Thursday, 11 November 2010

Turkey : Istanbul to Bursa








Tiba di Airport Istanbul. Airport Istanbul merupakan airport yang besar. Lebih kurang macam KLIA.



Kami tiba di Istanbul lebih kurang pukul 2pm setelah 4 jam penerbangan dari Bahrain dengan Gulf Air. Setelah selesai urusan bagasi, kami di perkenalkan dengan Mr. Bulent Sahiner ( Renk United Travel ), tourist guide sepanjang kami di sana. Tourist leader dari POTO Travel & Tours pula adalah Mustapha Mansor. Setelah selesai solat di surau sekitar airport kami di bawa ke Bursa dengan bas. Oh ye... driver bas kami adalah Mr Said. Ikuti catatan sepanjang perjalanan ke Bursa yang mengambil masa lebih kurang 4 jam perjalanan. Jumlah kami semua adalah 35 orang...mula-mula diam je.....bila dah kenal lama...HEBOH...love you all.

Our tourist guide : Mr Bulent Sahiner ( Renk United Travel)
Our Tourist leader : Mustapha Mansor ( POTO Travel & Tours)


Our bus driver : Mr Said

Cafe di Airport Istanbul.
Sekitar cafe ini ada surau .....tempat kami solat

Di Istanbul trafik jam lebih kurang macam di KL...walaupun ianya bukan lagi ibu negara Turkey tapi bandarnya sibuk & besar. Dulunya ia merupakan ibu negara Turkey, tapi sekarang ibu negara Turkey adalah Ankara . Sara hidup di sini lebih tinggi daripada Ankara. Penduduknya padat...cukup dengan melihat bangunan-bangunan & rumah-rumah di sepanjang perjalanan...sungguh padat. Apa yang menarik perhatian ku adalah setiap satu kilometer (lebih kurang) pasti ada satu masjid...banyaknya masjid di Istanbul !!


Ini pula bas di Istanbul...berwarna hitam & panjang...dua bas di gabung menjadi satu. Bas mempunyai jalan khas...di tengah-tengah . Di Istanbul tidak ada LRT. Menurut Mr Bulent, kerajaan mereka tidak setuju di adakan LRT kerana Istanbul merupakan kota sejarah.


Kepadatan penduduk di Istabul dapat di lihat dari kepadatan bangunannya



Artatuk Bridge


Turkey terbagi pada dua bahagian...Asia & Eropah. Kami melalui jembatan ini menuju ke Bursa.


Pemandangan yang sempat di ambil dari atas Artatuk Bridge.


Sea of Marmara
I love this pics ...don't know why...mengingatkan sesuatu...mmmm


Kami menaiki ferry merentasi Lautan Marmara. Di atas ferry kami di benarkan turun untuk bergambar & minum-minum di cafe. Udara dah mulai sejuk ketika ini. Tapi still excited bergambar ria. Kami sempat minum kopi & makan toasted salami Turkish bread kat cafe ferry ni. Sedapnya salami ni...mungkin juga sebab udara sejuk so perut lapar jer...semua jadi sedap.


Peta menunjukkan kami dah cross Sea of Marmara dari Istanbul ke Bursa



Duit Turkey..Lira


Kami di nasihati oleh Mr Bulent untuk menukar sedikit duit dalam Lira waktu di airport. 1 lira = Rm.2.20. Di Turkey kita boleh guna USD...tapi lira penting juga unk beli air mineral & waktu nak masuk toilet ( bay atau bayan) Di turkey ada toilet free of charge...ada juga yg berbayar...macam kat Malaysia lah. Tapi mahal lagi kat Turkey sekali masuk 1 lira...rm 2.20....mahalkan. Kat Malaysia bayar RM 0.20 pun dah rasa mahal...hihihi




duit syiling


ferry di Sea of Marmara


Cafe dalam ferry


toasted salami Turkish bread


di atas ferry...it was getting dark & cold




Kami tiba di Bursa dah malam sekitar pukul 7.30 pm...tunggu N3 berikutnya tentang Bursa pula.

5 comments:

  1. saya sukalh jalan umah akk... pic yg akk amik semuanya menarik! seronok betul dpt jln ke negara org kan?

    ReplyDelete
  2. BESTNYERRRR... nak simpan duit byk2 la nk g jln2 jgk... x pernah lagi kuaq dr malaysia kecuali la thai..hehe

    ReplyDelete
  3. Mas
    terimakasih mas..singgah selalu ye. rumah mas pun cantik juga.


    Nureen
    jomm kita pakat simpan duit..lepas tu kita gi jln2 :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...