Friday, 11 February 2011

Goreng Kunyit Daging

.
.
Goreng Kunyit Daging


Lauk ni sangat simple & mudah untuk menyediakannya.Bahan-bahan pun mudah. Resepi ini sangat lah sesuai untuk anak-anak yang baru belajar masak. Selain simple , rasanya pun sedap. Selain daging kita juga boleh guna hati ayam atau hati lembu. Akak yang tak punya banyak waktu ni, suka le dengan masakan yang simple-simple begini....Jom layan...
.
.
Bahan-bahan
1/2 kilo daging di potong kecil ( kalau rajin di ketuk2 dengan pengetuk daging tu)
1 sudu besar serbuk kunyit
2 biji bawang besar (merah) ...di potong2
2 biji cili merah atau hijau dipotong2 (kalau nak pedas guna cili api)
minyak untuk menggoreng
garam secukup rasa
.
.
Cara-caranya
Daging digaul dengan serbut kunyit dan garam.
Masak daging tadi di atas api yang sederhana...hingga airnya kering dan daging agak garing.
Masukkan minyak ke dalam daging tadi....biarkan garing sedikit.
Kemudian masukkan bawang & cili....masak hingga cili & bawang agak lembut.
Hidang dengan nasi putih
.
.

.

.

14 comments:

  1. kasih..biasa cara masak ni..akak guna sotong..
    boleh buat ni..sesekali tak bersantan kan..

    ReplyDelete
  2. fav saya ni kak. makan dengan nasi panas ...dan lembik!

    ReplyDelete
  3. kak, sedapnya..dah lah liza tengah lapa.. hehe

    ReplyDelete
  4. waduhhh... boleh cuba ni... sedap!

    ReplyDelete
  5. letak kunyit ya..
    kunyit tu banyak khasiatnya..

    klu masakan daging begini sedap habis berbanding kari daging ya..

    ReplyDelete
  6. Cikgu Tie
    TQ dah singgah di sini



    Kak Erna
    Masak udang dengan cara ni pun best juga kan kak..



    By
    kalau makan panas2 memang best..




    Liza
    cuba le resepi ni...senang je
    masak udang sotong pun ok juga dengan resepi yg sama.



    Mas
    cuba mas...senang je :)




    Kak sal
    kunyit memang byk khasiat kan
    dulu2 waktu dalam pantang saya buat kunyit muda sebagai ulam...kruk krak kruk krak...
    habis kuning gigi..hihi

    ReplyDelete
  7. ini lauk simple yang paling sedap..akak suko..bak sini 1 pinggan..jgn kato da habih..pi buek lagi..ni tetamu ramai dtg nak makan.nih..huhu

    ReplyDelete
  8. Kak Anymz
    untuk akak anymz 2 pinggan akak kasi...hihi

    ReplyDelete
  9. kita sehati sejuwa la kak.. hehe ada masak daging kunyit jugak baru ni.. sedap kan.. kalau pekena dengan tomyam pun best ni.. :)

    ReplyDelete
  10. saya suka daging goreng kunyit ni..mak saya slalu masak mcm ni..sedap..bila sy buat sendiri mcm tk sedap..so, kena tunggu balik kg aje lah :D

    ReplyDelete
  11. Lady
    Bestkan..anak2 akak semua suka, termasuk maknya yg memang suka masak simple2...hihi



    Zarin
    Kg zarin kat mana?
    air tangan mak kita memang tak leh lawan kan...
    mak akak masak apa pun sedap..bagi akak.

    ReplyDelete
  12. mmg sedap resepi
    mcm resepi daging goreng ala kelate


    Jom baca: Khas Untuk Semua KAUM WANITA.. mesti baca!!

    ReplyDelete
  13. Ati
    ati org mana?
    akak dah baca n3 tu & juga blog doktor dz tu.TQ share info ye..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...