Wednesday, 12 January 2011

Nasi Ambeng/Ambang

Nasi Ambang
Terdiri dari ayam masak kicap, serunding kelapa, kacang panjang goreng, bihun dan ikan masin.




Rindu sangat nak makan nasi ambang/ ambeng. Dulu ada satu gerai di sekitar perumahan akak yang menjual nasi ambang. Sebelum pergi kerja akak singgah dulu beli nasi ambang yang dah siap dibungkus. Nasi ambang ini cepat habis sebab adik penjual ini tak buat banyak. Ada tiga menu di gerai ini...nasi lemak (dah siap dibungkus), roti jala ( panas-panas, sebab masak di situ juga) dan nasi ambang (dah siap dibungkus juga).
.
Frustnya sebab adik yang jual ni dah tak berniaga lagi...sayangnya sebab gerai mereka dah maju, tiap pagi ramai yang singgah. 3 menu tadi semua sedap-sedap belaka.
.
Nasib baik akak sempat snap gambar...gambar pun tak berapa cantik sangat. Nasi ambang ni makanan orang Jawa. Walaupun akak bukan orang Jawa, akak sukalah nasi ni. Seimbang gitu.
I really miss nasi ambang!!!! Tak tahu nak beli kat mana lagi. Masih mengharap adik tu kembali berniaga.....
.
.
.

12 comments:

  1. kak,kalau kodai dah bukak bg tau yo..boleh sey dtg makan sekali..akak boli extra 4 bungkus ..huhu..sodap kak.sey pun dah lamo tak makan..

    ReplyDelete
  2. Kak Kasih,

    festaim saya makan bulan puasa tahun ni. Memang sedap ! Tapi saya makan satu-satu dan tak combinekan semua.

    Jiran sebelah rumah berniaga bazaar ramadhan.. sessi balas-membalas, dapatlah saya dua bekas besar.

    Saya ada buat n3 pasal tu kat sini;
    "Ambang ke Ambeng ?"

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Kasih,

    I masih ingat lagi dulu, kalau dkt s'pore buat kenduri, kita selalu buat nasi ambeng. Selalunya nasi ambeng kita consist of Nasi, ikan goreng, sambal goreng, bagedil, lauk ayam (kicap ke lemak ke apa2 lah), rendang daging, terung sambal, paru goreng, serunding. Lepas tu dihidangkan dlm dulang. Tak pernah ada mee atau bihun goreng. Cuma biler I beli yg dkt m'sia aja ada mee goreng... ;)

    Anyway, tu dulu...skarang kalau kenduri, semuanya buffet. Dah tak best....

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum KASIHREDHA..

    Nasi ambang tu..susah nak jumpa sekarang, hanya pd majlis2 tertentu ye..saya pun rindu nak makan nasi ambang..

    ReplyDelete
  5. kak, saya org jawa!! suka sgt nasi ambeng ni..

    ReplyDelete
  6. salam kasih..meleleh air liur akak..akak pun suka nasi ambeng..
    masa dok tanjungkarang..selalau dapat makan..free je..tak perlu beli..

    ReplyDelete
  7. kak, saya pun pernah makan..
    kalo cousin saya buat kenduri mesti ada.. lebih kurang cam tu, cuma ada tambahan mee grg.. apa pun mmg best..

    ReplyDelete
  8. Anymz
    kalau gerai tu bukak, akak boli extra 6 bungkus unk anymz..:))



    Reen
    akak tak tahu nak beli kat mana..
    kalau lah ada yg jual..bestkan.




    Anie
    kat singapore pun ada juga ye...
    sekarang semua buffet



    Kak Sal
    alangkah bagus kalau ada yg jualkan



    wahida
    bestkan..cuma susah nak cari.



    kak erna
    dapat free? waktu kenduri ke?



    Yanti
    bestkan :)

    ReplyDelete
  9. wah...sedapnya...dil x pnh makan....mintak2 dia bukaklh blik..boleh makan dgn akk nanti..heheheh..blh kn akk?

    ReplyDelete
  10. zaman belajar dulu je ada room mate yang bawak balik makanan seperti ni. lepas tu, tadak sapa dah nak jamu makan.. kat sini tak penah jumpa lagi.. sedih.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...