Wednesday, 23 February 2011

Cikgu Azmi

Gambar dari Uncle Google



Sewaktu akak tingkatan 1 hingga 3 akak ambil aliran Perdagangan. Ada 2 aliran waktu tu..perdagangan & Sains Rumahtangga(SRT). Kelas akak kat atas, tempat masak budak2 SRT kat bawah…terseksa tau…bila tengaharinya  ada je bau makanan dari bawah.

Yang akak nak cerita adalah guru perdagangan akak waktu tingkatan 3…..Cikgu Azmi.Cikgu Azmi sangatlah garang macam rimau atau bahasa daerah yang selalu kami guna adalah bengkeng.


Kebengkeng-an cikgu azmi terkenal seluruh sekolah.Cikgu Azmi tak kira lelaki ke perempuan ke, kalau salah jawapan atau tak buat homework..akan didenda berdiri di depan kelas dan berdiri atas kerusi .Kalau kelas 45 minit, 45 minitlah berdiri. Anda berani?? Huhu..homework misti siap ooo..akaun misti balance debit creadit …tension ooo tiap kali ada kelas Cikgu Azmi. 

Kalau Cikgu Azmi tak masuk, rasa macam nak buat doa selamat je tau.
Kalau Cikgu Azmi tengok je..dup dap dup dap jantung ni tauu…huhu..batin ku tersiksa.

Cikgu Azmi ni kawan my father sebenarnya…tapi dia tarak pilih kasih. Time dia gi rumah akak (biasa le datang borak2 dgn my father), akak duk diammm je dalam bilik..hihi…tak mau buat kopi..protest dalam diam… J

Bila keluar result SRP. Alhamdulillah dapat A…waktu tu baru menghargai jasa Cikgu Azmi. Kalau beliau tak bengkeng sure kami tak dapat A… kan kan cikgu.

Terimakasih Cikgu…..jasamu tetap dikenang.

11 comments:

  1. selalunya cikgu yg garang mcm singa ni lah yg akan kita ingat sampai bila2..

    ReplyDelete
  2. kita pun aliran perdagangan gak..

    tu lani anak kata cikgu garang
    lagi kita suka


    Jom baca: CARA LETAK LINK ENTRY DALAM KOMEN ANDA

    ReplyDelete
  3. mak aiii, garangnya cikgu azmi ni...tapi selalunya garang mcm ni lah buat anak murid lebih berjaya kan kak...

    saya dulu pun ada cikgu garang, subjek alam dan manusia, masa tu darjah 4, nama cikgu tu Henry, dia denda kami pumping seratus kali sbb x hafal peta malaysia...hahaha...
    tapi bagus jugak dia buat mcm tu, kalau x, sampai skang saya x nak hafal peta malaysia..
    sampai sekang saya ingat lagi muka dia...huhu....

    ReplyDelete
  4. Bila cikgu garang baru anak murid leh skor kan akak??
    MJ dulu masa sekolah ada gak cikgu garang, selalu bg penampar je.. Zaman la bg penampar trus masuk paper kan :)

    ReplyDelete
  5. garang cikgu Azmi krn nak tengok anak2 muridnya berjaya....

    alhmamdulillah , tercapai cita2 dia nak tengok kasihredha berjaya..syukur,

    baru kita mengerti yeeekkk..

    ReplyDelete
  6. Azmiezas
    ye betul tu :)
    dah hampir 30 tahun..tp masih ingat..bila ingat, senyum sorang2.



    Ati

    Akak pun camgitu juga, kalau anak beritahu ada cikgu garang...akak cakap...bagus3



    Wahida
    akak rasa subjek2 yg susah kena cikgu camgini...baru cepat pandaikan.




    MJ
    betul2 kalau tak kita main2 je..




    SAl
    Alhamdulillah berkat semua guru yg mengajar dari ABC...
    Terimakasih semua guru2ku...sayang cikgu semua.

    ReplyDelete
  7. kenapa tiba2 ingat cikgu Azmi?
    Cikgu Azmi makan epal ke?pasal mata dia warna....hihihi

    ReplyDelete
  8. kak
    teringat pulak kat cikgu perdagangan saya dulu... puan zainah, dia pun bengkeng yang amat..tapi saya suka kira berapa kali dia dok angkat spec dia kat dalam kelas sampai pernah kena marah la gara gara syok sgt mengira tu

    ReplyDelete
  9. chekgu tu pekabo skg nih sis? dok garang2 lg ker? kalu bercucu..sure cucu2 menikus jek takut kna sergah2 ngn atuk azmi egegege

    wahh imagine ai..jauhh gitu ehehe

    ReplyDelete
  10. chalk
    selalu ingat dia..:)



    mawar
    dah lama nak tulis pasal cikgu azmi..cikgu yang paling bengkeng .
    hihi...mata biru ye??




    zarin
    hihi...
    agaknya cikgu perdagangan semua garang kot...kalau tak kita tak nak belajar betul2.



    greenjade
    kat rumah tak garang kot...
    dah lama tak dengar cerita cikgu azmi.....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...