Tuesday, 24 August 2010

Masak : Sambal Petai Udang





Sambal petai udang merupakan makanan
favourite Abang
(sebenarnya abang punya banyak favourite food..hihi).
Dia mesti tau masak sambal udang ni sebelumnya
dia gi Egypt.

So tiap hari le dia minta tolong ajarkan.

Dulu waktu aku nak gi belajar...
duduk le salin resepi dari Mi.
Tapi sekarang dah senang sikit..tak yah
nak salin2 lagi...ummi masukkan dalam

blog ummi...bila2 saja Abang boleh tengok.


Beli udang kat Pasar Ulu Langat.



Setelah sambal dah garing..masukkan udang


Bahan-bahan :


  • Udang setengah kilo

  • 20 tangkai cili kering (direbus) atau cili boh

  • 2 biji bawang besar (merah) (blend)

  • 1 biji bawang besar di hiris bulat.

  • 3 ulas bawang putih

  • sedikit belacan

  • petai

  • air asam

  • garam & gula secukup rasa.



Cara-cara


  1. Blend cili kering ,bawang merah(2biji) & bawang putih

  2. Tumis bahan yg di blend dengan minyak panas sehingga garing.

  3. Masukan gula & garam secukup rasa.

  4. Masukan belacan & air asam

  5. Masukkan udang & petai

  6. Masukkan bawang yang di potong bulat2







5 comments:

  1. abang bernasib baik...
    moga detik2 ini menjadi kenangan
    ketika di rantau orang.

    ReplyDelete
  2. saat2 yg perlu diisi dgn kebersamaan yg tiada nilainya.

    ReplyDelete
  3. ya..
    tuai padi antara masak
    esok jng layu-layuan
    ....sila lengkapkan
    hihihi

    ReplyDelete
  4. unk makluman..
    saya telah berjaya melaksanakan
    tanpa bantuan
    hihihi
    tahniah unk diri sendiri

    ReplyDelete
  5. Thank you...apa2pun gambar profil sungguh cute..I likeee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...