Monday, 17 January 2011

Bunga Ketapang


Bunga ketapang



Waktu akak kecil mak akak suka sangat hias bunga hidup dalam vase. Tak kira bunga yang dibeli atau bunga yang dipetik di halaman rumah. Hobby my mum ini sedikit sebayak mempengaruhi diri akak. Kebanyakan hobby akak sama dengan mak akak. Selain suka hias bunga hidup..my mum juga suka menyulam dan menjahit pangkah silang (cross stitch)....dan akak juga suka menyulam dan buat cross stitch.





Bunga ketapang yang masih belum kembang...cantik kan.


Dulu mak akak akan beli bunga orkid dengan jiran kami dengan harga RM 1 ( ini harga zaman dulu, kalau zaman sekarang..nyonya tu kasi daun je). Lepas tu mak akak letak dalam vase atau mangkuk biru muda( mangkuk ni masih ada sampai sekarang). Akak suka sangat...rasa macam berseri-seri je rumah kami waktu itu. Tempat pacak bunga tu berupa besi bulat kecil yang terpacak-pacak tajam...sekarang dah tak ada kot macam ini.


Mula berkembang
.
Kadang-kadang kalau mood baik, akak singgah beli bunga kat tepi jalan on the way ke tempat kerja...bunga kekwa. Beli dengan Aci India . Bunga untuk orang India buat sembahyang tu.....itu lah tempat paling mudah untuk dapatkan bunga segar. Florist jauh sangat dengan tempat akak. Akak letak dulu di tempat kerja bunga tu, dua tiga hari akak buat balik rumah. Kalau ke Cameron...akak shopping bunga rose sakan-sakan. Sampai suami tanya...nak buat ulam ke? Kijam...kijam.

Bila kelopak gugur

Kadang-kadanga akak ambil bunga helicornia kat halaman rumah je. Kalau dah letak dalam vase..cantik juga. Semalam akak tengok ada bunga kuning kat tepi bukit sekitar rumah. Menurut suami akak pokok ketapang hutan. Bila akak tengok...oihhh cantiik nya...so akak petik le. Akak masukkan dalam gelas je sebab bunganya pendik-pendek saja..Kalau ini bukan bunga ketapang harap maaf ye...dan tolong betulkan.

Kelopaknya tak tahan lama...cepat gugur. Setelah gugur nampak putih macam berus lukisan...cantik juga.


Masukkan dalam gelas berisi air.




11 comments:

  1. kak,bungo yang last sekali tu sey nak.nak buh kek dapur..maceh yo..oh.berseri2lah dapur ku nanti hadiah munga dari kak kasih..hehe

    ReplyDelete
  2. emmm..sejuk jer mata memandang bila halaman dipenuhi pokok2 bunga....tapi kat rumah ida kat m'sia tak tanam apa2 pokok pun kak..sbb tak der masa nak jaga...akak ni mmg pecinta alam la

    ReplyDelete
  3. Cantik lah bila dah kembang kan..

    akak amik ni ye

    http://yan-yanjournal.blogspot.com/2011/01/25-random-things-about-me.html

    ReplyDelete
  4. mak alin pun suker tnm orkid kak..

    ReplyDelete
  5. kak.. maaf, tak terambil lagi award.. masalahnya... tak pandai.. nak buat camne? boleh main copy paste aje ke?

    ReplyDelete
  6. oooooo, cam ni rupanya bunga ketapang...first time tgk..hehehe...

    ReplyDelete
  7. bunga ketapang ni memang cantik.

    kat rumah lama dulu memang banyak pokok ni.

    Isi buah ketapang ni pun sedap kak. Lemak-lemak macam kelapa sawit.

    Kecik2 dulu buah yang dah gugur saya dan kawan-kawan kutip dan ketuk pastu makan... hehe..

    ReplyDelete
  8. salam kasih..cantik..sama macam blog ni..cantik..

    ReplyDelete
  9. Anymz
    boleh2 sobab free jo nymz...kat tepi bukit dokat ghumah akak banyak..nanti akak kirim sebakul.



    Ida
    Akak suka tengok bunga..:)



    Yan.
    yang kembang pun cantik, yang belum kembang pun cantikkan

    TQ Yan



    Alin
    orkid memang cantik :)
    kalau ada pameran orkid, rasa nak beli semua...hihi



    Yanti
    akak pun tak pandai sgt...hihi
    akak copy paste jer..



    Wahida
    akak pun sama, selalu tengok pokok ni, tapi tak tahu nama.



    Reen
    Boleh makan ke? akak baru tahu...:)



    Kak Erna
    TQ atas puji-pujian itu...kembang sekejap saya...hihi

    ReplyDelete
  10. salam kenal,

    di rumah kita ada pokok ketapang
    yang di bonzai kan
    dalam pasu tak besar..nice

    FLW U ^_^

    ReplyDelete
  11. Atie
    TQ ye...akak dah follow juga..jgn lupa komen ye..hihi

    oh..sure cantik kalau buat bonzai kan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...