Friday, 10 December 2010

Turkey : Grand Bazaar



Grand Bazaar yang juga berada di Istanbul adalah pasar tertutup yang tertua dan terbesar di dunia dengan senibina indah dan unik. Pasar ini terdiri dari lebih 64 jalan yang tertutup atap dan lebih dari 4000 kedai. Terdapat 22 pintu masuk, pastikan pintu masuk anda agar tidak tersesat. Macam di Mekah pula rasanya...hihihi...terpaksa kenal pintu masuk masjid.
.
Pengunjung dianggarkan sekitar 250.000 dan 400.000 perharinya. Ramainya !! Pertama kali dibuka pada tahun 1461, pasar ini terkenal dengan perhiasan, tembikar, rempah-rempah, dan karpetnya. Tapi sekarang semua barang ada. Opps..disini juga ada 4 fountain dan 2 masjid.



Tips bila ke Turki : Jangan lupa pandang ke atas...silingnya cantik.

Dan bila shopping jangan pandang belakang...hihihi...nanti suami jeling!!

~


Barang-barang di Grand Bazaar jauh lebih mahal dari Spice Bazaar. Ada yang sampai 3 kali ganda. Jadi kalau berada di Spice Bazaar jangan pandang belakang lagi dan jangan buang masa...hiiii

~

~




Suasana di Grand Bazaar...sangat besar dan luas. Boleh tersesat kalau lupa nombor pintu masuk.


Antara tarikan kaum wanita.

jewelry...untuk wanita



untuk wanita juga...hihihi




Lampu yang cantik.

Setelah sakan bergambar di sini, baru perasan ada tanda larangan untuk bergambar di sini...huhuhu





teko oh teko



coffee mixer orang Turki.



Sabun

Buah delima

~



Next entry aku akan cerita satu peristiwa yang tidak dapat dilupakan...malam terakhir di Turki....huhuhu!! How could I've been so careless!!!




6 comments:

  1. bestnya banyak aksesory untuk wanita and semua nampak colourful gitu kan hehe

    ReplyDelete
  2. mmg mahalkan kat grand bazaar ni.
    rasanya saya ada beli table cloth kat sini...mmg cantik2 belaka.

    ReplyDelete
  3. besarnya buah delima tu!

    puas hati betul tengok semua kat sini kak..

    ReplyDelete
  4. Lady
    tempat kaum wanita...gumbira :)


    Leez
    memang mahal bbaanding spice market..tp akak beli juga kat sini..hihi..tak tahan.

    Rin,
    memang besar2..best buah2an kat sana.

    ReplyDelete
  5. Isk.. tengok pun dah tak tahan.. kan kak? takkan tak beli.. ye dok? kena cap duit lah lepas ni..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...