Sunday, 5 September 2010

Masak; Daging Goreng Lada Hitam









Kalau tiap hari beli makanan kat pasar ramadhan, bosan juga. Kalau masak sendiri..goreng2 simple pun ok juga. Tapi kadang2 penat balik kerja menyebabkan tak terdaya lagi unk memasak. Kali ni nak kongsi daging goreng lada hitam


Bahan A
  • 500 gram daging (potong nipis2)
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar tepung jagung(dibancuh dgn secawan air)
  • 2 sudu besar lada hitam ( ditumbuk)
  • minyak masak

Bahan B

  • 2 biji bawang besar (mayang)
  • 2 ulas bawang putih(mayang)
  • 1 inci halia(mayang)

Bahan C

  • daun sup
  • 2 biji cili merah

Cara2

  • Tumis bahan B hingga wangi.
  • Masukkan daging ..goreng hingga lembut
  • Masukkan bancuhan air tepung jagung, kicap pekat & lada hitam
  • Masak sampai pekat.
  • Masukkan daun sup & cili yg telah di potong.



3 comments:

  1. buat daku terliur...nasib baik tak melelih...

    ReplyDelete
  2. Leez;
    biasa2 je Leez, tp bulan puasa semua jd sedap..:)

    Mawar;
    hati2 mawar air liur tu..nanti anak murid tengok..hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...