Saturday, 15 January 2011

Scaling Gigi

Dentist's Weapon...huhu...inilah alat untuk scaling (scaler tips)

Bila baca N3 lady pasal scaling, seram pun ada kelakar pun ada. Best lah N3 tu...lucu! Di sini akak nak cerita pasal scaling juga. Asyik makan-makan je kan, sesekali kena jaga gigi pulak supaya makan selesa bila gigi & gusi dah sihat.



Tujuan
Scaling gigi bertujuan untuk membuang plak (plaque), karang gigi(tartar) & stain (pewarnaan akibat rokok, kopi, teh dll). menjadikan gusi kita sihat.
.
.
Tanda-tanda penyakit gusi akibat plak & karang gigi
. Berdarah terutama sewaktu gosok gigi
. nafas berbau
. Gusi kemerah-merahan
. Gusi bengkak & lembut
. Gigi goyang
. Nanah keluar dari pocket gusi
. Gusi menurun...terlihat gigi seolah-olah memanjang
.
Apa yang dialami semasa scaling
Rasa ngilu/sensitive (bergantung individu) dan bukan semua orang rasa ngilu...ada setengah orang biasa-biasa saja.
Berdarah ( jangan panik jika ada darah...ini perkara biasa)
.
.
Berapa kali setahun perlu scaling
Anda dinasihatkan agar berjumpa dentist 2 kali setahun. Dentist akan menasihatkan agar gigi di scaling bila ada plak & karang gigi...jika gigi anda bersih tanpa plak ...bererti anda tergolong orang-orang yang terselamat...hihihi
.
.
Note Penting
scaling tidak menipiskan gigi anda...sebab alat yang digunakan bukan alat yang memotong atau menghakis...alat tersebut hanyalah bergetar dan hanya memecahkan karang gigi saja.
Ini bukan alat untuk scaling...hihihi. Sekadar Gambar hiasan saja.
.
.
Kebanyakan kita amat takut, seram, malas nak jumpa dentist kan. Kesian para dentist di luar sana kan...kan...hihihi
Abang-abang polis & tentera yang gagah berani pun takut dengan dentist...apa lagi kita yang lemah lembut ni (ayat memuji diri...hahaha).
Jom kita pi scaling gigi...
.
.

15 comments:

  1. heeeeeee....banyak seram tengok alatnya...hihi..tiba2 rase nk gelak tringt kngn pg klinik gg...:-)

    ReplyDelete
  2. saya punya dental app pun dah due tp tk pi pi lagi sbb takoooot hahaha :D

    ReplyDelete
  3. Kak Kasih,

    mesti pergi dan rugi kalau tak pergi kak; sebab boleh claim !


    hehe...

    ReplyDelete
  4. salam kasih..masa muda2 dulu kalau buat scaling ni..tak pernah rasa ngili..dah tua2 ni..baru terasa..
    baru2 ni..ngilu dan rasa sakit pulak..seharian tak boleh nak makan..

    ReplyDelete
  5. Kak kasih..

    Saya tengah dok repair gigi juga.. Tu antara sebab kenapa tak ada entry baru.. Kepala berdengung.. Esok lusa kena jumpa dentist lagi.. Untuk arawatan akar gigi.. Sob sob.. Tu lah.. Penakut sangat.. Sekarang kena. Terima padahnya.. Aaarrrghh.. Takut pon kena redah jugak.. Siap mintak ampun dan maaf dengan kanda dah ni..

    ReplyDelete
  6. paling takut jumpa doktor gg....uuu tak sanggup....

    ReplyDelete
  7. Nak scaling takut kan Kak tapi lepas buat Gigi rasa best je kan hehehe

    ReplyDelete
  8. Dil
    ni sure ada kenangan lucu di klinik gigi kan..hihi



    Zarin
    pi la..demi kesihatan gigi & gusi..ayat2 memberi semangat, padahal sendiripun takuuuttt



    reen
    bagus lah, lagi best tak yah bawa duit..foc je kan, rugi tak pergi...hihi



    Kak Erna
    oh ye ke? :{
    seram jugak



    Hann
    hahahhaahahaha..siap minta ampun dgn kanda lagi.
    Byak kali le kena visit dentistkan...patut le lama tak bersiaran.



    Cikgu Nurin
    jantung dup dap dup dap saat menunggu, dan lebih kencang lagi bila nama kita di panggil kan kan



    Lady
    bila dah buat rasa best & lega sangat...gusi rasa sihat & sjahtera....:)

    ReplyDelete
  9. kak,nanti ambik award kat blog sey yo..

    ReplyDelete
  10. Anymz
    TQ kasi arward
    timakassseeeehhhhh

    ReplyDelete
  11. alamakkk teringat belum buat lagi taun ni

    ReplyDelete
  12. tak pe Yan...thn ni baru bermula..
    jom kita pakat beranikan diri ke dentist...hihi

    ReplyDelete
  13. Hwaaaa...sy tengok pun seram kak :)

    ReplyDelete
  14. Hahahha..i just done my scallibg for few minutes ago..and it feels like ahhhh..damn regret do it..haha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...