Monday, 28 February 2011

Pizza Tuna



Ooo malam ni incik husband ada hal kat luar...tak makan malam bersama. Takpe2 kami masak je lah apa yang ada ( ayat macam merajuk je...hihi)

Semalam beli pizza base..bahan-bahan pun ada ala kadar. So sepakat dengan anak-anak untuk makan pizza je untuk dinner. Masing-masing buat ikut selera dia orang . Ada yang nak cheese lebih ada yang nak taruk sos lebih, yang penting ok.


 Adik tengah menyusun capsicum


 Abang dan Aqi



Hasil karya Adik

 Setelah ditabur cheese



Panas tu Dik...

Ini base pizza tu..

Bahan-bahan
1 tin tuna
2 sudu mayonis
capsicum *akak guna capsicum kuning & cili merah
nenas tin * sikit je...kalau tak terlalu manis
sos pizza * akak guna sos tomato
cheese * akak parut
2 keping pizza base

Cara2
sapu sos keseluruh permukaan pizza
Tuna  & mayonis dicampur bersama
sapu campuran tuna & mayonis atas pizza
susun capsicum & nenas
Tabur cheese
Bakar hingga keperang-perangan.



12 comments:

  1. huwaa rajinnya anak2 akak, lady tak penah lagi buat pizza sendiri hehehe..

    ReplyDelete
  2. senangkan guna ready made base tu...cepat dimsk sedap dimkn...rajin anak-anak akak membantu.

    ReplyDelete
  3. tumpang makan pizza yo kak...sos bagi lebih..mau tapau satu jugak..hehe

    ReplyDelete
  4. kak kasih..

    ati sangat2 berminat dengan
    oven akak tu ha....

    geramnya ...bila lah nak dapat yg
    macam tu...i likeee!

    rajin anak2 akak membantu kan ^__^

    ReplyDelete
  5. Jumaat lepas baru makan pizza hut...heheh...saya suuuuuuuka pizza yg byk cheese...yummy!!

    kalau buat pizza sendiri lg best kan kak, boleh taruk apa yg kita suka...

    ReplyDelete
  6. Lady
    anak2 memang suka tolong kalau makanan tu mereka suka...:)



    Nieza
    betul tu nieza...senang sgt, just siapkan topping je..:)




    mas
    jom sini mkn sama2 :)




    kak anymz
    sila2...akak siap2 bawa kopi ye hihi




    Ati
    ala ati, oven akak tu dah uzur sebenarnya tu..malu akak.
    anak2 lelaki ni...kadang2 rajin, ikut mood mereka le. Tapi anak sulung akak tu pandai masak sikit2 :)



    wahida
    betul tu..
    boleh ikut selera kita :)

    ReplyDelete
  7. salam kak, saya terbaca blog akak melalui blog Lady & terus jatuh hati dengan blog akak, harap akak xkisah sy letak blog akak dalam blog saya sebagai bahan bacaan harian saya;)

    thanks for the recipe..baru tahu ada ready made base macam ni, lepas ni bolehlah cuba bakar sendiri pula:)

    ReplyDelete
  8. zaila
    thank you...zaila,
    akak pula peminat lady :)
    akak dah cuba masuk ke blog zaila tp tak dapat...boleh kasi link tak?

    ReplyDelete
  9. kak mana beli pizza base tu..dah banyak kali cari kat supermarket tapi tak jumpa

    ReplyDelete
  10. sedapnya!
    Pizza merupakan makanan kegemaran anak2 Cikgu Tie.

    Wajar ka tidak:Jadual kerja anjal untuk guru

    ReplyDelete
  11. Cikna
    akak beli di tesco :)



    Cikgu tie
    anak2 saya pun suka...
    kalau buat sendiri, anak2 dpt buat topping ikut kesukaan mereka :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...