Friday, 19 November 2010

Turkey : Silk Market, Bursa

Silk Market terletak bersebelahan dengan Grand Mosque. Nama lain nya adalah KazaHan yang bererti Silk Cocoan Market. Di bina pada tahun 1491 oleh Sultan Beyazit II. Bangunannya sungguh cantik. Di tengah- tengah bangunan ni terdapat lapangan & pokok-pokok. Ada kerusi & meja untuk duduk-duduk sambil minum apple tea. Suasana tempat ini sangat romantik...ehm ..ehm.. ehm..
Bunga di sekitar market
daun daun sudah mula gugur
Lapangan ditengah silk market...tempat minum teh..
apple tea.
kami minum apple tea di sini.



Apple tea

Salah satu kedai menjual sutera


Terdapat shawls sutera berbagai jenis. Aku membeli beberapa helai untuk kakak, kakak ipar, & ibu ku.

penjual sutera ..... cantik

Lukisan ( Boyama )
Ada kedai souvenirs juga...beli FM di sini ..
3 Lira



di sekitar silk market ada kedai-kedai lain, antaranya kedai emas.


kedai selimut

Roti bermacam-macam bentuk & rasa

Apa lagi ....my son mencuba roti ini..
Masa tidak begitu cukup di Silk market..ingin lebih lama lagi...hihihi. Dari sini kami menuju ke Pamukalle mengambil masa 8 jam hingga 9 jam perjalanan...jauh kan. Cerita di next entry....

Klik sini untuk:




4 comments:

  1. kak kasih..

    i bet.. apple tea tu sure sangat sedap kan.. cam nyaman je gitu, tambah menjamah di laman yang cantik..

    Selamat Hari Raya Aidil Adha.

    ReplyDelete
  2. huuuuuuu...comel2nya...
    pemandangan dan isi dlm kedai....

    ReplyDelete
  3. wahh akak sakan bershopping shawl kat silk bazaar tu yea. saya beli sehelai ajer...itupun amik yg paling murah..heheh.

    For me this place still expensive lah. kat spice bazaar ok skit harganya.

    ReplyDelete
  4. Hann
    selamat aidil adha juga
    Apple tea tu rasa epal masam2 manis..


    Mawar
    comel terutama isi dl kedai kan..:)


    Leez..kami jumpa satu kedai yg lebih murah dr kedai2 yg lain..
    akak rasa kat spice market waktu yg diberi tak cukup...hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...