Tuesday, 25 January 2011

Kuih Ketayap


Kuih ketayap merupakan favourite seluruh keluarga akak. Dah lama tak buat. Dulu-dulu pernah juga buat, tak ikut sukatan pun....main campur-campur dan agak-agak je. Biasanya beli saja. Tapi bila singgah diblog Lady...tetiba datang angin rajin....hihihi...tambah-tambah tengok kuih ketayap lady yang cantik tu. Kali ni akak ikut sukatan macam lady buat. Hasilnya seperti di atas. Tak boleh lawan macam Lady punya. Tapi rasanya ok...I like ! Akak buat kuih ni dah lama tapi baru nak publish...jom layan.

Kuih Ketayap

Resepi asal : Lady


Bahan-bahan:-(untuk 8 biji kuih ketayap)* akak buat 2 adunan


Untuk inti:

2 cawan kelapa parut

1 cawan bancuhan gula merah

Secubit garam

Simpulan daun pandan


Untuk kulit:

1 cawan tepung gandum

1 biji telur

2 sudu besar santan

1 atau 2 sudu besar minyak masak

1 cawan air pandan (blend halus 4-5 helai daun pandan dengan 1 cawan air dan tapis)

Secubit garam


Cara-cara:-

Untuk inti:

Campurkan bahan-bahan inti kedalam periuk dan masak dengan api perlahan hingga sedikit kering. Kalau kurang manis boleh tambah gula pasir. Bila dah sebati dan agak kering, keluarkan daun pandan dan ketepikan.


Untuk kulit:

Campurkan kesemua bahan dan kacau sebati menggunakan whisk.
Panaskan non stick pan(api perlahan), tuang sedikit minyak dan sapu rata menggunakan kertas tisu.
Tuang sesenduk adunan ke tengah frying pan dan ratakan dengan senduk.
Bila kulit kuih ketayap dah "lekang" dari frying pan tu maknanya kulit dah masak.
Bila dah masak letak inti dan gulung




Thanks Lady...



13 comments:

  1. wah! sesekali pekena kuih ni mmg best..nampaknya kena minta tlg mak sue buatkan la..

    ReplyDelete
  2. dulu kalau cuti2 saya suka buat kuih ini...sebab senang nak buat yaa...tapi kalu tersilap tak jadi jugak

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Kasih,

    I tgh kumpul duit sehari seposen utk balik s'pore ahakkss. Biler dah cukup duit nanti, insyaallah I balik lah.

    Sementara tu I jamu mata jer lah dkt blog akak. Tgk mknan yg sodap2 and pemandangan yg cantik ;)

    ReplyDelete
  4. Saya suka tapi selalu makan tanpa intinya kak !



    kelapa gula merah saya kurang sikitlah... hehe.

    ReplyDelete
  5. kak kasih..

    sesungguhnya kuih ni best. Makannya macam rilek2 je.. cam tenang2 je.. tah pasaipa dia rasa macam tu.. tapi best lah! suka!

    ReplyDelete
  6. salam kak.. hehe.. lady ngan suami ni peminat kuih2 melayu, kuih tradisi, so kuih ketayap ni kena sangat dengan selera kitorang.. :)
    tq kak sebab sudi cuba, im glad u like it.. :)

    ReplyDelete
  7. sedap ni...dah lama tak buat, lagipun kalau ida buat t'paksa pakai inti dr kelapa kering jer kak...rasanyer bole la drpd tak der....

    ReplyDelete
  8. Sue
    kalau mak buat sure bestkan...air tangan seorang ibu...


    kak sal
    betul tu..kalau silap adunan tepung sure tak jadi kan.




    anie
    hihi..ayat tu selalu akak guna juga..."nak kumpul duit 10 sen sehari"....

    sesekali...ambik le pics menarik kat NZ...akak nak jamu mata juga..pas tu nak kumpul duit sehinggit sehari (up kan sikit hihi) buat gi sana...mula2 angan2 dulu, sb angan2 x perlu duit...




    Reen
    menarik tu...
    ada kwn akak waktu sekolah dulu camgini juga, tapi karipap...dia makan kulit je..:)




    Hann
    bila nak ajaq buat tapai pulut?
    menuntut la ilmu kat mertua hann, pas tu...kita pakat share resepi noo...ok tak lagu tu?




    Lady
    Tq resepi ni ye..:)



    Ida
    ye le..kat sana susah nak cari kelapa parut kan Ida.
    Tak pe le at least ada juga kelapa kering...kat M'sia sekarang ni pun kelapa dah mahal juga...

    ReplyDelete
  9. saya suka kuih ni tp asyik beli je sebab takut buat banyak karang tk habis pulak :D

    ReplyDelete
  10. fuh mmg best...x sabonya nk makan...huhuhu.. akak...dil akan meneyepi seketika...tcre...nnti dil dtg lgi...

    ReplyDelete
  11. Zarin
    akak pun biasanya beli je..
    sesekali angin rajin datang..hihi
    tergoga dek kuih ketayap lady.



    Dil
    kenapa? exam dah hampir habiskan..
    sure jalan2 ni
    take care

    ReplyDelete
  12. kurang suka kuih ketayap ni..huhuhu....

    ReplyDelete
  13. Wahida
    ye ke...huhu
    akak pulak ..suka sangatt :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...