Friday, 25 February 2011

Percutian ke Tokyo part 2








Hari kedua ( 28.2.2010) kami bermula pagi2 lagi.

Hari ni hujan. Udara sejuk sekitar 5 darjah celcius.

Kami menuju ke Odaiba.

Odaiba ni adalah pulau ciptaan manusia.

Tujuan binaan pulau ini adalah sebagai

kubu pertahanan semasa perang dulu.

Disini masih ada peninggalan semasa perang dulu..

berupa sauh kapal yg kelihatan sudah lama.

Kita perlu melalui Rainbow Bridge yg terkenal itu

untuk masuk ke Odaiba







Di depan hotel sebelum berangkat ke Odaiba.

hujan.....




Di station metro train.






Masih di station..
Bukti yg kami memang suka bergambar..hihi






Dalam LRT kat KL tak pula teringin nak bergambar..hehehe



Di Odaiba terdapat shopping complex yg di kenali dengan Venus Fort.
Venus Fort bertema European shopping center abad ke 18.


Di dalam nya ada fountain yg cantik.
Kebanyakannya kedai pakaian berjenama...ada lebih dari seratus kedai termasuk butik, cafe dan restoran.


Targetnya adalah pelanggan WANITA..hihi
but I still enjoy the atmosphere here..
walaupun tak membeli..
kerana kurang tertarik dengan harganya..harap maklum.






Di dalam Venus Fort



Restoran banyak..tp tak halal




Fountain di dalam Venus Fort




Akhirnya Inn membeli sepasang
glove pink kerana tak tahan kesejukan.



Sebelum itu kami menaiki Ferris Wheel..salah satu yg terbesar di dunia.
Sayangnya cuaca kurang baik...so tak begitu clear sangat pemandangan di bawah sana...


ferris wheel Odaiba....Inn dan glove




di atas ferris wheel.....Along dan Inn






Lepas tu kami memasuki showroom Toyota.
Banyak kereta cantik2 dan mahal2 pula.



Mega Web Toyota City showcase.



Kami meneruskan perjalanan kami ke tepi pantai.
Dari sini nampak jambatan yang di panggil
Rainbow Bridge.















Seronok berjalan dengan Inn ni, sentiasa ceria .


Jalan2 lagi di tepi pantai tu..
nampak pula patung Liberty.
Bergambar lagi... snap sana snap sini..

Peninggalan zaman perang dunia...ada sauh kapal yang dah berkarat.





Di sekitar kawasan yg sama
terlihat satu bangunan yg futuristic.
Rupanya ia adalah bangunan Fuji TV
salah satu TV swasta di Jepun.



Ini lah bangunan Fuji TV itu



Pantang jumpa bunga sakura..




Kasut baru oiii
gara2 tak tahan sejuk.



Public Phone di depan istana.
Kami keluar dari Odaiba agak petang
Along putuskan ke Tokyo Imperial palace.
tapi kami sampai istana dah pun ditutup.
So kami meronda2 le sekitar Tokyo station tu.






Ramainya orang..
di mana2 ramai orang.
Ramainya penduduk Tokyo nih.







Acara ronda ronda di Tokyo Station.
Banyak kedai2 kat sini.
Semua ada.




Tokyo Station
Destinasi terakhir kami adalah ke masjid tokyo.

Sebelah kanan tu tempat wuduk.
Kena turun kebawah.
udara saat ni..amat menakutkan..hihi




Di depan Masjid.


Berakhirlah perjalanan kami untuk hari ke 2.
Balik aku terpaksa menelan sebiji paracetamol..
gara2 kaki ku sakit2...hehehee
Tunggu sambungan hari ke 3 pula ye..






2 comments:

  1. salam kenalan maya...sya org ganu ggok.masa kecik2 dulu duk di KR (kg raja)..pahtu besor merata2.lening settle di kb...bakpe tutup muke,dok kenal lah ggitu,dok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal juga
      Kg raja Kat mana?
      Tutup muka sebab nak Tutup kerut dmuka haha

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...