kue tepung bunga.



Ini lah rupa kue tepung bunga buatan adik bongsu saya, Adik Nor.
...ehm, caya lah!
Macam tak caya adik saya dah besar, dah pandai buat kue.
Teruskan usaha ye..ingat usaha tangga kejayaan.




Maaf gambar ni sengaja dikaburkan sebab kembang pagi
tak nak dirinya ter expose ...he he maap ye kembang.
Waktu ni tengah tunggu waktu berbuka puasa.
Abg Li dan Adik Ma yang sentiasa dahagakan cerita2 seram
tengah mendengar cerita seram yang direka khas untuk mereka.






Kawan sepemainan dan membesar bersama.
sorang dah kawin, sorang lagi
bakal menyusul ( Amiinn) ,
Sorang lagi dah ada calon tapi tetap berahsia.



Anak yg baik yg selalu membantu mama.
Senang melihat Inn tersenyum girang..punya deretan gg yg cantik.









Homework mesti kena selesaikan!!!






Susah sungguh matematik niiiii

emmmmm.....


Zzzzzzzzzzzzzz....selamat tinggal matematik!




Hadiah Kue Raya





Lebih kurang tiga hari puasa ada sorang ptn.brcs
telah menghadiahkan kue raya.
Thank you Afizah.
Tahun lepas pun Afizah kasi kue juga.
Lepas ni nak tunggu dapat duit raye daripada abangnda pulak.

Selamat berpuasa















5 comments:

  1. bestnya!!!anak2 yg baik.bantu mbantu,lipat mlipat,goreng mgoreng.
    Tahniah abg,aki n adik.
    sesekali dtglah beri bantuan pd mama long yg keseorangan di dapur kalu kak inn tak de.huhuhu

    ReplyDelete
  2. malu saya bila anda meng'commercialize'kan tepung bunge saye..hehehehe...cam terharu jerk..hahahahahahahahhaa...

    ReplyDelete
  3. anda telah bjaya membuktikan bahawa anda telah bersuami.hehehe

    ReplyDelete
  4. cik mmang pandai bcerita.
    tapi syg cerita separuh jln dik ma n abg li dah sambung cerita tu.
    dah boleh agak endingnya.hahaha

    ReplyDelete
  5. yang best nya shahmi akan reka ending nya sendiri...he he

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...