Saturday, 25 December 2010

Masak Lemak Cili Api Ikan Parang + Mangga Muda





Terjaga dari tidur, terasa indah sekali kerana hari ini cuti...yes!!! Biasanya hari Sabtu pun kerja juga. Di kepala macam-macam nak buat...cuci tudung, sapu menyapu, mengemas , memasak...banyak sangat yang nak buat. Larat ke?



Pagi goreng bihun untuk breakfast. Anak-anak cuci kereta.



Bihun kangkung
Keropok ciri-ciri orang Terengganu.
Cili api...bersuamikan orang Negeri Sembilan, mistilah ada cili api...hihi
.
.
Tengahari pula masak lemak cili api ikan parang + mangga muda , sambal udang bersantan dan sayur campur.
.
.
Assistant chef II sedang menumbuk cili api dan kunyit. Assistant chef I dah letak jawatan, sekarang kat Egypt.

Assistant chef ke III...sedang tekun memotong sawi, sampai muncung .





Inilah lauk yang berjaya kami masak hari ni. Masak lemak cili api ikan parang + mangga muda, sambal udang bersantan dan sayur campur (sawi & tauge). Untuk resepi sawi goreng klik sini.





Resepi Masak Lemak Cili Api Ikan Parang/Tenggiri



  • 2 inci kunyit
  • 10 biji cili api
  • 2 mangkuk santan
  • 2 batang serai
  • 2 potong ikan parang/tenggiri
  • belimbing buluh (di belah 2) atau mangga muda (di cincang)....rendam dalam air garam lebih kurang 15minit untuk mengurangkan sikit rasa masam.

Cara2:
  • Tumbuk/blend  kunyit & cili api hingga lumat.
  • Masak santan bersama cili api , kunyit & serai.
  • Kacau santan hingga mendidih
  • Masukkan ikan
  • Akhir sekali masukkan mangga/ belimbing.



keep smiling  :-)









9 comments:

  1. so sweet...sejuk hati tengok anak akak..teringat pula family di malaysia.Pun macam ni.huhuhu...rindu.....semoga family akk dirahmati Allah dan bahagia selamanya. :-)

    ReplyDelete
  2. semangat nak memasak kalau ada chef yang membantu kan.. sejuk hati tengok chef2 comel ni hehe.. tekun betul.. and lauk pauknya sangat buat lady terliur la kak hehe

    ReplyDelete
  3. Bihun adalah faveret saya selepas kwey tiau.. Nak sikitt.. :)

    Wah.. kagum.. anak2 teruna dah siap masuk dapoq.. senanglah isteri depa esok.. Anak teruna saya pun kena buat macam tu jugak nanti.. Kanda tak tolong sama kak? :)

    ReplyDelete
  4. wah rajinnya anak2 bujang akak.. nanti sok akak rehat, anak2 plak masak..

    ReplyDelete
  5. Abiummi khalish
    Amin YRA.
    Dil, akak pun pernah berpisah jauh dari family (20thn yg lalu)...membuat kita lebih tabah..sabar ye.


    Lady
    ye,kalau tak de assistant chef ni sure lambat akak masak. Kerja pun cepat siap...bila ada yg mbantu kan :))


    Hann
    masak bihun ni kena masak sendiri baru kena dgn citarasa kita kan...hihi

    Anak2 akak dah terbiasa begini dari kecil..dia tahu ummi diorang kerja, kalau nak makan kena tolong..kijam...kijam...hihi
    Oh...kanda dah lama tak masuk dapur, dulu2 time muda2 suka juga mnolong...shhhhh...hihihi


    Yanti
    harap2 begitulah..
    akak tinggal order je waktu tu...
    "roti canai banjir satu"...hihi

    ReplyDelete
  6. ooooo...patutlah semua org kekenyangan...best3x

    ReplyDelete
  7. ooooo...patutlah semua org kekenyangan...best3x

    ReplyDelete
  8. Ya Allah sedap nya..akak bile nak hantar kat cni ckit.. tengah lapar ni.. hehehe

    ReplyDelete
  9. mawar
    ye kekenyangan sampai malam sebab makan lewat


    Liza
    nanti akak hantar dgn pos laju...hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...