Thursday, 2 December 2010

Turkey : Ankara

Bunga yang cantik di sepanjang jalan
Kami tiba di Ankara pukul 1 pm. Sebuah bandar besar, pusat pemerintahan Turki dan ibu negara Turki. Di Ankara living cost lebih rendah berbanding di Istanbul.


Stadium Ankara

Tour guide kami (Mr. Bulent) sangat sporting. Setiap kali berhenti, mesti tunjukkan toilet dan tempat makan..:-)
Kali ini makanan yang di hidangkan sungguh special. Nasi ( untuk orang-orang Melayu) dan ikan goreng ( ikan kecil) yang dipanggil dengan hamsi. Sedap..mmmmmmm
yummy...yummy.
Kalau ke Ankara lagi, aku akan singgah lagi di restoran ni ( mimpi !!!!! hihihihi). Restoran ni terletak berdekatan dengan station keretapi Ankara dan stadium Ankara.



Penjual roti

Menuju ke Museum Ataturk


Pemandangan yang indah, daun-daun kekuning-kuningan



teksi di Ankara




Sekitar museum Ataturk
bunga yang cantik


Museum Ataturk
Senibina yang indah dan megah.
Sewaktu di universiti , aku sering membaca sejarah Kamal Ataturk. Beliau seorang wira pada orang Turki tetapi tidak untuk umat Islam. Tidak mahu membahas detail tentang Kamal Ataturk di sini...anda boleh membaca di internet tentang beliau, cara hidupnya, pemerintahannya hingga kematian beliau.
Di museum ini tersimpan barang-barang peribadi beliau termasuklah kereta mewah
( waktu zaman itu).
Aku lebih suka membaca buku Sultan Muhammad Al Fateh...KAGUM itu yang aku dapat ungkapkan.


My son & askar Turki...tanpa senyuman, walaupun aku senyum padanya...hihihi
Ottoman man!




siling museum



smileeee....pleaseeee.. :))




Ros merah dan putih (warna bendera Turki )


kawasan museum

7 comments:

  1. sy sempat berdiskusi pasal attartuk dgn mr atilla.
    Hmm..dia still berpegang dgn pendirian...kamal attartuk hero di hati org turkey termasuk dia..
    inilah jadinya kalau dah campur adukkan budaya barat dengan agama.

    ReplyDelete
  2. cantik la tempat dia.. bersih + keliling ngan bunga2 lagi.. sedap mata memandang kan.. ;)

    ReplyDelete
  3. Leez
    ya kebanyakan mereka sgt memuja Attartuk..tp our tour guide tak byk cerita pasal attaturk..dia kurang suka kot.


    Nureen
    mungkin sebab cuaca kat sana sejuk, jd bunga2 cantik & besar especially bunga ros.

    ReplyDelete
  4. pernah baca pasal Kamal Attartuk ni. Khabarnya kuburnya bukan di dalam perut bumi.


    Sorang kawan pernah ke sana dulu. Diberitahu di sana walaupun muslim, mereka tanpa segan minum alkohol. moden katanya..

    ReplyDelete
  5. Azrina
    ya, menurut apa yg saya baca pun begitu, mayatnya tidak diterima oleh bumi.
    Attartuk telah menukar pmrintahan islam ke sekular.

    ReplyDelete
  6. Kak kasih..

    agak-agak kan, kalau baling batu kat askar tu apa response dia? melatah? atau dia dok keras lagu tu saja, atau dia angkat senapang dia tembak? tak pon cuba usik dia, geli2 kan dia ka? hahahha..

    ReplyDelete
  7. Hann
    hehehe..kalau lembar batu akak tak sanggup, apa kata kalau geli2kan dia..tapi rasanya dia still tak bergerak..buat muka sombong jer...hihihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...