Tuesday, 12 October 2010

Cucur Jagung

Cucur jagung ni kalau makan petang2 sambil minum teh..ok juga le. Tambah2 sambil tengok TV.....pastu makan ramai2, sure laju punya. Sos untuk cicah cucur pun pengaruh juga...kalau sedap sos tu ...makin laju lagi...hehehe
Sos untuk cicah tu kalau rajin boleh buat sendiri. Kalau tak de masa...beli yg dah siap ok juga. Aku suka sos Linggam (betul ke ejaan ni? kalau tak salah)...botol dia lain sikit dari botol sos yg lain. Kalau tak de sos tu...sos life pun boleh laaa...

Hari tu macam teringin pulak nak makan cucur jagung ni....padahal bukan mengandung dan bukannya mengidam. Ni pasti selera berlebihan ni...mmmmm....badan nak naik lagi ke? huhuhu..

Ok ikuti resepi ini ye.....

Bahan2
2 cawan tepung gandum
1 cawan air...lebih kurang
sedikit daun kucai...di potong kecil
2 biji cili merah....cincang
1 biji bwg merah besar...cincang
200g udang ( boleh juga guna ikan bilis)
1 biji telur ayam
3 tongkol jagung ( ambil isinya) atau 1/2 tin jagung (whole kernel corn...bukan yg krim)
garam secukup rasa
1 sudu besar kunyit serbuk
minyak unk menggoreng


Cara2
Campur semua bahan2 di atas...senang je kan...main campak2 je.
Lepas tu goreng dalam minyak yang banyak



kalau tak de jagung tongkol....jagung tin ini dapat membantu

6 comments:

  1. baru plan nak buat cucur jagung ptg ni nanti lepas terliur nengok chef wan kat AFC tu hari..hehe
    ada lagi tak cucur ni?

    ReplyDelete
  2. chef wan masak cucur jgung ke? tak tengok hari tu...
    hehehe..dah habis lah Nymz

    ReplyDelete
  3. nak retek...tak kira,nak jugak...hihihi

    ReplyDelete
  4. sedapnya cicah lak dengan sos lingham tu kan.. lady pun suka sos tu sedap kan

    ReplyDelete
  5. ye betul...sos tu memang sedap.
    Akak dah agak dah akak salah eja...hihi..selama ni akak sebut sos Linggam...macam nama india pulak kan :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...