Tuesday, 15 February 2011

Pulut Sambal Ikan Bilis



Pulut & sambal ikan bilis


sambal ikan bilis





Bulan ini banyak cuti...bestkan. Dapat menghilangkan penat & dapat bersama keluarga. Bila waktu cuti...bangun pagi rasa tenang saja, tak perlu gopoh gapah nak pergi kerja. Udara cuti tu lain juga, fresh gitu.... rasa lebih nyaman...hihi. Bulan depan dah tak de cuti...kita pulun kerja balik....huhu hihi ;)

Bulan ni akak dah mula balik pukul 6pm dari kerja(tutup sejam awal). Sebelum ni pukul 7pm. Sebenarnya kerja makin banyak bila jam kerja dipendekkan....tapi tak pe lah...boleh balik awal, harap-harap masih dapat tengok matahari.

Pagi tadi akak masak pulut & sambal ikan bilis untuk breakfast. Husband balik dari surau ( solat subuh) akak dah siap masak. Tapi makan agak lambat sebab incik husband nak jogging dulu. Haiiyaa...pulut akak sejuk nanti wooo....padahal tak sabar2 nak makan...hehehe

Walaupun you all dah tahu buat sambal ikan bilis ni, akak tak kira, akak nak kasi juga resepi ni....jommmm layan


Bahan-bahan *di blend
1 mangkuk cili kering yang dah di blend
1 biji bawang besar (merah)
2 ulas bawang putih
belacan *kalau allergic tak payah letak


Bahan -bahan lain
2 biji bawang besar (merah)* di potong-potong
3 sudu santan pekat * kalau tak ada pun tak pe
petai * kalau tak ada pun tak pe
1 cawan ikan bilis yg sudah di goreng.
Minyak untuk menumis
air asam
garam secukup rasa
gula secukup rasa


Cara-cara
  • tumis bahan yang di blend hingga naik bau...agak lama supaya cili masak.
  • masukkan ikan bilis, santan, garam, gula & air asam
  • masukkan bawang potong & petai
  • Masak hingga bawang lembut.
  • Sambal di makan dengan pulut.

Hari ni baby Aeisyah Nur Humayra datang bertandang ke rumah . Ummi baby Humayra dah habis pantang. So masak baked potato with sweet corn....bukan untuk baby, for sure untuk ummi , abah & tokmi Humayra.



Ini baked potato & sweet corn ...nanti kasi resepi kemudian ye.


18 comments:

  1. slm kak....emm,sedapnyer pulut cicah sambal bilis tu...
    baked potato yg siap terhidang tu pun nmpk sedap juga....

    ReplyDelete
  2. huwaa sedapnya pagi2 dah dapat makan sedap, pulut n sambal ikan bilis..
    untung tetamu dapat makan baked potato tu, dah la nampak cantik hiasan meja makan akak.. :)

    ReplyDelete
  3. Ida
    kat Jepun sure potatonya besar2 kan.
    Kat sini sikit punya susah nak cari potato besar :)


    Lady
    terimakasih..*sambil tersipu2*
    padahal khelam khabut je akak nampak meja tu ..hihi

    ReplyDelete
  4. nanti sue nak try buat sambal letak santan la..

    ReplyDelete
  5. kak kasih..

    kat belah sini selalunya makan pulut dengan ikan kering dan kelapa ja.

    btw, nak jadik tetamu gak buleh? hehehhe

    ReplyDelete
  6. Sue
    letak sikit je..biar rasa lemak2 pedas..:)



    Hann
    sama hann, akak pun makan dgn kelapa & ikan masin juga. Tapi sejak ada "boyfriend" org N9...kenalah belajar masak masakan sana pula ;)

    Sila2...jadi tetamu special akak...jom.
    Love you.

    ReplyDelete
  7. huhai... pulut n sambal ikn bilis ni wat sy terliurlah... mesti sedap air tangan akk!

    ReplyDelete
  8. Mas
    sama je..macam sambal ikan bilis yg lain...cuma kalau masak pulut ni...akak suka letak bawang poton tu byk2 sikit

    ReplyDelete
  9. aduuuh sedapnya kak oi...
    nasi lemak tu yang tak tahan tu..huhu..baked potato pun nampak terliur..nak nangis dah ni...
    ado lai 9 hari nak melepasi tempoh jago makan nih...minta sikit lah kak yo..

    love you too lah kak..mmmuuaahhh..kiss..

    ReplyDelete
  10. saya suuuuuka sgt mkn pulut kak, tapi x leh mkn byk2 sbb semput...sedapnya mkn ngan sambal ikan bilis...weeewiit!!

    ReplyDelete
  11. kecur air liur saya.. (tiap kali masuk sini kot..haha) *drool*

    ReplyDelete
  12. KAk Anymz
    untuk org yg diet tak sesuai menu camgini...diet gagal..hihi

    muah...muahh


    Wahida
    memang kalau asthma banyak pantang larangnya kan...kalau tak nanti susah.



    Hanichelat
    hehe.... :)
    BTW thanks kerana sudi singgah

    ReplyDelete
  13. alamak yg last tu mengancam!!!

    kak kasih kerja swasta ke..


    Jom baca: Tag Dari Tok Dukun

    ReplyDelete
  14. Atie
    nanti akak kasi resepi next n3 ye
    Akak kerja sendiri dik...kerja sendiri lagi penat sebenarnya...huhu

    Akak dah baca n3 dukun/dr tu atie..:)

    ReplyDelete
  15. kasih..sedapnya..makan pulut dengan sambal bilis.

    ReplyDelete
  16. kak erna
    ni masakan kegemaran suami ...so kena selalu buat :)

    ReplyDelete
  17. pekena pulak dgn kopi panas kan sis..perghh!! terangkat yu :)

    ReplyDelete
  18. Greenjade
    betul2...akak biasanya makan pulut + air kopi...bestkan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...