Tuesday, 1 February 2011

Khabar dari Egypt / Mesir

Abang & teman2 semasa berangkat ke Mesir

Di saat ini akak cuma mampu berdoa agar Abang (anak sulung) akak, kawan2nya, rakyat Malaysia di sana selamat di bawah lindungan Allah. Ibu bapa mana yang tidak panik & risau melihat suasana di sana. Tadi akak tersentuh bila seorang pelajar perempuan di sana merayu kerajaan Malaysia membawa mereka pulang ( berita TV3). Suaranya sebak... aduh....hati mana yang tidak tersentuh dengan rayuan itu.
Kami mulai panik bila sepupu kami yg bekerja di Cairo, menceritakan keadaan di sana. Akak tak pernah lihat suami akak panik begini, biasanya dialah yang paling tenang. Jadi akak tahu...ianya serius. Waktu tu passport Abang masih berada di Universiti sedangkan Universiti pula sudah tutup. Nasib baik lah Ustaz Hakim membantu unk mendapatkan semula passport itu. Tiket flight kami beli dari sini...untung ada.

Saat ini Abang dan rakan2 berada di Airport Alexandria menunggu flight untuk pulang ke Malaysia besok pukul 11.50 am waktu Mesir ( 5.50 pm M'sia). Jadi mereka bermalam semalam di Airport bagi mengelak hal2 yang tidak diingini yang mungkin akan terjadi besok.




Mohon doa agar perjalanan lancar dan flight tidak dibatalkan disaat2 terakhir. Yang membimbangkan adalah jika kami di sini tidak lagi dapat menghubungi mereka. Abang tidak dapat membuat panggilan kerana sudah kehabisan prepaid.



Bagaimana pula nasib pelajar lain? Harap sangat kerajaan Malaysia bertindak cepat membawa mereka keluar memandangkan keadaan semakin tidak selamat buat anak-anak kita di sana. Makanan makin sukar untuk di dapati.





USA, Denmark,German, China, Britain, Canada, Turki, Israel, Rusia, Czech Rep., Iraq, India, Azerbaijan dan lain-lain telah membawa keluar rakyat mereka seperti yang dilapurkan oleh STAR hari ini. Negara2 ini sepertinya sudah tau apa yang bakal terjadi di sana...Malaysia bila lagi? Harap jangan sampai terlambat....please help them!!!!

Berita lanjut sila baca dibawah ini :





A US military plane landed at Larnaca Airport in Cyprus on ferrying 42 US Embassy officials and their dependents from Egypt. The US Embassy in Nicosia said at least one more plane was expected yesterday with about 180 people. US officials have said it will take several flights over the coming days to fly out the thousands of Americans who want to leave Egypt.



By midday, an announcement filtered through the crowd instructing groups of Danish, German, Chinese, British and Canadian passengers that their governments had sent planes to evacuate them — causing a stampede to the gates .



The officials said many countries were working to evacuate their citizens, with Turkey sending four flights, Israel and Russia sending two planes each and the Czech Republic one. They said those additional flights had helped ease the airport's restless crowds but the gains were short-lived as other foreigners and Egyptians poured in. Even Iraq decided it would evacuate its citizens, sending three planes to Egypt -- including the prime minister's plane -- to bring home for free all those who wish to return. Thousands of Iraqis had once fled to Egypt to escape the violence in their own country.



China sent two planes and was sending two more charter flights today to help pick up an estimated 500 Chinese stranded in Cairo. It issued a warning urging citizens not travel to Egypt had embassy personnel hand out food and water to Chinese passengers at the airport.Read more:

http://www.jamaicaobserver.com/news/Cairo-airport-a-scene-of-chaos-as-foreigners-flee_8324900#ixzz1CiLZsYJj



22 comments:

  1. Moga moga selamat semuanya...saya pun risau dok baca semua ni,...kenapa kerajaan kita ni lembab sangat..naik marah rasanya, benci betul lah, keaddan dah terdesak macam ni pun, buat sambil lewa...

    minta minta semua selamat...sabar ye kak, sabar banyak banyak...

    ReplyDelete
  2. salam..walaupun sue tdk berada dalam situasi akak tapi percaya lah yang sue faham perasaan seorang yg bergelar ibu/bapa..harap semuanya berkeadaan baik..actually adik ipar sue pun belajar di mesir and sekarang ni and ada diantara sedara-mara yg duk bertanya keadaan adik ipar sue tu..cuma sekrang ni dia berada di UK..kalau boleh nak suruh dia balik terus ke Malaysia je..

    ReplyDelete
  3. Sayu dan sebak plak bila sy baca entry akak ni. Insya Allah semoga semuanya berjalan dgn lancar. Byk2 berdoa akak yea.

    ReplyDelete
  4. Slm kak....ibu ayah mana yg tidak risau ttg anak2 mereka..tambah2 keadaan macamni..semoga segalanya dipermudahkn olehNya...moga anak akak dan pelajar2 m'sia yg lain selamat pulang ke tanahair

    ReplyDelete
  5. cikgu nurin
    Thank you so much for your support..akak amat mghargainya.



    sue
    akak harap adik ipar sue & semua juga selamat..



    Leez
    Thank you my dear



    Ida
    kalau anak balik lambat dr sekolah pun kita dah risau...inikan pula macam ini...akak harap cepat2 dpt diselesaikan

    ReplyDelete
  6. Semoga semuanya selamat pulang... sabar dan doa byk2 ye kak... InsyaAllah doa akk dimakbulkan Allah...

    ReplyDelete
  7. Insyaallah Safuan akan selamat sampai. Doa dari kami semua di Saha Alam.

    ReplyDelete
  8. Insyallah, Safuan akan selamat sampai. Kami kat Shah Alam semua mendoakan.....

    ReplyDelete
  9. Insyaallah, akan selamat semuanya.

    ReplyDelete
  10. Mas
    Amin...TQVM


    Shaz(kak pah)
    amin...
    huuhuhuhuhuhu :(
    I'm really stress & tired

    ReplyDelete
  11. semoga Allah swt permudahkan segalanya dan abang kembali ke pangkuan keluarga dgn selamatnya.begitu juga doa akak utk anak2 yang lain yg masih berada di bumi mesir...insyaAllah........

    ReplyDelete
  12. Semoga selamat semuanya, dan semoga Allah melindungi abang dan semuanya dia ana agar dapat kembali ke tanahair, insyaallah.

    ReplyDelete
  13. Kak Anymz
    Amin...semoga semuanya selamat.
    TQ kak....


    Hann
    Amin..Thanks hann
    Nanti akak kasi kabar

    ReplyDelete
  14. salam sis..moga abang selamat kembali ke tanah air..pray harder yea kak.. :)

    saye pon risau gak nih ..anak sepupu di Kaherah x dpt lg perkhabaran berita beliau..semua risau coz internent & cellular totally disconnected nowdays..

    ReplyDelete
  15. moga semuanya selamat dan dipermudahakan urusan..kita pun bimbng akan anak saudara di sana, berita trkini dr fb dia nak sangat balik.. semua terputus hubungan, sesekali menelefon dari sana wlupun sgt mahal..harap2 semanya ok..

    ReplyDelete
  16. semoga semuanya selamat dan dipermudahkan.. insyaAllah.

    ReplyDelete
  17. akk..doakn kami juga ye...kami dalam proses perpindahan ke jeddah seblum blik m'sia...anything dlm blog dil.....dil hrpkn doa kalian.....:-(

    ReplyDelete
  18. Green jade
    TQ..ye
    semoga anak sepupu & semua selamat...amin



    Kak sal
    Semoga anak sedara akak selamat..amin YRA




    Lady
    amin...Thanks for your support




    Cikgu Nurin
    Nanti akak cerita..di N3 berikutnya.
    Akak nak ucapkan ribuan terimakasih pd cikgu yg memberi semangat pd akak di saat akak kesusahan . Akak sgt2 mghargai..love you sis.



    Dil
    memang akak selalu ingat dil ...akak selalu fikir...mcmanalah Dil & family kat sana...harap semuanya selamat ye ...take care. Harap khalish ok juga, kesian dia....sabar ye.

    ReplyDelete
  19. maaf kak kasih
    ati baru tahu...
    ibu bapa mana yg tak risau dan kasih kan anak

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah selamat sampai anak akak

    semoga semua pelajar islam selamat
    pulang ke negara masing2..ameen!

    ReplyDelete
  21. Atie
    thanks..
    semoga yg lain2 juga selamat sampai.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...