Tuesday, 28 December 2010

Pulut & Kelapa Parut

Pulut+ Kelapa parut + ikan bakar + Ikan masin + taburan beras goreng.
.
.
Makanan ini biasanya dimakan di waktu pagi untuk sarapan pagi. Boleh di makan dengan ikan bakar atau ikan masin.
Akak lebih suka kalau ada beras goreng yang ditabur di atas pulut ni, bila kunyah akan terasa kruk, kruk...mmm. Best lagi kalau dimakan panas-panas sambil menghirup secangkir kopi ...fuhhh.
.
.
Berlainan pula kalau di Negeri Sembilan...mereka makan pulut bersama sambal ikan bilis. Ini pun den suko. Omak mertua den selalu masak untuk den dan semuo anak cucunyo. Sungguh sodap sehingga menjilat jari. Podeh tapi sodapppp. Den pun dah pandai masak nogori sikit-sikit...tapi tak boleh lawan Anymz yang memang sifu dalam masakan nogori ni....Anymz copet le balik yo..







:-)   keep smiling

12 comments:

  1. wahhh..wahh.. tetiba plak cakap nogori kann..hehehe.
    akak masaklah makanan nogori dan letak resipi kat sini..:)

    ReplyDelete
  2. iskk.. kak kasih ni.. main display hak ni pulak dah.. faveret sangat sangat nih.. nak banyak sikit buleh? :))

    ReplyDelete
  3. slm kak....org pantai timur mmg biasa b/fast cara gini..ingat mak kat kg..dia tanak pulut, pas tu parutkan kelapa taruk garam sikit, mkn ngan ikan masin yg digoreng tu...SEDAPPP

    ReplyDelete
  4. Leez
    Insya Allah akan letak nanti ..
    baru nak cakap nogori leez dah komen...hahahhaha


    Hann
    boleh...semangkuk besar akak kasi :)


    Ida,
    bestkan..rasa2nya org utara pun mkn lagu ni jugok.
    kat jepun ada ikan masin tak?

    ReplyDelete
  5. salam kak,

    tak penah lah saya makan dengan beras goreng tu..

    ReplyDelete
  6. Yan
    beras tu di goreng kekuning2an..
    ada rasa special...hhihi
    kalau tak ada pun tak pe

    ReplyDelete
  7. festaim tengok camni kak.


    yg biasa emak buat, pulut dengan kelapa manis+ gula merah..


    macam-macam masakan boleh tau dlm dunia blog ni ..kan kak ?

    ReplyDelete
  8. Reen
    ni makanan org pantai timur reen.
    Pulut inti kelapa manis tu pun akak suka juga.

    ReplyDelete
  9. sedapnya... lagi la best kalo kak kasih masak bebyk dan jemput kami sume :)

    ReplyDelete
  10. Salam Kak Kasih,

    Hmmmzzz sy tak pernah mkn pulut dgn kelapa dan ikan dan ikan kering...hehehez selalunya dgn sambal tumis atau kari....sedap menjilat jari..:ppp

    ReplyDelete
  11. Yanti
    boleh2...harap2 satu hari boleh jumpa semua kwn2 blogger kan :)


    Anie
    makanan ni makanan org Pantai Timur..
    Kat NZ ada ikan masin tak ? :)

    ReplyDelete
  12. Kat NZ ada ikan masin tapi mahal lah sikit dan tak se'fresh' mcm dkt s'pore dan m'sia ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...