Wednesday, 25 August 2010

Masak ; Ikan bakar sumbat











Bercerita pasal ikan bakar sumbat ni...aku jadi ingat sahabatku ANIZA SAIDIN. Dia ni memang aku respect sebab waktu kami masih belajar dulu2 lagi, dia dah pandai masak berbagai masakan. Ikan bakar sumbat ni pun resepi dari nya. Orangnya comel, baikhati..pokoknya ciri2 seorang wanita melayu terakhir ada padanya. Haaa...ni resepi beliau ;


Bahan2:

  • 2 ekor ikan cencaru
  • 3 tangkai cili merah
  • 4 ulas bawang merah
  • 3 sudu kelapa parut putih
  • ais asam
  • belacan di bakar
  • sebatang serai..dipotong kecil
  • garam

cara-cara:

  • Tumbuk bawang merah, serai & cili
  • masukkan kelapa..tumbuk sedikit
  • Masukan belacan & air asam
  • Tambah garam secukup rasa
  • Masukkan bahan2 ini kedalam perut ikan
  • Bakar atau goreng hingga masak



Ikan di siang dan dicuci




Belah belakang ikan



Ikan yang telah di isi dengan bahan2 yg ditumbuk


Ikan dibalut dengan daun pandan.Biasanya dibalut
dengan daun pisang tapi aku lebih suka daun pandan sebab
sewaktu membakar akan mengeluarkan bau yg harum.
Lagipun kat rumah banyak daun pandan.


Ikan di bakar hingga masak.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...