Friday, 25 February 2011

Jeruk Maman

Jeruk maman...lupa nak ambil gambar yang dalam pinggan.Bila dah makan...lupa pulak.


Jeruk maman ni waktu akak kecik, nenek akak selalu buat. Rasanya masam, tapi sedap bila di makan dengan sambal belacan.Lebih kurang semacam ulam-ulaman juga.

Seingat akak nenek akak letak nasi, asam gelugur dan garam untuk menjeruknya.
Setelah nenek meninggal kami beli saja.


Maman yang belum di jeruk...dari Pakcik Google


11 comments:

  1. saya suka makan dengan cili padi,picit sekali dengan jeruk tu..perghhh...rasa masam masam pedas..seleraaa..mak mertua lalu pun buat tak tau jer...he he he..

    ReplyDelete
  2. assalam kasih..akak memang suka jeruk ni..masak lomak cili api campur ikan..sedap..
    akak pun tak pandai buat..beli aje.

    ReplyDelete
  3. kak
    saya tak pernah makan jeruk maman ni walaupun mak n abah slalu makan..dorang kata sedap tp saya yg takut nk try hikhik

    p/s kak, nanti bg address, bila saya buat kek lapis lg saya hantar seketul kat umah akak ye!

    ReplyDelete
  4. Cikgu Nurin
    betul tu..makan dengan cili padi sgt sedap.


    Kak Erna
    Wsalam
    saya tak pernah buat masak lemak dengan jeruk maman ni...kena cuba nanti :)




    Zarin
    ni yg best nak dengar ni..hiihi
    nanti akak kasi :D

    ReplyDelete
  5. akak..sue first time makan kat umah PIL..ayah mertua sue yg beriya cerita kesedapan jeruk ni..hihihi..mula2 tu mmg tak cuba pun..lepas tu ada satu hari tu blh pulak teringin nak try and mmg sedapppppp..siap tapau bawa balik shah alam lagi..mr hubby pun suka tapi yg menghabiskan jeruk tu wife dia ni la..hahahahahaha..

    ReplyDelete
  6. Sue
    tu le...rasa dia masam, akak suka makan dengan sambak belacan :)

    ReplyDelete
  7. Cam ne ek rasanya kak.. Masam? Tak penah makan. Tapi kalau ada dihidangkan, sure saya suba.

    ReplyDelete
  8. tak sempat belajar...
    banyak ilmu tidak sempat dituntut

    ReplyDelete
  9. Yan
    rasa dia masam...susah nak jelaskan macamana dia punya rasa sebenar.
    Kalau balik kampung(trg) baru ada jeruk ni :)

    ReplyDelete
  10. Kalau ke rumah kawan2 di NS bahagian Gemas & Gemencheh mesti sediakan lauk ni.


    bau maman yg dah dimasak ni lain sikit kan?

    ReplyDelete
  11. mawar
    ye, banyak ilmu masakan org2 dulu..kita dah tak tau nak buat.




    Azrina
    akak tak pernah masak...just makan begitu je, seolah2 macam ulam.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...