Thursday, 23 December 2010

Ubi

Secara tiba-tiba saja, malam tu teringin sangat nak makan ubi kayu rebus. Macam mengidam pula. Esoknya incik husband bawa balik dari Ulu Langat. Ubi yang masih fresh. Terus rebus...makan panas-panas dengan kelapa parut. Hmmm sungguh nikmat. Sudah lama tak makan. Dulu waktu kecil, terutama musim tengkujuh (Terengganu) selalu dapat makan segala macam ubi. Waktu musim ini lah segala jenis ubi ada, macam pesta ubi pula. Murah pulak tu.



Inilah ubi kayu yang berjaya direbus bersama kelapa parut. Letak di dalam piring lama...nak mengimbau kembali kenangan di rumah Arwah Nenek.


Jepun tengah tengok ubi kayu dalam pinggan...hihi
Ubi kayu rebus dipotong-potong kecil dan di gaul dengan kelapa parut.
~
~
Arwah nenek akak selalu bercerita tentang penderitaan sewaktu zaman Jepun. Mereka terpaksa berjimat cermat beras dan terpaksa makan ubi kayu sebagai pengganti beras.
Maka terciptalah berbagai-bagai kuih dari ubi kayu.



Ubi Badak ungu ( gambar dari Pakcik Google)
.
Pernah makan ubi badak tak? Mungkin ada yang pernah, mungkin ada yang tak pernah. Ubi ini terkenal di Pantai Timur. Ada ubi badak putih dan ungu. Ubi ini bersaiz besar, sebab itulah namanya badak...agak je.


Ubi badak dan  ubi kemili (Gambar dari Makcik Google)
.
Ubi kemili di Pantai Timur di panggil ubi keling....mungkin sebab hitam.




Ubi Itik ( Gambar dari Uncle Google)
Ubi itik itu lah namanya. Agak berbulu ( akarnya) tapi rasanya unik.
Banyak lagi ubi-ubi lain...nanti kongsi di lain N3 ye....





10 comments:

  1. Kak kasih..

    sungguh tak tahan tengok nih.. tetiba je menelan air liur..
    Ubi Badak Ungu tu tak penanh la dengaq pulak. Adik beradik tak dengan ubi keledek? Ka bau2 bacang je?

    ReplyDelete
  2. akak, sungguh terliur tgk ubi rebus tu..makan sekali dgn kelapa parut yg dah dicampur dgn gula memang terbaik!..hehehe..

    ReplyDelete
  3. kak.. teringin plak rasa tekak ni di pagi hari tgk ubi yg dah direbus tu :) sedapnya..

    ReplyDelete
  4. hann
    ubi badak tak bersaudara dgn keledek....lain spesis. hihi


    Sue
    kalau letak gula lagi bestkan


    Yanti
    kalau lama tak makan...best sgt kan

    ReplyDelete
  5. Ya Allah sedapnya.. terliur sangat..

    ReplyDelete
  6. Liza
    buat pengat ubi pun best juga kan..

    ReplyDelete
  7. ubi keledek adik beradik ubi stelo...

    ReplyDelete
  8. Mawar
    bukan adik beradik lagi tapi memang benda yg sama..hihi

    ReplyDelete
  9. sedapnya kak ubi rebus ni...makan time hujan2 best ni kan hehe..

    ReplyDelete
  10. Lady
    ye, waktu akak kecil..ubi byk waktu musim banjir. Best sgt mkn panas2 :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...