Tuesday, 30 November 2010

Turkey : Hot Air Ballon, Cappadocia






Kami tiba di Cappadocia hari sudah malam. Kami tinggal di Dedeman Hotel selama dua malam. Lega tidak perlu packing untuk satu malam. Biasa setiap malam kena packing....check in dan esoknya check out.


Cappadocia....aku sangat suka tempat ini. Kalau di beri peluang aku ingin ke sini lagi. Sebab itu walaupun belakang aku sakit, aku keep quiet. Kalau banyak complain, aku tahu apa yang bakal my husband cakap..." so lain kali kita tidak payah lagi jalan jauh, kita rihat di rumah saja" itulah ayatnya bakal my husband cakap dan pasti sambil tersenyum...huhuhu.


Cappadocia ..sangat cantik dan unik. Pengalaman sungguh indah dan penuh excited ....I love Cappadocia.

Awal pagi, 5 am kami bertolak untuk menaiki hot air ballon. Ada van yang mengambil kami di hotel. Cuma kami bertiga saja yang yang naik ballon ni, yang lain tak ikut mungkin takut ketinggian. Hot air ballon tidak termasuk pakej, kami di kenakan bayaran USD 220 (RM800) per orang. Singgah sebentar untuk breakfast di Royal Ballon Restaurant.





breakfast di Royal ballon Restaurant



Menunggu ballon di naikkan
Waktu ini udara sangat sejuk.





Menunggu untuk naik ballon




Kami menaiki ballon yang sama seperti ini...Royal Ballon



Menyaksikan matahari terbit




Gereja lama

Dari atas, kami dapat melihat rumah-rumah zaman dahulu . Mereka tinggal di dalam gua. Macam karton Flintstone ...wauuu


Cantik & menarik

pigeon valley











Banyak snap picture di sini, beratus-ratus keping...kalau dulu, waktu masih guna filem...mungkin cuma ambil 36 keping saja...tapi sekarang snap berapa banyak picture pun tak apa.




Batu-batu ini terbentuk secara semulajadi.





Bersama peserta lain yang menaiki ballon bersama-sama. Dari German dan Austria.



Dapat medal sebagai kenang-kenangan.


Thank you


tidak lupa...signature...macam artis oooo....huhahahhaha

Bila kena signature macam ini , tiba-tiba teringat kerja yang aku tinggalkan di Malaysia...tiap hari kena sign ** orang...


Tapi kali ini agak berbeza, sign menyatakan aku pernah naik hot air ballon.....fuhhhh
sangat enjoy...... happy.....excited....

I love Cappadocia..... really!!











Monday, 29 November 2010

Turkey : Konya

Sambung lagi cerita tentang perjalanan ke Konya. On the way to Konya kami singgah di suatu restoran yang agak special. Di sini ada menjual yogurt yang sangat pekat dan di atasnya ditabur biji poppy...fuhhh...di Malaysia...no...no...no...hihihihi.



Lihat demo di atas...betapa pekat yogurt itu.
Opps...opps



Yogurt + honey + poppy seed




Menurut tour guide kami , Mr Bulent Sahiner...cuma di daerah sini saja yang di benarkan untuk menanam poppy. Tentunya di bawah kawalan kerajaan Turki. Poppy ini akan di jual pada kerajaan untuk tujuan perubatan.







biji poppy, dan lihat special spoon diperbuat dari bunga poppy.

Ini pula jus delima...rasanya kelat masam....aku tidak begitu suka.


Lebih sedap jika delima itu di makan fresh. Delima di sini besar sangat.





Perjalanan ke Konya...mengambil masa yang lama. Bosan berada di atas bas...yang cuma dapat di lakukan adalah snap picture sahaja....dan sesekali mendengar cerita dari tour guide kami tentang budaya di sana.....dan selebihnya TIDUR.




Pemandangan ke Konya sangat indah...lihat lah photo-photo di bawah...

COLOUR OF NATURE





Daun-daun dah mula coklat...sudah masuk musim gugur


Gunung kelihatan putih dengan pokok yang hitam




warna warni




rumah petani


flock of sheep

putih







Buah-buahan


Kami singgah untuk lunch....asyik makan saja. Jalan-jalan cari makan.



Pizza Turkish

Sangat sedap...espcecially ...cheese pizza.



Hidangan nasi dan ayam .

Mevlana Museum



Kami tiba di Konya lebih kurang pukul 3.30pm.
Di bandar suci Konya kami mengunjungi Mevlana Museum di mana kami telah melihat kesan-kesan awal pendudukan Islam di Turki. Pelbagai barangan tinggalan Mevlana Jalaluddin Rumi seperti ukiran kayu, karpet, alat muzik, dan lain-lain boleh dilihat di sini. Kami diberi penerangan mengenai tarian Mevlana yang terkenal iaitu "Wherling Derwish" tarian di mana penyanyinya mampu berputar untuk satu jangka masa yang panjang.


Berada di Museum ini seperti berada di taman bunga ros...
bunga ros yang berbagai warna & hidup subur sekali

Kemudian kami meneruskan lagi perjalan ke Cappadocia. Singgah sebentar di Sultanhani Caravanserai iaitu salah sebuah tempat persinggahan pedagang zaman dahulu dalam perjalanan menuju Silk Road.


Sultanhani Caravanserai....kami tiba disini hari sudah gelap.

dari sini kami meneruskan lagi perjalanan kami ke Cappadocia.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...