Friday, 1 October 2010

Pulau Perhentian : Snorkeling

Acara paling menarik di Pulau Perhentian adalah acara snorkeling. Sangat2 enjoy. Hari pertama kami di sini, kami di bawa oleh Pakcik Salleh ke 3 kawasan snorkeling. Pukul 2pm kami bertolak, cuaca panas terik waktu tu. Tak lupa menyapu krim sunblock SPF 50...sebab takut kulit terbakar. Kulit dah le gelap...kalau tak sapu krim alamatnya...hihi..faham2 je lah.



menuju ke tempat snorkeling yg pertama...peserta yg paling excited misti duduk paling depan.

tak sabar2 nak terjun
Tempat snorkelin yg pertama, kami di bawa ke sebuah pantai, jauh dari resort kami. First sekali sewaktu snorkeling aku nampak ikan2...banyaknya!!! bermain2 sekeliling ku. Aku cuba menyentuh ikan2 tu...tapi tak pernah kena. Air jernih tak leh nak explain macamana. Ikan pula berbagai2 warna, berbagai saiz...cantik sangat. Coral tak payah cakap le....bak kata Leez...cantikssss!!! Coral yang paling cantik adalah coral yg berwarna purple...besar sangat. Coral tu mengembang dan menguncup..menakjubkan. Selain itu ada coral bewarna hijau, kuning dan berbagai2 warna. Sewaktu sedang enjoy melihat coral..kadang2 ada rasa takut juga bila melihat binatang bewarna hitam, macam lintah..tapi besar, adakah itu gamat?? panic seketika...lepas tu ok balik.



Ini tempat pertama kami snorkeling.. airnya jernih.
ramai omputeh time ni.


ikan di ambil dari atas boat



Sewaktu menyelam...aku merasa berada dalam dunia fantasi (hihi) kadang2 merasa seperti di dalam aquarium. Kami ingat cuma satu tempat saja unk snorkeling...so berjam2 le kita bersnorkeling kat situ. Rupa2nya masih ada 2 tempat lagi. Pakcik Salleh pulak melayan je kita orang. Tempat ke dua adalah di tengah-tengah laut...banyak ikan & coral juga. Bila kasi roti je...banyak le ikan datang....best sangat. Ikan macam ikan nemo cartoon tu pun ada. Adik le paling excited...menjerit2...ikan nemo...ikan nemo.

turtle????


Tempat ke 3..kami sempat kejar penyu. Pakcik Salleh ni pandai sikit2 speaking...bila nampak penyu, pakcik ni terus suruh kami terjun " jump...jump...big turtle, big turtle..faster..faster"...itulah kata2 Pakcik Salleh. Anak2ku senyum2 je dengar Pakcik tu speaking inggeris dalam loghat Kelantan. Sempat le kami melihat penyu. Rugi yg teramat2...menyesal tak habis2 sebab tak dapat ambil gambar underwater. Sebelum raya ada tanya tentang cover camera untuk underwater...tapi org tu cakap kena order dulu...lepas tu terlupa pula....huhuhu

Tempat kedua...ikan banyak sekali...

enjoy

ikan duyung lelaki



Adik

Air kat sini kebiru- biruan



Ini hari ke dua..Abang, Aqi & Adik tengah snorkeling.
Ada juga yang berkayak.


air masin peghak....kata aqi


Abang
Kat sini lautnya kehijau-hijauan


menikmati hari2 bersama....masih berlima



mana satu abang... mana satu adik


tak puas2 menyelam


Adik terjatuh ke laut ketika sedang menukar seluar...hahaha


Di sini pun penuh dengan ikan & coral hijau...di tengah2 laut.
Ada rumah api...perasan tak ada seorang lelaki sedang lepak2 atas rumah api tu..


Ni adik ke Abang?....nasib baik kenal jam je.


Hari kedua, kami di bawa bersnorkeling pukul 10 pagi...Pakcik Salleh sungguh sporting, dia bawa kami ke mata air walaupun bukan dalam pakej. Siap kasi Adik bawa boat lagi. Terimakasih Pakcik Salleh.

8 comments:

  1. bestnya...jom pegi lagi...
    kali ni bawa kamera yg boleh
    ambil di dasar laut...
    tumpang tanya..org yg x pandai berenang layakkah pergi ke sana?(dg penuh skima)

    ReplyDelete
  2. bestnya.. air bebetul jernih ya, geram tgk nampak kebiruan gitu

    ReplyDelete
  3. kak mawar
    layak sgat2..sbab ada life jacket..boleh terapung. Antara kami berlima cuma Abang & abahnya yg tahu berenang..yg lain cuma tahu berendam & kuak kaki saja...hihi

    Lady..
    ye betul2 jernih...kebiru2an & kehijau2an

    ReplyDelete
  4. Tengok gambar je dah cukup best. apatah lagi yang betul2 enjoy kat sana, kan kak?

    ReplyDelete
  5. ye Hann...enjoy dengan alam semulajadi...

    ReplyDelete
  6. sangat cantikss!!!...
    tahun depan kena gi perhentian plak.
    sayangnya kak....kenapa tak sewa ajer underwater camera tu.
    Hari tu kami bawak dari rumah jerrkk.

    ReplyDelete
  7. bestnyerr... bila la dpt p c2.. snorkeling ngan ikan..hehhee..

    turtle pon ada.. ellesya suka ni main turtle

    ReplyDelete
  8. Leez
    tu la...ruginye..huhuhu


    Nureen
    kalau allesya ikut pasti dia seronok.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...