Sunday, 27 February 2011

Bunga Kemboja (frangipani)


Kemboja merah orange.

Salah satu (banyak sebenarnya...hiiii)bunga kesukaan akak adalah bunga kemboja(frangipani). Sebenarnya bunga ni terdapat banyak warna. Akak cuma ada 4 warna saja.

Menurut akak, bunga ni cantik...selain itu mudah di jaga, mudah hidup (keratan batang) dan tak banyak daun. Jadi tak perlu nak sapu daun-daun berguguran.Kalau gugur pun tak banyak.


 Kemboja kuning.
Kalau musim berbunga...sampai dahan pun lentur.

Kemboja kuning




 Pink


Merah hati...warna ni akak paling suka.



16 comments:

  1. ni salah satu bunga kesukaan lady ni kak, sebab paling utama; bila tengok bunga ni teringat bali. sana banyak bunga ni kan, dulu lady ingat takde bau, rupanya sedap bau dia kan.. lady ada dua kaler kat rumah, pink dengan merah orange, merah orange tu tak silap lady nama dia tequilla sunrise.. bestnya rumah akak dikelilingi frangipani.. :)

    ReplyDelete
  2. sama kita kak. Saya suka frangipani. Kat umah saya ada 5. yg pertama cam akak tu, betul2 ada depan mata saya sekarang. (luar rumah). tepi kolam. Paling lebat, warna putih. Best kan.

    ReplyDelete
  3. rumah ada ada extra satu je dr akak. Yg pertama cam akak ni ada depan mata saya sekarang (luar rumah lah). paling lebat yg warna putih.. Wango je kan..

    ReplyDelete
  4. salam kenal...

    o begini lah ropenya bunya kemboje ye...baruku tahu..huhu...

    eh i folow kasihredha la...

    ReplyDelete
  5. akak pun suka bunga ni...
    dan antara yg hidup dan berbunga bila ditanam...
    mungkin kerana dapatkan dari yg sejuk tangannya...
    tkasih ...

    ReplyDelete
  6. Lady
    bau dia wangikan..
    akak suka tengok colour dia juga.. :)



    Yan
    akak tak de yang bewarna putih.. :)





    Sham
    Thank you sb follow & singgah sini




    malida
    kita sama..
    Thanks juga sb sudi singgah :D

    ReplyDelete
  7. akak..

    bunga ni ingatkan saya tentang cerita apa dulu tu.. tajuk apa tah.. tetiba tak ingat.. yang ikat bunga ni reramai, and ikat kepala and pinggang.. kat hawaii tu.. kan??

    syoq lah rumah akak.. banyak bunga2 di laman.. bila nak ajak saya pi? hehe

    ReplyDelete
  8. hann
    kalau waktu akak kecil ada cerita fantasy island. .ada gadis2 ikat kepala dgn bunga ni

    sila2.. :)

    ReplyDelete
  9. sape ade bunga merah? jual kat saya, saya nak!

    ReplyDelete
  10. Bunga akak ni sedar bugar betol...akk pakai baja ape ek... Kt umah sy ni aiiihh bunga tk lebat mcm umah akak.... Kongsilah heheheh

    ReplyDelete
  11. bunga kemboja akak tak letak apa2 baja Malisa. Tanam mcm tu je...kdg2 berbunga lebat...kadang2 kurang.
    Kalau bunga lain ...biasanya akak guna baja tahi kambing je...kalau kaktus guna baja air (dalam botol)

    ReplyDelete
  12. Kak, pokok ni akak tanam atas tanah / pasu? Kalau tanam kat tanah, tinggi tak jadiknya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tanam ditanah
      kalau tinggi boleh cantas hami

      Delete
  13. tersampai sudah niat nak tanam frangipani depan jendela kamar.serasa jatuh cinta bila liat frangipani berbunga, betul tak akak?!! :-)

    ReplyDelete
  14. bahagia tiadatara,, tersampai pula niat nak tanam frangipani depan jendela bilik.serasa jatuh cinta bila pandang frangipani berbunga,,betul tak akak?! :)

    ReplyDelete
  15. siok laahh,,,, bukan lgi,,, niat nak tanam frangipani depan jendela bilik.serasa jatuh cinta bila tengok frangipani berbunga, betul tak akak?! :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...