Wednesday, 28 October 2009

Berus Gigi & Ubat Gigi



Kali ni nak kasi info tentang berus gigi dan ubat gigi dengan
Abang2, kakak2, adik2, anak2 dan anakbuah2 ku.
Kebanyakan Doktor gigi menasihatkan supaya

menggunakan berus yg lembut kerana
berus yg keras dapat merosakkan dan menghakis enamel gigi.
Ini akan menyebabkan gigi menjadi

sensitive.




Berus Gigi yang Baik
Pilihlah berus gigi yang kepalanya kecil
sehingga dapat digunakan dengan baik dalam rongga
mulut.
Bagi orang dewasa panjang kepala berust gigi 2,5 cm,
sedangkan pada anak 1,5 cm.

Panjang bulu berus gigi hendaknya sama.
Berus gigi dengan bulu yang panjangnya berbeza
tidak dapat membersihkan permukaan datar

tanpa menimbulkan tekanan pada beberapa bulu berus.

Tekstur bulu berus hendaknya memungkinkan
digunakan dengan efektif tanpa merosak jaringan.
Jangan memilih bulu keras sebab dapat merusak jaringan.
Pilih lah bulu yang lembut/soft.

Pemegang berus harus cukup lebar dan tebal agar
dapat dipegang kuat dan dapat dikontrol dengan b
aik.



Tip Memilih Ubat Gigi Yang Baik

1.Mengandung cukup fluoride. Fluoride berfungsi untuk
menjaga gigi agar tidak berlubang.

Namun, anak-anak di umur bawah 3 tahun sebaiknya
tidak memakai ubat gigi.
Sebab jika terlalu banyak fluoride malah tidak bagus
dan membuat gigi lebih rapuh.

2. Pilih ubat gigi yang buihnya tidak terlalu banyak.
Buih yang terlalu banyak menunjukkan bahwa
kandungan deterjen di dalamnya juga banyak.
Pendapat bahwa semakin banyak buih

semakin baik, tentunya tidak benar.


3. Hindari langsung makan setelah menggosok gigi.
Pasalnya, kadar
asid mulut akan turun
dan fluoride pun hilang, sehingga kuman akan masuk lagi.
Makan sebaiknya 1 - 2 jam setelah menggosok gigi.

4. Untuk menjaga kondisi gigi, setiap
6 bulan sekali
anak sebaiknya dibawa ke doktor gigi untuk
dilakukan topical fluoride (pelapisan gigi).
Apalagi bagi anak anak yan
g malas menggosok gigi..haha



Jgn lupa jumpa dentist 2x setahun


Tip lagi
Berus gigi sebaiknya diganti setiap 2bulan atau 3 bulan sekali.
Kalau bulu berus dah kembang..tu dah tak ok unk digunakan ye.


Semoga tip2 ni berguna untuk kita semua.


Moral of the Story
#Kena jaga gigi supaya kita dapat
menikmati makanan hingga tua..hiihii
#Jgn lupa jumpa dentist setiap 6 bulan sekali...


7 comments:

  1. kenapalah baru sekarang baru bagi tip
    dah tuo...
    tapi berguna unk anak2

    ReplyDelete
  2. Dah tua ke? kita masih muda daripada mi dan yam..hehe
    Bila balik?..baru bernafas balik blog kalu tak tak berseri tanpa mawar

    ReplyDelete
  3. petang jumaat dalam
    hujan lebat...
    sepanjang jln...
    menakutkan,badan letih,tayar
    tak berbunga mcm pokokku jua
    hhaha

    ReplyDelete
  4. Pokok tak berbunga tak pe..tak bahaya...tapi kalau tayar tak ada bunga tu bahaya...

    ReplyDelete
  5. tyre no flower...not that bad...but if together with brake not eat...dangerous...hehehehe

    ReplyDelete
  6. boleh tanya soalan?
    kenapa kita mesti panggil balik patient yg ada gingivitis selepas 2 minggu?

    ReplyDelete
  7. ummi
    biasanya untuk follow up..setelah di scaling. Dentist nak tengok samada ada perubahan atau tak pada gusi :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...