Sunday, 13 February 2011

Sindrom Premenstrual (PMS)

sekadar gambar hiasan




Akak rasa semua wanita pernah mengalami PMS . Masih akak ingat sewaktu akak tingkatan 5, akak tidak dapat ambil ujian Add Mate gara gara masalah ini.
.
Pucat leci & perut memulas-mulas...huhu...Cikgu Lau cikgu yang handsome itu merupakan cikgu add mate akak waktu tu. Ke-handsome-an beliau tiada kaitan dengan cerita ini sebenarnya...hihi. Cikgu Lau suruh akak ke bilik PBSM...dan berehat kat situ.
.
Sedihnya...dah lah tak boleh ikut ujian, sakit pula. Ada cikgu perempuan (dah lupa nama) bagi akak satu pil untuk di makan. Akak makan tanpa banyak soal...rasa-rasanya panadol ( paracetamol) kot.
.
Setelah berumah tangga, masalah sakit perut setiap bulan hilang. Tapi masalah emosi pula timbul....cepat marah, sedih dan sensitive. Time tu le pulak teringat kat arwah ayahanda...sayu jadinya.
.
.
Apa itu PMS?
Sindrom pramenstruasi (premenstrual syndrome, PMS) yang terkait dengan putaran haid wanita.
Gangguan kesihatan berupa :
~ pening
~depresi
~perasaan sensitif berlebihan sekitar dua minggu sebelum haid biasanya dianggap hal yang lumrah bagi wanita usia produktif.
.
Beberapa teori menyebutkan antara penyebab PMS adalah karena faktor hormonal iaitu ketidakseimbangan antara hormon estrogen dan progesteron.
.
PMS terbagi kepada beberapa type



PMS type A (anxiety) ditandai dengan gejala seperti rasa cemas, sensitif, saraf tegang, perasaan labil. Bahkan beberapa wanita mengalami depresi ringan sampai sedang saat sebelum mendapat haid.
.
PMS tipe H (hyperhydration) memiliki gejala edema(pembengkakan), perut kembung, sakit pada buah dada, pembengkakan tangan dan kaki, peningkatan berat badan sebelum haid. Gejala type ini dapat juga dirasakan bersamaan dengan type PMS lain.
.
PMS type C (craving) ditandai dengan rasa lapar ingin makan makanan yang manis-manis (biasanya coklat) dan karbohidrat sederhana (biasanya gula).
.
PMS type D (depression) ditandai dengan gejala rasa depresi, ingin menangis, lemah, gangguan tidur, pelupa, sukardalam mengucapkan kata-kata (verbalisasi), bahkan kadang-kadang muncul rasa ingin bunuh diri atau mencoba bunuh diri.
.
Ada pula cramps perut pada hari pertama atau satu hari menjelang datang bulan, banyak wanita yang mengeluh sakit perut atau tepatnya cramps perut. Gangguan cramps perut ini tidak termasuk PMS walaupun ada kalanya bersamaan dengan gejala PMS.
.
Cramps pada waktu haid atau nyeri haid merupakan suatu gejala yang paling sering. Gangguan sakit yang hebat, atau dinamakan dismenorea, sangat mengganggu aktiviti wanita, bahkan sering kali mengharuskan beristirahat bahkan meninggalkan pekerjaannya selama berjam-jam atau beberapa hari.
Pernah mengalami masalah ini?? kira-kira kita berada dalam type mana ye??

14 comments:

  1. assalam kasih..akak dulu semasa muda
    dan lima tahun pertama perkahwinan maca tu jugak..sakit perut teramat
    kalau tak dibawa kehospital dan diinjek sekali memang tak baik la

    ReplyDelete
  2. By suka makan benda manis dan tak lalu makan. tp ada gak tegang urat..

    kak minta izin copy... best info ni =D

    ReplyDelete
  3. Kak Erna
    sampai kena injection ye kak??
    Sakit kan..cramps & mulas2.



    By
    Boleh2 no problem...silakan copy.
    PMS type C suka makan manis2..:)

    ReplyDelete
  4. Dulu sy cukup takut bila time period sbb sakitnye perut tu susah nak gambarkan.Rasa nak muntah, marah, tak lalu makan mcm2 lglah. Bila dah kawin still kena senggugut cuma sakitnya tak seteruk masa sebelumnya...

    ReplyDelete
  5. saya ni type H and cepat betul naik tahap kemarahan tu :D
    sakit perut tu plak toksah citer, kalau masa kejer, slalu mc, now bila tk kejer hampir nk pontengkan anak skolah sbb tk larat nk drive :D

    ReplyDelete
  6. akak masuk dlm list A,C,H..tapi akak mengalami sindrom ni bila da masuk usia 40.dulu2 tak sgt...ni yg akak takot sbb dah nak masuk alam menopause lagi parah..skang ni kalau period mesti over flow.lama pulak tu.isshhh..mcm2 org pompuan ni kan.

    ReplyDelete
  7. Kak kasih..

    lately nih, sejak "disable" lepas kelahiran keempat yang c-sect, saya mengalami pms yang kdang-kadang teruk.. sebelum2 ni jarang rasa.. lately ni setiap kali tu lah. seksa. Mood pon asik mereng je. Selalunya tak suka manis, but suka masam..

    thanks for the info!

    ReplyDelete
  8. Mas
    dulu waktu remaja..akak tak selalu kena...ada bulan ok ada bulan sampai berguling.
    Sekarang semua itu dah tak de...masalah emosi pulak...:(



    Zarin
    kadang2 akak kesian kat org sekeliling akak...asyik sensitive je, padahal perkara simple je...rasa mcm serius ...pelek2



    Kak Anymz
    memang borong ye semua type ado..hihhi...sebelum kak anymz marah baik akak lari...lalalaala





    Hann
    akak pun sama...kadang2 tu rasa tak selesa sgt dgn keadaan itu..

    ReplyDelete
  9. Tak penah rasa lagi dah kecuali waktu memula period. setakat untuk 4 bulan pertama.

    ReplyDelete
  10. Yan
    bestnya..
    bagus le kalau begitu yan...

    ReplyDelete
  11. rasanya sue ni kategori H kot.. :)

    ReplyDelete
  12. kak, orang kata elok makan evening primrose oil (EPO), memang khas utk org wanita esp PMS..

    lagi satu masa sekolah dulu ada ustaz ajar makan madu satu sudu setiap hari masa datang bulan, mencuci darah kotor dalam badan..

    alhamdulillah so far saya belum ada masuk mana2 type lg..

    ReplyDelete
  13. Yanti
    bertuahnya...Alhamdulillah.
    akak selalu lupa nak ambil EPO ...kadang2 sampai expired..hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...