Tuesday, 7 December 2010

Turkey : Spice Bazaar






" hurry up please....let go to spice bazaar "
.
.
.
Dari Masjid Ayubi Al Ansari kami menuju ke Spice Bazaar atau Spice market. Merupakan Spice bazaar adalah bazaar yang kedua terbesar selepas Grand Bazaar. Sebelum masuk ke Spice Bazaar...di nasihatkan agar Istighfar terlebih dulu..hahaha.
Nasihat kedua...kalau bawa duit ringgit Malaysia satu beg besar sekali pun anda adalah tergolong orang yang miskin di Turki....hihihi...sebab di Turki, mereka cuma terima duit Euro, USD dan Lira sahaja.


Mr. Bulent Sahiner tidak kompromi mengenai waktu.
"This time...please give us extra time Sir...pleassseeeee."
I really hope his watch, not funtion at that time...hahaha
Nampak sign board di atas? Spice Bazaar dalam bahasa Turki adalah Misir Carsisi. Dan tertulis tahun 1597- 1664. Sudah tua bazaar ini.

Rak paling atas adalah apple tea dalam bentuk granul. Beli apple tea dan juga kopi turki.

Turkish delight...berbagai jenis & rasanya manis.
Tidak sesuai untuk diabetis patient.


Banyak pilihan


jasmin tea....cantik

Suasana dalam bazaar, ramainya orang.

Memilih souvenir

Di Spice Bazaar jauh lebih murah dari Grand Bazaar. Kalau nak beli souvenir belilah di Spice Market atau di Cappadocia.

Di Turki terkenal dengan evil eye yang bewarna biru itu. Mereka percaya evil eye ini dapat membuang cas-cas negative .

Souvenir paling murah adalah 1 lira ( RM 2.20)

Suasana di Spice Bazaar

Dua orang Melayu di antara orang-orang Turki

Barang-barang tembaga



Barang kemas....emas!!
Besar oooo!!!



Tembikar. Aku beli satu mangkuk berukuran besar.
Tiba di Malaysia, pecah dua, padahal bawa hand luggage ...huhu



Lampu-lampu yang cantik

Lesung Turki


Cantik



Rasa macam martabak telur
.
Selesai shopping di Spice Bazaar kami di bawa ke sebuah restoran untuk makan malam.

Banyak pickle
'

makan malam kami


Di luar restoran ada jual roti besar ni


Di luar restoran


Kami tiba di hotel. Ini hotel kami di Istanbul.


Sekitar hotel


miss kawan-kawan blogger dan my laptop. Sedang melihat your blog dari lobi hotel Istanbul.




13 comments:

  1. wah kak, banyak betul spices dorang kan.. saffron macam mana harganya kat sana kak? huwaa depa punya lesung kelassss betul, sayang nak buat tumbuk sambal belacan hehe

    ReplyDelete
  2. windu tgk brg2 kat spice market.
    alahai sayangnya boleh pecah piring tu.
    kawan sy beli 4 piring...ada 3 pecah dan 1 ok..
    sy plak beli 1 ajer..besar sikit...alhamdulillah ok sebab saya balut dgn kain dan baju.
    pas tu letak dalam luggage besar.
    tak confident nak hand carry sebab saya ni jenis cuai dan cepat terleka.

    ReplyDelete
  3. Salam Kak,

    semuanya saya suka tengok ! suka sangat..

    Nak pergi tak tau bila, puas hati bila tengok kat sini.


    Diorang jual macam tu jer di spice bazaar tu ? Maknanya boleh timbang kati aje lah..

    ReplyDelete
  4. turkish delight tu tengok dalam citer Narnia aje.. hehe..


    macam-macam bentuk rupanya.

    ReplyDelete
  5. Lady
    akak tak tanya harganya.
    Kalau akak, akak buat perhiasan saja lesung tu, sayang nak guna hihi.

    Leez
    nasib baik terbelah 2, so agak gam..sayang punya pasal. Patut le tour guide kami tak advice beli tembikar..mutu dia x begitu baik. Padahal akak dah balut berlapis2..huhu

    Azrina
    ya, delight dia org ada berbagai2..fening nak filih..hihi
    memang kena timbang, boleh campur2.

    ReplyDelete
  6. Bestnya..Especially baklava tu..
    Perhiasannya jugak..

    ReplyDelete
  7. yan..
    ye betul.. cantik2
    tp susah nak bawa balik

    ReplyDelete
  8. Kak kasih..

    suka tengok.. semua cantik.. tapi sungguh terpikat dengan lesung batu tu.. sama macam lady.. tak gamak nak menumbuk-numbuk kat dalam tu.. hehhe

    ReplyDelete
  9. Hann
    tak sesuai nak tumbuk sambal belacan kan..hihi..lawa sangat.

    ReplyDelete
  10. Sue
    Akak susah nak ambil cuti..
    kalau dah dpt cuti..memang kena sakan2 menikmati & mhargai...hihi

    ReplyDelete
  11. kasihredha..kalau shawl tu agak agak berapa ye

    ReplyDelete
  12. eni
    akak dah lupa le dik..
    tapi di spice bazaar jauh lebih murah berbanding di grand bazaar.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...