Sunday, 20 February 2011

Taman Ayun & Bedugul Bali





Sebelum menuju ke Pura Taman Ayun, Pak Rane telah membawa kami menyaksikan persembahan tarian barongan.




Setelah itu kami menuju ke Pura Taman Ayun yang bermaksud Taman yang cantik.Pura Taman Ayun di Kabupaten Badung, Bali, dibangun pada tahun 1634 M oleh raja pertama Kerajaan Mengwi, I Gusti Agung Ngurah Made Agung yang bergelar Ida Cokorda Sakti Belambangan. Kerajaan Mengwi merupakan salah satu kerajaan kuat di Bali yang bertahan hingga tahun 1891.Meskipun merupakan bagian dari warisan budaya, akan tetapi Pura Taman Ayun masih digunakan sebagai tempat beribadah agama hindu hingga kini. Mengunjungi pura ini, pelancong dapat menikmati indahnya bangunan pura yang telah berusia hampir 400 tahun. Selain itu, panorama alam di sekitar pura, seperti pokok2 , bunga, dan rumput terpelihara dengan baik, sehingga menambah kesan sejuk lingkungan pura.


Pelukis


Pura Taman Ayun



Bunga kiambang di Taman Ayun



Dari sini kami meneruskan perjalanan ke Bedugul. Bedugul merupakan dataran tinggi.

Pura Ulun Danau Bratan (Lake Bratan Temple), Danau/Tasik Bratan, Bedugul.

Pura ini terletak di pantai barat Tasik Bratan dan memberikan kesan seakan-akan pura tersebut mengambang di atas air. Dibangun pada tahun 1633, pura ini dikhususkan untuk Ida Batara Dewi Ulun Danu, dewi tasik(menurut kepercayaan mereka).





Pura Ulun di Danau Beratan (Bedugul)



Pura seolah-olah terapung




Terung belanda....kesian Belanda, tertinggal terung kat Indonesia.

Setelah bergambar di tepi tasik tu, kami ke sebuah restoran muslim Assidiq. Restoran ni akak dapat info dari Lady. Akak cakap pada incik husband yang ayam kat sini sedap. Incik husband tanya dari mana tahu. Akak kasi tahu dari Lady. Dia tanya lagi... Lady mana? Lady of Leisure. Tak kenal jugak ?? Oooo...kawan alam maya ye...haaa tahu pun.


Tala gula merah...macam kerepek ubi kayu.


Pelecing kangkung



Ayam taliwang...sedap ...patut le lady makan sampai 2 ekor...hihi...akak pun...ssshhh.
Namanya ayam taliwang kerana berasal dari Kampung Karang Taliwang.



Ayam pelicing...sedap juga...Incik husband suka.


Gado-gado...best sangatttt...terasa bumbu kacangnya...sangat-sangat sedap!!
terkenang-kenang.
Lady thank you very much for your info...love you.


Sewaktu perjalanan pulang ke resort kami terlihat upacara ini...
kaum wanita menjunjung buah-buahan di kepala menuju ke pura.



buah-buahan



Kaum lelaki memainkan alat musik.


Matahari terbenam di Pantai Kuta


kasut sapa nihh??? hihi



Hard Rock Cafe dekat je dengan resort kami



Malam kami makan Mc D.
McD di Bali halal...sebab semua bahan dari Jakarta.


refleksologi & pedicure



Penat berjalan, akak singgah di pusat refleksologi....masih sederet dengan hotel kami. Mula-mula reflek saja. Kemudian mereka suruh akak buat pedicure pulak. Pedicure RP 50 000 (RM14)...sure le nak...murahnya...kan.
So sebelah kaki di reflek sebelah kaki lagi pedicure...prrrggg nikmatnya....best...best...rasa macam puteri raja bersama sang dayang
(jangan ganggu akak tengah berangan ni...pleaseee kasi can sekali sekala yer ~heh heh heh)
Suami akak buat reflek juga...ada tukang urut lelaki juga kat situ....bersama-sama ...adil ~!!

Di Bali tak susah mencari SPA...setiap sudut ada SPA. Dari yang mahal sampai yang murah.



Pemandangan Pantai Kuta di waktu malam. Windy..


Ramai orang makan-makan sepanjang jalan




Pemandangan di waktu malam
Setelah makan Mc D...kami pulang ke hotel....jalan kaki melewati pantai kuta...
Sungguh indah saat itu...




19 comments:

  1. cantik2 pemandangan di bali ni yee..
    makan pun ok gak..tpi hati2 juga ye krn ada makanan yg tak halal..
    tentang tahap kebersihan makanan ok? mungkin tak de masalah yee..

    happy holiday..

    ReplyDelete
  2. kak sal
    Di Bali banyak yg tak halal dari yg halal...so kena dapatkan info ttg rest muslim. Sekarang dah byk rest halal...20thn dulu susahnya mencari,cuma rest padang je yg halal :)
    Di Indo saya tak berani mkn di tepi2 jalan.Kena cari rest yg betul ok...kalau x sakit perut. Begitu juga dgn air...kena minum air botol atau kotak je.

    ReplyDelete
  3. kak kasih,

    Puas tengok gambar. memang dapat bayangkan keseronokan akak di sana. Nama makanannya memang pelik2 eh kak?


    Dialek di sana sama macam di Jakarta ke kak?

    ReplyDelete
  4. Azrina
    bahasa bali lain sama sekali dgn bahasa Indo.
    Tapi mereka bercakap bahasa indo dgn kita..malah kebanyakan mereka dpt berbahasa inggeris dgn baik :)

    ReplyDelete
  5. Huuuu lega minda dapat tengok pic cantik cantik dannnn *makan* sekali...bestnye

    ReplyDelete
  6. Cikgu Nurin
    sebelum akak ke bali , akak dah dapatkan info ttg rest halal dari blog rakan2 blogger...Alhamdulillah tak de masalah mcari rest halal di sana :)

    ReplyDelete
  7. kak... sy suka betul dgn semua gambar yg akk amik. Setiap sudut yang akk amik semuanya nampak cantik! kena bljr ngan akk nie ngeee....

    ReplyDelete
  8. Mas
    Thank you..mas
    akak guna kamera biasa je...pics mas pun cantik2 juga :)

    ReplyDelete
  9. cantiknyerrr bali... teringin nk p tp x tau bila
    insyaALLAH bila adarezqi nak gak terjah ini...
    tgk mknan dia terliur aiiihhh....
    akak slalu g holiday ek.. best la.. jeles pon ada hehhee...;)

    ReplyDelete
  10. owh sis..next trip mau ku terjah2 itu restoran asSidiq..mengancam lah ayam kaliwang tuh...perghh!!

    ReplyDelete
  11. Nureen
    Tak selalu juga nureen, bila ada cuti je...dah penat bekerja, nak rehat & relex2...hihi



    Greenjade
    memang best, dagingnya lembut & bumbunya ok...:)

    ReplyDelete
  12. Kak Kassssiiiihhh!!!!

    Adeeehhh dah tak boleh angkat arh tgk gambar mknan akak yg dah masuk entry ke3 dkt blog Kak Kasih ni....hahahaz :D Btw rajin betol eh org2 Bali ni jalan kaki, carry all those fruit baskets. Pasal tu dorang semua kurus2...I pun nak kena buat mcm tu utk loose weight lah :D :D (dlm mimpi kot)

    Btw terung belanda tu dkt sini di panggil tamarillos. Buahnya in season, tapi I tak pernah mkn...sbb tgk aja dah tak suka :D wahahahhaz

    ReplyDelete
  13. anie
    terung belanda tu memang x sedap...hihi

    diaorg bawa bakul kat kepala tu bukan dekat...jauhhh...haiiiya manyak kuat ooo.

    ReplyDelete
  14. As salam Kak..bestnya g melancong ke bali...bila la atie lak nk sampai yer!hihi

    ReplyDelete
  15. akakkkkk, huwaaa.. pagi ni buka blog akak nampak itu ayam pelecing dengan ayam taliwang, terkecap kecap mulut lady hehe..
    sedap kan ayam taliwang n pelecing tu, mintak2 ada rezeki lagi nak ke sana.. hehe.. glad u like the food dekat rumah makan as siddiq tu.. hehe i lap u too kak.. :D

    ReplyDelete
  16. Azatie
    best atie...viewnya cantik :)


    Lady
    bestkan ayam tu...akak pun rasa tak cukup waktu...cuma 3 hari...banyak tempat tak sempat nak pergi.

    ReplyDelete
  17. Azatie
    best atie...viewnya cantik :)


    Lady
    bestkan ayam tu...akak pun rasa tak cukup waktu...cuma 3 hari...banyak tempat tak sempat nak pergi.

    ReplyDelete
  18. Akak tak naik ke ke masjid atas bukit tu.. Sejuk sangat kak air dia.. View kat atas tu cantik kan..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...