Saturday, 26 February 2011

Kuih Nekbat



kuih nekbat

Kuih Nekbat merupakan kuih Pantai Timur. Biasanya hanya ada pada bulan Ramadhan, kalau tak bulan puasa memang susah nak dapat. Kuih ni biasanya dijual yang belum disira atau yang dah disira. Bentuknya macam kuih bahulu, tapi rasanya tak sama macam kuih bahulu.


 Nekbat yang belum di sira. Rasanya tawar.

Biasanya kalau bulan puasa my mother akan beli yang belum disira dan bagi pada semua anak2nya. Akak akan sira sendiri. Masak air gula dengan daun pandan atau bunga cengkih.Kemudian masukkan nekbat. Nekbat akan kembang menjadi 2 kali saiz asal.




Seperti biasa akak sorang je yang makan, Incik husband dan anak-anak tak suka sebab alasan…too sweet.





:) keep smiling

6 comments:

  1. waduh..waduh..akak ingatkan kueh bahulu tadi kak..rabun malam dah ni..hehe.
    raso ee akak lom pernah makan lagi kueh ni..nanti belanjo akak ek.?..

    ReplyDelete
  2. assalam kasih..betul la..memang sama macam kuih bahulu..

    ReplyDelete
  3. Kak Anymz
    nanti bulan puasa baru ada kak :)

    ReplyDelete
  4. kak erna
    rupa saja sama kak tp rasa tak sama :)
    Yang dah sira...lembek & manis
    yang belum di sira ..tawar.

    ReplyDelete
  5. tak pernah lagi makan kuih ni, kalau bahulu yg biasa tu pernah la, lepas disira mesti sedap kan..

    ReplyDelete
  6. Lady
    rasa manis yang ber-aroma pandan :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...