Wednesday, 16 February 2011

Baked Potato with Sweet Corn






Sudah lama nak buat baked potato ini..cuma malas tak sempat-sempat. Tak boleh sebut perkataan malas, nanti anak-anak akak baca. Sebab akak tak suka mereka cakap perkataan tu…hihi. Kalau mereka TERsebut perkataan tu mulalah akak membebel memberi nasihat….agar sentiasa rajin & semangat. Cuba cari kentang yang bersaiz besar, tapi tak ada. Beli yang paling besar yang ada kat situ. Rasa macam nak suruh Anie kat NZ pos kan kentang sekotak kat akak. Kentang kat sana sure besar2 sebab udara lebih sejuk.

Kebetulan Baby Aeisyah Nur Humairah ( my lovely niece) datang bertandang setelah Umminya habis pantang. So mulalah membakar kentang tu…agak lama juga. Kalau di Turki namanya Kumpir (baked potato) . Kumpir di letak bemacam2 sayuran…sweet corn, lobak merah, sweet peas, black olives, pickled cucumber, tomato, ikan dlm tin dan macam2 jenis sayuran lagi . Akak tak letak semua itu, just letak sweet corn saja. Untuk baked potato akak ambil resepi dari sini tapi akak ubah suai sikit :

Bahan-bahan

4 biji kentang

4 sudu besar butter

cheese (grated)

garam

pepper

sweet corn (dalam tin)

Cara-cara

Panaskan oven 220°C

Pierce the potato with a fork in several places

Letak dalam tray

Bakar selama 45 minit

Belah dua kentang tadi, ambil isinya dengan sudu.

Campur isi kentang (di lenyek) + cheese + butter+ pepper+ garam…campur hingga sebati

Masukkan campuran ini dalam kulit kentang

Bakar sekali lagi * kalau tak nak bakar pun tak pe

Hidangkan dengan jagung manis & parutan keju.


Selamat mencuba teman-teman… J

14 comments:

  1. harus cuba ni mesti sedap kan.. lepas bakar sure wangi je kan.. :)

    ReplyDelete
  2. Kak Kasih,

    Kentang dkt sini pun kadang2 angin kak. Kadang2 mcm size giant, yg ada mak aiii kecik2 aja. Pat yg kecik2 tu lah malas nak kopek :( telah disertakan word malas tu...hehehez.
    Dekat sini I punya feveret white atau red potatoes, isinya wow weeee gebu, lepas tu buat baked potato mcm akak ni, cepat ajer dia masak.

    ReplyDelete
  3. Kak Kasih; ini macam makan, boleh lari saya punya allingment..hi hi hi...

    ReplyDelete
  4. Lady
    best bau dia..akak suka :)



    Anie
    misti bestkan rasanya..gebuss
    agaknya kentang kat sana ikut musim juga kot.




    Cikgu Nurin
    kalau makan ni...sure gagal diet cikgu..hihi

    ReplyDelete
  5. asal singgah sini jek bau makanan..asal bau makanan jek nk singgah sini..ihiks

    atoii akak nih..selalu bikin kecur liur lah..

    ReplyDelete
  6. greenjade..
    hihi thank you ye dik kerana sudi singgah sini...
    muahh2

    ReplyDelete
  7. salam kenal..nice blog..

    sedapnya nampak baked potato ni..chik na mmg suka sgt baked potato tapi tak pernah try buat..

    ReplyDelete
  8. huhu...ambik bau yo lah kek sini..nyampah tgk sampan kontang tu..
    sebutir sebutir akak kutip jagung ni hah..sampan kontang dah terbalik tu kak....hehe

    ReplyDelete
  9. Kak anymz
    kak anymz kan tengah diet..ambik bau jo lah yo...
    patut le sampan akak terbalik...tak balance, jagung kena ambik dik kak anymz ghupo2nyo...:)

    ReplyDelete
  10. wowo!! sedapnya kak...nak sikit kak, nak buat malas...oppps, tercakap malas lak...heheh...

    ReplyDelete
  11. wahida
    oppp no no no....jgn malas2 hihi

    ReplyDelete
  12. Kak kasih..

    Sedap nih.. Potato kat sini pon comel-comel je.. Susah sungguh nak dapat yang besaq.. Camana nak buat gini? Makan kat rumah akak je lah.. Hahahha setel masalah..

    ReplyDelete
  13. Hann
    boleh2 bila nak dtg?
    muaahhh muaah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...