Thursday, 17 February 2011

Alamkulkul Resort, Bali






Baru ni akak & husband ke Bali. Semangat menulis tentang Bali agak kurang kerana gambar terlalu banyak. Jadi ambil masa untuk mencari gambar yang sesuai untuk di upload.

Pada mulanya akak bercadang nak ke Phuket…last minute rasa nak ke Bali pula. Tanya husband…dia kata ok no problem. Memandangkan incik husband tak pernah sampai lagi ke Bali…jadi akhirnya keputusan muktamad diambil.Akak pernah ke sana, tapi dah lama sekitar 1989..hampir 21 tahun yang lalu (waktu masih student…masih single & masih slim..huhu). Staff incik husband yg tolong uruskan semua dari tempah tiket hingga penginapan, supir semua Maladevi yang uruskan.Thank you Mala ye.. J *senyum sampai ke telinga.

Kami tiba di Airport Ngurah Rai pukul 12pm dan waktu setempat 11 am. Mengambil masa selama 3 jam. Dalam flight akak duduk dekat dengan seorang artis…hihi dengan “teman”nya….ishhh tak baik gossip. Lupa pulak ni bukan blog gossip artis. Akak ada ambil gambar mereka..ssshh...huhu

Sampai di sana Pak Rane (driver/supir) kami dah tunggu sambil memegang kertas yg tertulis nama husband akak.

Kami check in di Alamkulkul Resort yang terletak betul-betul di depan Pantai Kuta & Pantai Legian. Resort ni seolah-olah berada di dalam taman. Cantik! Bilik kami terletak betul2 didepan swimming pool. Kami tinggal di Villa Alam.


Check in..nampak tak pekerja ni pakai bunga kemboja di telinganya.

Décor bunga berbentuk love.

Di ubah dan diganti setiaphari. Orang yang bertanggungjawap menghias bunga

Welcome drink…banyak pilihan kueh-kueh

di situ untuk dipilih. Kek kelapa & coklatchip dan jus kiwi jadi pilihan akak.


Semasa menuju ke bilik…terjumpa pisang yang mempunyai jantung yang panjang sangat.

Ini bilik kami…ada kelambu…dah lama tak tidur dalam kelambu

J

Sinki bilik air ada dua, so tak perlu berebut nak

gosok gigi…boleh gosok gigi sama-sama…h

ahaha

Open concept…J

Bahan-bahan mandian

Orang Bali memang suka bunga….bunga di mana-mana

Tempat kami breakfast


Bubur ayam …kalau ke Indonesia misti

nak makan bubur ayam ni.



Tempat garam

kolam renang di depan bilik kami

Pemandangan waktu malam

Bilik kami beratapkan lalang (Bali stail)

Penginapan kami menghadap ke laut…Pantai Kuta

Sempat melihat blog kawan-kawan di ruangan ini. Tak ada wifi kat bilik…so kena

lah ke lobi ini.



tempayan yang berisi bunga









25 comments:

  1. Wah.. Bestnya akak.. Gambar sume-sume cantik.. Paling suka the tempayan tuh.. Superb lah. Romantiklah akak gosok gigi sesama pepagi kan? Bilik ayaq open concept tu saya suka.. Macam zaman mandi telaga kat kampung rumah atok dulu.. Oh.. Nostalgia je tetiba..

    ReplyDelete
  2. huwaaaaaa..akak nak tompek garam tu..lenkali kalo poi kirim yo..huhu.

    best ek bali?akak tak ponah poi lagi..teringin pulak..(sambil berdendang lagu sesekali ku rasa teringin.....lalalala)

    ReplyDelete
  3. assalam kasih..honeymoon lagi ye..
    cantik cantik gambarnya.
    kalau nampak kelambu teringat masa balik rumah mertua dulu..siap pasangkan kelambu..sampai akak lari keluar..sebab tak biasa berkelambu..he he..

    ReplyDelete
  4. bestnyer kak...suka tgk gambar2 tu..sume cantik & nmpk klasik

    ReplyDelete
  5. wah kak...honeymoon lagi ker...?best nengok gambar tu sumer...

    Haish..kalau kat rumah tak sempat gosok gg bersama ye dak...?

    katil tu macam katil kawin mak dan ayah saya dulu dulu...

    ReplyDelete
  6. aduh...membuatkan jiwaku meronta2...hihihi

    ReplyDelete
  7. gambar yang akk amik semuanya cantik2! nampak menarik dan tertarik :)

    ReplyDelete
  8. salam kak.. bali best kan.. hehe lady sejak balik ituhari slalu pasal lagu spa bali, rindu sangat2 nak balik ke sana, hope ada rezeki untuk ke sana lagi.. tak sabar nak baca entry akak yg seterusnya.. tgk pic2 akak ni kan memanggil jer hati ni nak ke bali tau hehe..

    ReplyDelete
  9. Hann
    betul tu hann...ingat waktu dolu2 kan. akak pula teringat tidur dlm kelambu dirumah arwah nenek.



    Kak anymz
    wokeh2 nanti akak bolikan yo..
    lagu apa tu kak, rock ke rap? tak pernah dengar...hihi...lalallaa



    kak erna
    kalau tak biasa sure rimas kan :)



    Ida
    thank you Ida...huggsss2



    Cikgu Nurin
    kami pergi berehat..malu nak ngaku gi honeymoon...hihi



    mawar
    jom rancang2 & berangan2 lagi :)
    cuti sekolah bila?




    Mas
    thank you mas :)



    Lady
    InsyaAllah...
    best kan kat sana..:)

    ReplyDelete
  10. Salam Kak

    ishhh lawa nyer penginapan..kita pun dah lama tak ke bali..dalam sepuluh tahun ada gak..ni yg wat teruja nak pi lagik..suka the accommodation tu :)

    ReplyDelete
  11. bestnya kak.. senyap2 je tgk dah sampai ke sana.. honeymoon yeee :)

    teringin gak rasanya ke bali.. nice photos.. (thumbs up)

    ReplyDelete
  12. Waaaahhh Kak Kasih pegi cuti2, seronoknya. Suka arh tgk gambar2 akak yg cantik dan clear semua. I tak pernah lagi pegi Bali...pegi Jakarta jer sekali dlm hidup. Batam selalu pegi masa masih tinggal dkt S'pore....hehehez shopping sakan dgn Batam I like :D

    ReplyDelete
  13. yat
    thanks sudi singgah...
    Bali memang best untuk berehat, pmandangannya juga cantik kan.



    Yanti
    shhhhhh...honeymoon org tua2...hhehe
    tak de lah...gi rehat2 je
    Thanks my dear for your thumb...
    muaaahhh2



    Anie
    thanks...orang australia ramai kat bali...mungkin dekat kot.

    Di Bali mahal sikit berbanding daerah2 lain di Indo... tapi dengan duit RM still boleh layan sikit2..hihi

    ReplyDelete
  14. sangat menarik..
    nampak romantik gitu!
    nak gi sana jugak..tp tgh arrange ngan kawan2..biasalah masing2..sibuk..hehehehe..

    ReplyDelete
  15. Dr Rodzila
    kerja sbagai doktor tentu le sibuk kan...:)
    sesekali jalan2 dgn kawan2 sure menarik kan.

    ReplyDelete
  16. akak...saya rindu bali..'
    amboiii senyap2 dah terbang ke bali....
    gambar semua cantik2.....

    ReplyDelete
  17. bestnya kak weii...

    cantik giler tempat tu yer
    kalau ati ni ...sampai tua lah kot
    tak akan dapat kesana..
    tak mampu kak oii..

    tapi seronok tengok all the picture
    tunjuklah lagi...dan lagi...
    plus pic akak, hubby n artis tu..huhu

    ReplyDelete
  18. Leez
    akak nak bagitahu leez...tp tengok2 leez dah ke surabaya..hihi
    Bestkan leez...bila nak ke sana lagi?


    Ati
    akak waktu muda2 dulu pun kurang bjalan juga, sebab anak2 masih kecil...asyik kerja je tak hengat dunia..hihi
    Nanti akak letak gambar artis tu ye...yang blur je...takkkuuuttt

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum..sy teruja tgk semua pic tue kerana tak pernah lagi sampai cini..

    btw, nice foto..sy folo blog ini

    ReplyDelete
  20. sahromnasrudin
    Thanks kerana sudi singgah & follow..

    ReplyDelete
  21. sgt teruja tgk gambar2 akak dlm ni..

    kak, saya akan pegi sana bulan 10 nnt, skrg tgh survey hotel dan supir yg murah dan bagus..kalau akak boleh rekemen, saya sgt berbesar hati...

    kalau akak x keberatan, boleh bg email adress? nak tau details psl supir dan hotel yg akak duduk ni..

    thanks akak...

    ReplyDelete
  22. Bestnya akak.....
    semua gambar cantik.
    Suka bilik yang ada kelambu tu,nampak seni.hehehe.....

    ReplyDelete
  23. Wahida
    nanti akak kasi semua info unk wahida ye...InsyaAllah


    Cikgu Tie
    ye...dah lama tak tidur dalam kelambu.:)

    ReplyDelete
  24. berhoneymoon lah ni kak ?


    ntah bila lah nak sampai nya..

    ReplyDelete
  25. Azrina
    jalan2 cari makan + berehat..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...