Thursday, 13 January 2011

Pulut Mangga

Mangga merupakan salah satu buah kesukaan akak. Kalau makan tak cukup satu..bestnya rasa masam-masam manis & segar. Jus mangga pun akak suka termasuk lah pulut manga. Jom ikuti resepi pulut mangga..



Bahan-bahan

2 biji mangga/mempelam dipotong

1 cawan beras pulut (direndam semalaman atau 2 jam )
1/4 cawan santan
1/4 sudu kecil garam (satukan santan & garam. ketepikan)
6 helai daun pandan (dicarik-carik memanjang)


Kuah santan

3/4 cawan santan
3 sudu besar gula perang * akak guna gula putih
1/4 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
sedikit air jika perlu


Cara-cara :

Kukus pulut selama lebih kurang 10 minit; setengah masak.
Masukkan santan , daun pandan & garam.
Kukus selama lebih kurang 30 minit

Di dalam periuk lain, satukan kesemua bahan kuah santan.
Kacau dan biarkan mendidih. Siap!
Pulut mangga sedia dihidangkan bersama kuah santan.







:-) keep smiling

14 comments:

  1. Kak Kasih,

    Mcm sehati sejiwa gitu kita mkn pulut together, gether :D hehehez.

    I pun hantu mangga gak kak. Jerok mangga, mangga kering and paling best kalau dpt mangga thai yg kuning2 dan manissssss....nyaman

    ReplyDelete
  2. sedapnya.. kat cini dah melelh air liur.. huh!!!

    ReplyDelete
  3. akak, saya sgt suka makan ni akak, tapi malangnya saya x dpt makan byk, sbb saya ada asma...huhuhu...tapi sumpah, saya suka sgt...

    ReplyDelete
  4. kak, abg saya ada bwk blk pulut mangga dr siam.. best gak cuma takde kuah santan aje, btol2 mangga n pulut..

    ReplyDelete
  5. sedapnya kak lady pun suka pukut makan dengan mangga ni, maklum la org perlis, kalau musim mangga harumanis tu mesti nak makan mcm ni..b

    ReplyDelete
  6. kreatifnya..
    saya baru jumpa makanan ni..
    tentu sedap,kan..

    ReplyDelete
  7. Anie
    sehati sejiwa kita...hihi



    Liza
    sedap liza..lemak2 masam2 manis



    wahida
    apalagi kalau mangganya sedapkan..



    Yanti..
    memang resepi ni dari Thai Yan



    Lady
    kat Utara memang banyak mempelam yang best2 kan...harumanis salah satu mangga yg paling best



    Kak Sal
    Resepi dari Thai..
    best kak rasa masam2 manis & lemak.

    ReplyDelete
  8. kak sey tak ponah makan ni kak..bak sikit..nak buek ,raso maleh pulak..ngendeng kek rumah akak yo lah yo..hehe

    ReplyDelete
  9. Nymz
    ni sepiring besar akak kasi..:))

    ReplyDelete
  10. Adduuuhhh...faveret saya nihhh....tapi tak pernah buat, selalu beli je...tapi dah ada resepi ni, nak try laaa...esok nk g cari mangga...

    p?s: da follow...harap harap ukhwah di alam maya ni berpanjangan ye...

    ReplyDelete
  11. kak kasih.

    sungguh2 miss kak kasih.
    ni baru buleh nak melilau2 di alam maya.

    btw, spesis pulut ni memang faveret saya.. main dengan mangga adalah sungguh best. nyaman je tekak..

    ReplyDelete
  12. Cikgu Nurin
    TQ..sudi singgah & follow
    InsyaAllah..akan berpanjangan.
    TQ TQ


    Hann
    Missss youuuuu...
    mana pergi lama tak dengar khabar ni?

    ReplyDelete
  13. Salam...kakak~~~ alahai sedapnyerlah!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      memang sedap...sebab akak suka mangga :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...