Friday, 13 August 2010

Masak : Sambal ikan



Sepanjang bulan puasa ni
akak balik awal sikit dari biasa.
Jadi sempat le masak.
Kebetulan anak sulung akak, abang
ada kat rumah.
Dia semangat menolong sebab
nak belajar masak.


Rasa2nya semua orang pun pandai
masak sambal ikan macam ni.
Cuma abang yg tak pandai..hehehe



Ikan kena perapkan sekejap
dengan garam & kunyit.
Setelah itu barulah goreng ikan..
sampai garing
.

Untuk sambalnya...blend le bawang & bawang putih.
Tumis bawang & bwg putih dgn minyak panas
sampai kekuning2an
Bawang yang di tumis kekuning2an.
Cili di blend...kalau tak de cili kering
guna cili hidup pun boleh.
Lepas tu baru masukkan cili yg telah di blend.
Masukan air asam, garam & gula
secukup rasa.
Kalau nak letak belacan pun boleh
tak letakpun tak pe.

Masukkan cili.

Goreng sampai garing
tapi bukan hangus macam gambar di atas(hihi).
Setelah itu gaul ikan dalam sambal.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...