Monday, 7 February 2011

Asam Pedas Tenggiri





Tiba-tiba anak saudara akak (Inn) minta resepi asam pedas versi Melaka...kalau versi Terengganu mamanya memang expert katanya. Tiba-tiba saja ni....ehm...ehm....calon/bakal suami orang Melaka ke Inn? hehehe...cuma ramalan semata mata . bukan syak wasangka ye...hiiihihi
Demi anak saudara yang dicintai lagi di sayangi....akak pun masak le...
.
Kalau masak masakan ni suami akak pasti makan bertambah-tambah... waktu father in law akak masih sihat dulu...dia sangat suka masak masakan ni sendiri. FIL akak orang Melaka...kalau fil masak...fuhhh memang kaw punya lah...semua suka.
Jom layan resepi ini...

Bahan-bahan

1/2 kg ikan tenggiri atau pari atau ikan merah

8 biji bendi

1 biji tomato (belah empat)

3tangkai daun kesum atau bunga kantan atau daun limau kasturi

minyak untuk menumis

garam secukup rasa

gula secukup rasa

belacan

3 batang serai di titik

3 mangkuk air (agak je)

1/3 mangkuk air asam

Bahan yang kisar

semangkuk cili di kisar ( cili kering di rebus & di blend)..kurangkan kalau tak suka pedas.

2 labu bawang merah besar

3 ulas bawang putih

1/2 inci lengkuas

1 inci kunyit

Cara-cara

Tumis bahan yang di kisar betul2 masak dan naik bau (agak lama)

Masukkan belacan

Masukkan air & air asam jawa...masak hingga mendidih

Masukkan garam & gula secukup rasa.

Masukkan ikan, serai, bendi , daun kesum dan akhir sekali masukkan tomato ...masak hingga bendi lembut.

18 comments:

  1. Waahh..terliur malam malam nih...ikan keli bes jugak...
    Masuk daun kesum ngan bunga kantan skali boleh jugak kan kak?

    Abang sihat...?

    ReplyDelete
  2. Cikgu Nurin
    Boleh letak dua2..tambah wangi lagi kan.

    Abang Alhamdulillah sihat..Terimakasih ye.

    ReplyDelete
  3. asam pedas dari air tangan sue masih lagi tak menjadi..hahahahaha..

    ReplyDelete
  4. Sue
    akak waktu mula2 kahwin pun tak jadi gak...demi encik husband akak berusaha dan terus usaha sampai jadi...hihi

    ReplyDelete
  5. Sedapnya kak.. Lady suka asam pedas melaka, sedap sgt, lelebih lagi dengan ikan tenggiri kan

    ReplyDelete
  6. asam pedas... sedapnyaa kak! peberet suami mas ni :)

    ReplyDelete
  7. Lady
    kalau mkn masak asam sure bertambah makannya kan :)


    Mas
    sama...suami akak pun suka :)

    ReplyDelete
  8. kak, asam pedas mmg feveret saya...tapi saya asam pedas ni mesti ikan pari je...kalau ikan lain, saya x leh telan..x tau nape...huhuhu...pas tu saya suka kalau bendi letak banyak2...terangkat!!

    ReplyDelete
  9. ades akak. tengah lapar ni!!! guling-guling dah ni. pos sini skit :D

    ReplyDelete
  10. folo & BW..

    meh la jenguk belog ai..

    salam kenal (^_^)

    p/s:terliur tgk asam pedas tu...huhuhuhu

    ReplyDelete
  11. terangkat kak!!

    lama tak masak asam pedas..
    ikan tenggiri pulak..harus bertambah!

    akak org melaka ke

    ReplyDelete
  12. wahida
    bestkan kalau ada bendi..kruk krak


    Bai
    nanti akak pos pakai pos laju, siap dgn baunya sekali...hihi


    Noremy
    dah follow...TQ ye



    Ati
    akak org Terengganu
    mak mertua org N9...Bapa mertua orang Melaka...dah jadi rojak..hihi

    ReplyDelete
  13. as salam kasih..asam pedas memang kesukaan akak..tapi akak kalau masak asam pedas ni rasa kureng menjadi sikit..pada tekak akak la..
    terima kasih bagi resepi..insyaallah nanti nak cuba pulak..

    ReplyDelete
  14. kak erna
    dulu2 saya pun tak menjadi juga...siap bawa balik cili kering dari rumah mak mertua lagi, ingatkan sebab cili...hihi
    lama2 baru ok.

    ReplyDelete
  15. tetibe jadi lapo la:)

    hehehe..thnaks for sharing ye

    ReplyDelete
  16. CGG
    sama2..
    akak tak dapat nak masuk ke blog CGG le...:(
    dah cuba byk kali

    ReplyDelete
  17. Masak asam memang tak puas2 makan..
    berselera tengok lah kak!

    ReplyDelete
  18. Reen
    mak mertua lalu blkang pun tak sedar kan...:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...