Monday, 18 October 2010

Bandung : Tangkuban Parahu





After breakfast we went to Tangkuban Parahu by car early in the morning (to avoid traffic jam). Biasanya kami sewa mobil dari Ibu Ivan....and she always give us a good driver...biasanya Bapak Randy yg jadi supir kami di sana. This time, Bapak Randy juga yg jadi supir kami...He is very kindman & polite. Kebanyakan orang Sunda ( orang Bandung) memang sopan & berbudi bahasa




We arrived around 11 am...suhunya agak sejuk & berkabus. Orang dah ramai...sebab kebetulan cuti am (X mas)...nasib baik kami berangkat pagi2. Bau sulfur gunung berapi menusuk hidung...sesekali udara sejuk menyapa kami. Aku & suami dah sering ke sini...but it was first time for my kids. Mereka sangat excited & enjoy melihat pemandangan yg indah di sini.






l Nak cerita sedikit pasal dongeng Gunung ini...dulu2 kononnya Sang Kuriang telah bercinta dengan ibunya sendiri iaitu Dayang Sumbi . Mereka dah lama berpisah hingga tak mengenali sesama sendiri. Ibunya yang awet muda itu menyedari yang Sangkuriang itu anaknya & memberi syarat unk membina perahu sebelum matahari terbit....tapi tak sempat...Sangkuriang merasa kecewa & menendang perahu itu hingga terbalik...makanya nama gunung tu bernama Tangkuban Parahu ( Perahu yg terbalik)....kalau tak salah begitu le lebih kureng story nya.




Gunung ini masih aktif lagi sebenarnya. Dulu2 sewaktu remaja aku pernah turun ke satu kawah ( ada beberapa kawah)...disana airnya mendidih...kalau masak telurpun boleh masak..sekarang dah tak larat dah nak ke bawah sana lagi.....opp bukan faktor usia ye...hihi





Kat lereng2 bukit ada banyak gerai2 cenderamata.


menyusuri lereng gunung

kawah gunung berapi











Ini tandanya adik dah lapar.



Untuk yang belum ke sana...careful with your drink or food. Don't simply eat or drink ...makanan & minuman di tepi2 jalan. Nanti sakit perut. Kalau nak minum..minum le air mineral atau air botol/ kotak.

Pokok sekitar gunung ni macam bonsai...tapi tak tahu namanya.


Haus....minum teh botol







Gerai2




rumah2 di sepanjang jalan ke Tankuban Parahu

Dari Tangkuban Parahu kami menuju Ciater...kolam air panas. Tunggu N3 yg berikutnya ye ...

4 comments:

  1. akak ada tak no phone pak supir. ingat nak g gak tangkuban kali ni. haritu pergi tak sempat...

    ReplyDelete
  2. cantiknya kawah tu.. kawasan sekeliling pun cantik nampak nyaman je, lady tak pernah ke indonesia lagi, teringin sangat... tq sebab share pengalaman kat sini.. :)

    ReplyDelete
  3. Bai..nanti akak kasi ye.
    jangan lupa request Pak Randy..as a driver sb dia ada ramai supir.

    Lady
    You're welcome my dear..
    Kalau ke sana..jgn lupa juga ke kawah putih.

    ReplyDelete
  4. teringat masa gi ke sana beberapa tahun dulu.cukuplah sekali..hehehe

    cantik gambar2 yg akak snap...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...