Tuesday, 4 January 2011

Apple Crumble





Resepi ini di ambil dari Lady of Leisure. Lady pula ambil resepi ni dari Zarin...So urutannya begini Zarin (nenek) , Lady (mak) dan akak sebagai cucunya ...hihi.
Bahan-bahannya simple, begitu juga sukatannya..pakai cawan je. Memang suka kalau resepi simple-simple ini...hihi


Hari tu malas betul nak keluar untuk beli ice-cream vanila & bekas aluminium foil. Jadi bakar dalam mangkuk saja lah.




Lady suruh bakar sampai golden brown...tapi terbakar sampai jadi dark brown (hangus)..hihi
Nasib baik tidak berubah rasa (ayat membela diri).





Bahan-bahan:

(resepi asal dari Lady & Zarin)



3 biji apple hijau
Setengah cawan gula
1-2 kuntum bunga cengkih
1/4 cawan gula
3/4 - 1 cawan tepung gandum
1 tbsp butter


Cara-cara:

Kupas apple dan potong dadu.

Masukkan apple, gula dan bunga cengkih ke dalam pan and stew gently sampai apple lembut, jangan sampai hancur.

Padamkan api dan sejukkan.
Dalam bekas lain, masukkan butter, gula dan tepung gandum sedikit demi sedikit dan jadikan ia seperti bread crumbs dengan jari jemari.

Stop adding tepung gandum bila campuran tu dah jadi macam bread crumbs.
Masukkan stewed apple ke dalam bekas untuk dibakar dan cover dengan crumble toppings, tak perlu tekan.

Bakar hingga topping berwarna golden brown. Hidangkan dengan vanilla sauce or vanilla icecream.



P/S : Apple crumble ni di bawa ke hospital untuk adik nor (adik bongsuku) yang sedang menunggu kelahiran anak pertama. Adik Nor sempat makan tak ye? Adik Nor dah selamat melahirkan baby girl pada 7.10 malam seberat 4.2 kg....semangat!! Secara kebetulan tarikh lahir baby sama dengan umminya...3.1.11 Senanglah Abahnya nanti...jimat duit untuk beli kek...hihi.
Kami amat gembira menerima orang baru dalam keluarga...muuaahh
Baby Aeisya Nur Humyra


keep smiling

:-)

14 comments:

  1. hehe sedap kan apple crumble zarin ni kak.. :) topping tu rangup je kan.. :)

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Kasih,

    Resepi dah ada, apple dah ada, bahan2 pun ada...biler lah boleh buat apple crumble ni...hehehez :D terasa malas pat nak mengupas kulit apple itu.

    Alhamdullilah dah selamat semuanya, seronok dpt baby yg share same birth date ;) Happy birthday buat mummy & baby....

    ReplyDelete
  3. Lady
    Tq resepi nya ye
    memang sedang, kalau makan dgn ice cream lagi sedap kan


    Leez
    silakan cicit cuba ye..hihi




    Anie
    bak sini akak kupaskan epal tu
    geram je tengok epal depan rumah anie tu :)

    ReplyDelete
  4. Alahh nak cuba lah nnt. Tempohari dah ada copy recipe dan simpan dlm draft. Belum coba so belum boleh tayang lah.. Nnt nak ikut cara akak lah..

    ReplyDelete
  5. aaa.. kak kasih.. kite same pulak kali nih..
    apple crumble juge..

    ReplyDelete
  6. Yan
    senang je kan
    bahan2 pun simple je
    selamat mencoba.


    Nymz
    ala la la...merajuk pulak adik akak sorang ni..camne ni..susah aa nak minta kuih kat anymz camni...hihi

    Akak baru je nak guna nama glemer..tak kasican langsung...hihi

    ReplyDelete
  7. huk aallaa.. cumelnya baby... geram nih.. tolong kirim ciuman.. welcome to the world, nur aisyah humairah..

    ReplyDelete
  8. Tak pernah cuba apple crumble ni kak. Boleh buat nanti..


    Kebetulan pulak..nama baby comel ni dekat2 dengan nama anak perempuan saya.. Husna Humaira..

    ReplyDelete
  9. Reen
    cubalah nanti..senang je
    ye lah, hampir sama kan nama tu

    ReplyDelete
  10. salam..
    ni nenek datang nk makan apple crumble ni...ekeke :D
    eh eh ada baby baru pulak ye! congrats ye pada si ibu, ibu sedara, ibu angkat dan yang seangkatan dengannya :D

    ReplyDelete
  11. zarin
    seronoknya nenek datang...
    tq ye..

    ReplyDelete
  12. kak kasih rajin masak ye.. sumenye sedap2 belaka.. next time blh order..

    tahniah buat adik nor.. dan juga auntie kasih.. comelnya baby dan semangat tuh..

    ReplyDelete
  13. Yanti
    akak tak berapa rajin sbenarnya...hihi sbab kerja.
    TQ yan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...