Monday, 29 November 2010

Turkey : Konya

Sambung lagi cerita tentang perjalanan ke Konya. On the way to Konya kami singgah di suatu restoran yang agak special. Di sini ada menjual yogurt yang sangat pekat dan di atasnya ditabur biji poppy...fuhhh...di Malaysia...no...no...no...hihihihi.



Lihat demo di atas...betapa pekat yogurt itu.
Opps...opps



Yogurt + honey + poppy seed




Menurut tour guide kami , Mr Bulent Sahiner...cuma di daerah sini saja yang di benarkan untuk menanam poppy. Tentunya di bawah kawalan kerajaan Turki. Poppy ini akan di jual pada kerajaan untuk tujuan perubatan.







biji poppy, dan lihat special spoon diperbuat dari bunga poppy.

Ini pula jus delima...rasanya kelat masam....aku tidak begitu suka.


Lebih sedap jika delima itu di makan fresh. Delima di sini besar sangat.





Perjalanan ke Konya...mengambil masa yang lama. Bosan berada di atas bas...yang cuma dapat di lakukan adalah snap picture sahaja....dan sesekali mendengar cerita dari tour guide kami tentang budaya di sana.....dan selebihnya TIDUR.




Pemandangan ke Konya sangat indah...lihat lah photo-photo di bawah...

COLOUR OF NATURE





Daun-daun dah mula coklat...sudah masuk musim gugur


Gunung kelihatan putih dengan pokok yang hitam




warna warni




rumah petani


flock of sheep

putih







Buah-buahan


Kami singgah untuk lunch....asyik makan saja. Jalan-jalan cari makan.



Pizza Turkish

Sangat sedap...espcecially ...cheese pizza.



Hidangan nasi dan ayam .

Mevlana Museum



Kami tiba di Konya lebih kurang pukul 3.30pm.
Di bandar suci Konya kami mengunjungi Mevlana Museum di mana kami telah melihat kesan-kesan awal pendudukan Islam di Turki. Pelbagai barangan tinggalan Mevlana Jalaluddin Rumi seperti ukiran kayu, karpet, alat muzik, dan lain-lain boleh dilihat di sini. Kami diberi penerangan mengenai tarian Mevlana yang terkenal iaitu "Wherling Derwish" tarian di mana penyanyinya mampu berputar untuk satu jangka masa yang panjang.


Berada di Museum ini seperti berada di taman bunga ros...
bunga ros yang berbagai warna & hidup subur sekali

Kemudian kami meneruskan lagi perjalan ke Cappadocia. Singgah sebentar di Sultanhani Caravanserai iaitu salah sebuah tempat persinggahan pedagang zaman dahulu dalam perjalanan menuju Silk Road.


Sultanhani Caravanserai....kami tiba disini hari sudah gelap.

dari sini kami meneruskan lagi perjalanan kami ke Cappadocia.




4 comments:

  1. cantiknya pokok2 yg berwarna warni tu... tenang dan damai je rasa...

    ReplyDelete
  2. Nurd
    Betul...cantikkan nur.
    macam2 colour.

    ReplyDelete
  3. Nekcik nak mula menabung lah..untuk second trip ke Turki sahaja..sebab 3 malam memang tak puas...insyaallah..muga Allah berikan rezeki untuk ke sana lagi..antara negara Islam yang Nekcik suka sangat!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya rasa...memang berbaloi kalau ke turki.
      Kalau diberi peluang saya pun nak lagi ke sana kak..best.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...