Sunday, 29 August 2010

Masak Lemak Cili Api Kacang panjang & Rendang Kacang


Masak lemak cili api kacang panjang ni, seperti masak lemak yang lain juga. Bahan2 nya ringkas saja. Bertemu jodoh dengan orang Negeri Sembilan(NS)...jadi terpaksa le belajar masak masakan NS. Awal2 dulu aku agak susah untuk menyesuaikan diri ( sebetulnya perkataan yg lebih tepat adalah menyesuaikan lidah..hihi) dengan masakan2 NS. Almaklum le aku orang Terengganu yg suka manis2 & takut dengan pedas...sedangkan suamiku suka pedas & tak suka manis...huhuhuhu. Bak kata Arwah nenek suamiku...tak podeh tak sodap. Dulu2 kalau makan pedas2 sure akan ulang alik ke toilet le jawapnya. Kalau letak cili dalam masakan cuma unk menghias masakan agar kelihatan menarik saja. Tapi kini setelah 19 tahun bersama kami sudah saling bertukar2 selera. Aku dah tak takut pedas lagi & suamiku juga sudah biasa dengan masakan manis2. Haaa...ini resepinya ye...

Resepi Masak LemakCili Api Kacang Panjang &Rendang Kacang Panjang
Bahan2
  • 2 inci kunyit
  • 20 biji cili api
  • 2 mangkuk santan
  • 2 batang serai
  • seikat kacang panjang
  • 20 ekor udang atau ikan bilis
Cara2:
  • Tumbuk kunyit & cili api hingga lumat.
  • Masak santan bersama cili api , kunyit & serai.
  • Kacau santan hingga mendidih
  • Masukkan kacang & udang.
  • Masak hingga udang & kacang masak.

Note : kalau masak lemak ni kita keringkan akan jadi rendang kacang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...