Thursday, 20 January 2011

Shepherd's pie


Bila tengok zarin & Annie buat shepherd's pie (sp) akak tergoda habis dengan sp diorang...cantik macam awan. Terpesona. Akak pun mengintai le ke blog zarin, anymz , annie dan beberapa teman yang lain. Sebenor benornya nak cari yang paling simple...heh heh heh.
akak cuba pipping biar cantik macam awan...tapi asyik tersumbat je...kentang tak hancur sangat kot. Akhirnya akak letak je kentang macam gitu je.
.
.
Hari ini kan cuti Thaipusam (betul ke eja lagu ni). Pagi-pagi akak pergi le beli bahan-bahan untuk buat sp ditemani anak-anak. Yakin boleh ingat semua bahan tanpa menulis note...fuhh..akhirnya ada juga yang terlupa beli...hihi...padan muka. Antaranya tomato & celery.

.

.
.
Husband akak kata best...kembang kuncup juga lah akak...hihi Memang best jom ikuti resepi ini. Resepi ni dari anymz...lepas tu zarin pula yang buat....jadi urutannya begini...anymz (nenek), zarin (mak) dan akak (cucu)...hihi camana anymz setuju tak?





shepherd’s pie


source:
anymz & zarin

bahan2



500gm daging kisar – akak guna 4oo gm sahaja
1 ulas bawang putih-di cincang
1 labu bawang besar-di potong dadu
1 1/2 cawan mix vege
8 biji cendawan dalam tin-di belah 4 – akak masukkan satu tin(takut membazir)
3 biji buah tomato masak – akak tak masukkan,lupa beli
2 batang daun celery-di racik halus – juga lupa beli
1 1/2 sb lada hitam-di tumbuk
1 kiub stok daging – guna kiub chicken stok
sedikit garam-jika perlu.– tak masukkan
1 bungkus mozarella cheese – akak guna cheeddar cheese dan parut sendiri 1 cawan
1 tin campbell mushroom sup
cara
panaskan minyak
tumis bawang besar dan bawang putih
masukan daging kisar dan cendawan.kacau rata hingga daging masak.
masukan tomato dan semua bahan lain kecuali cheese.
dan gaul rata hingga masak.

bahan2 kentang atau mash potato


1 kg kentang-akak buang kulit,cuci bersih kemudian kukus hingga kentang lembut
1/2 cawan susu segar
2 sb mentega
serbuk lada sulah dan sedikit garam
kentang dilecek dan di gaul bersama susu dan lada sulah
ketepikan

cara nak buat Pie
sedia kan bekas kaca atau acuan pie
ambil mash potato dan ratakan dalam acuan
masukan inti daging
tutup dgn mash potato semula -akak masukkan cheese dulu baru potato
akhir sekali taburkan mozarella cheese di atas permukaan
bakar di dalam oven yang sudah di panaskan 200 c selama 30 minit atau sehingga permukaan atas keperang perangan
.
.

makan begitu saja pun sedap juga (tak bakar) just tabur cheese saja.






:) keep smiling


17 comments:

  1. hihi lawak la akak ni :D
    tkpe kak, hb dah ckp sedap although tkde tomato n celery..hikhik saya pun kengkadang main ikut sedap apa yg ada je kat rumah ni..asal ada rupa n taste SP ok lah kan..eh eh janji hb suka kan!

    ReplyDelete
  2. salam kak,setuju..setuju..belum bercucu lagi dah jadi nenek..hahahaha
    terimakasih kak sudi ikut resepi sey..nah..gulai tulang semangkuk..kiss..kiss..mmuaahh

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Kasihredha,


    saya dah menciplak version akak ni dalam draft. One day nak buat lah.. Nanti lepas program diet saya habis..hee

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Kasih,

    Adoooii terliur tgk SP ni, masih teringat2 SP yg sy buat entah berapa lama tah dulu ahaakkkzz.

    Sy guna pipping nozzle star yg paling besar, to avoid kentang tersumbat....yg penting sodap lah kak ;) lagi2 biler hb puji auuuwww :D

    ReplyDelete
  5. kak.. terliuq pepagi hari ni.. awat tak buat lebih.. boleh pos kat saya sket..

    ReplyDelete
  6. sedapnyer kakkkkkkk...
    pos la ke jln raja laut ni sikit. :)

    ReplyDelete
  7. menarik ni Kak Kasih !


    Saya biasa masak yang basic dan kemelayuan aje.

    Boleh cuba nanti ..

    ReplyDelete
  8. salam kasih..memang tak pernah buat pie ni..
    tak pandai..ikut resepi pun..takut tak menjadi..

    ReplyDelete
  9. wah sedapnya...ada cheese yg x tahan tu...
    kak, bukan saya x nak amek yg akak tag saya tu, tapi saya dah pernah kena tag benda yg sama dan dah buat pun n3 tu...anyway, thanks akak!!

    ReplyDelete
  10. Wiooihhh...buleh ke makan tengah tengah nak berdiet ni...nampak sedap...balun je laahhh...nak try gak laaa...

    ReplyDelete
  11. Zarin
    fuhhh...terangkat akak bila hb puji...hahahah
    memang sedapkan resepi Nek Anymz ...:))


    Anymz
    resepinya memang mantopp..suka sgt.
    TQ TQ...balas kiss..kiss..muaahhh



    yan
    silakan...resepi Anymz ni memang best...



    Annie
    awww...tu tak tahan tu ..kalau kena puji oleh hb...hahahha

    Lain kali kena beli pipping yang saiz besar, akak punya semua kecik2..patut le sumbat.



    Yanti
    dah habis dah yan...hihi




    mrsharis
    ok ok....tungguuuu...
    sampai tak ye...hihi



    reen
    yang penting sedap...
    macam spaghetti bolognese pun akak buat cara melayu ...tp ok juga.





    kak erna
    ikut je resepi dari anymz ni
    insyaallah jadi...senang je.




    wahida
    tak pe2 its ok
    Don't worry...akak faham sgt2..:)





    Cikgu nurin
    makan sikit je tak pe...

    ReplyDelete
  12. nanti sesenang nak belajar buat pie ngan u..sedap betul nampak dlm gambar..klu makan ramai2 ngan anak2 n family lain tentu lagi bes..hilang penat masa buat..

    ReplyDelete
  13. kak sal
    resepi ni memang best..cubalah.

    ReplyDelete
  14. Dil mencopet resepi akk ni..nnti ada masa nak buat..akk,nanti bgtaulh anak akk kalau nak order kuih boleh ym dil ye...ada masa tgk entry dil hrni ye...tcre...

    ReplyDelete
  15. Dil
    ok..cuba le resepi ni ye.
    Nanti akak kasi tau anak akak.
    Dia tengah exam sekrg ni.

    ReplyDelete
  16. wow, oklah kan 1st time buat dh jd..tringin nk try resepi2 cm ni tp ayu sorg jelah kot yg mkn..

    ReplyDelete
  17. Ayu
    kenapa sorang je yg mkn?
    resepi ni kalau buat InsyaAllah jadi...cuba lah.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...