Thursday, 24 February 2011

Sup Cendawan Serai

Hari tu suruh Abang beli cendawan dalam tin untuk buat shepherd pie untuk kali ke 2 menggunakan resepi kak anymz dan zarin. Agaknya abang tersalah dengar kot…dia beli cendawan fresh.



Akak buat pie guna cendawan tu …ok jugak. Cendawan tu ada lebih, akak masak sup je lah. Kak Ma yang ajar buat sup ni .


Akak suka benar, benar-benar suka kalau simple punya resepi…heh heh heh…bukan malas…ehm2…Cuma mengejar masa.


Bila buat sup simple ni, rasa cendawannya lebih menyerlah…dapat menikmati rasa cendawan tu.
Ini resepinya ye


Bahan-bahan

Seplastik cendawan
2 batang serai *diketuk
Garam secukup rasa
Perasa * akak tak guna
2 mangkuk air


Cara2

Panaskan air bersama serai
Bila air mendidih masukkan cendawan
Masukkan garam
Makan begitu saja pun sedap..
Senangkan…!!







20 comments:

  1. senangnya resepi ni... x perlu menumis! bagus gak untuk yg diet kan?

    ReplyDelete
  2. ni kalau makan time2 kene demam selesema..sedap ni kak..:P

    ReplyDelete
  3. Mas
    sesuai unk diet :)



    Dr Rodzila
    betul tu doc...
    makan panas2...hidung pun jadi lapang :)

    ReplyDelete
  4. kasih..memang sedap sup cendawan tu..mau tak makan dengan nasi tu..makan sup aje..

    ReplyDelete
  5. sedapnya, lady suka la yg simple gini, malam kalau tak nak makan nasi, makan sup gini lebih healthy kan.. :)

    ReplyDelete
  6. Lady
    ia juga sumber fiber yang baik :)

    ReplyDelete
  7. xceli sis..lg sempoi lg best kans..baru betul2 mnhayati rasa aroma masakan tuh ye dok?

    errr...ni ade belen2 lg dok nk tumpang nih? ekekeke

    ReplyDelete
  8. Azrina
    tambah2 waktu panas2.. :)

    ReplyDelete
  9. GReenJade
    sila2
    sup cendawan akak hidangkan, Greenjade bawa ayam percik, kita makan sama ye :)

    ReplyDelete
  10. Malida
    kakak saya yang bagi resepi ni.. ;D

    ReplyDelete
  11. mawar
    sila2
    hihi


    Ati
    elok unk kesihatan ;)

    ReplyDelete
  12. kene try ni... hubby dan nur suka cendawan ni...

    ReplyDelete
  13. senangnye resepi dia ye kak... tapi saya kurang skit cendawan.. goreng nye okehh..

    ReplyDelete
  14. Yanti
    anak2 akak suka sgt cendawan ni..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...