Friday, 18 February 2011

Tanah Lot, Bali

Pemandangan dari udara


Setelah check in di AlamKulKul Resort, kami di bawa ke rumah makan Padang. Pak Rane macam faham je yang kami dah lapar. Apalagi kami menikmati lauk pauk yang di hidang…melepas rindu pada masakan Padang. Kebiasaan di restoran Padang, mereka akan menghidang banyak lauk di atas meja. Kita pilih apa yang kita nak…tentunya sambal hijau/merah, ayam goreng, gulai ayam, terung goreng menjadi pilihan kami. Es alpukat tidak lupa….minum pelan-pelan je untuk menikmati kelemakan buah alpukat/ avocado.


kami tak makan kesemua lauk pauk ini, cuma setengah saja...:) percayalah....


Jus alpukat/ avocado

Dari rumah makan kami di bawa ke tempat souvenir. Belum apa-apa Bapak tu dah bawa ke tempat shopping. Tempat ni untuk orang-orang tempatan, harga pun lebih murah dari tempat lain. Pak Rane melarang kami membeli di tempat ramai orang bule (orang putih) harga boleh 3-4 kali ganda. Kat sini semua ada....harga pun murah tak perlu nak tawar menawar, harga tetap.


Pemandangan di sepanjang jalan. Banyak patung2...ada yang berwajah seram..takuuttt. Tapi mereka sangat kreatif...seni ukir batunya sangat halus.



Tanah Lot



Di Bali pasti akan ketemu dengan bakul2 kecil dari daun kelapa yang berisi bunga & makanan sebagai sesajian untuk tuhan mereka. Terdapat disetiap tempat, dimana saja.


Berlumut tapi cantik…suka tengok lumut tu, hijau je.



Pintu gerbang menuju Tanah Lot



Ada itik sedang mencari makan


Di sini terdapat air suci kepercayaan mereka

Di dalam gua ini terdapat ular suci (kepercayaan mereka)
Nak tengok kena bayar. Tak pe le...kalau free pun akak tak nak tengok :(
takut ...

Akak beli teko dengan ibu ini....murah...murah!!


Balik dari Tanah Lot singgah di SPA ini......cerita di next N3
bestnya memanjakan diri di sini.


Teh botol


Balik dari SPA...perut dah kruk krak kruk krak
Pak Rane bawa kami di sebuah restoran muslim...Restoran Plengkung Kuta.

Kami order semua jenis pecek untuk makan malam kami. Ayam pecek & terung pecek. Tambah dengan tauhu goreng dan kangkung goreng.


Terung pecek....sedappp....yummy


Ayam pecek....sungguh lazat.

Ayam disini kecil2 bersaiz anak ayam...jangan hairan kalau kami makan seekor ayam sorang.


Tauhu goreng


kangkung goreng pun sedap....adakah sebab kami sedang lapar, sehingga semua makanan di sini terasa enak semua??

Lepas tu balik bilik…tengok ada buah-buahan..ada markisa, epal, salak, anggur & limau yang di bawa ke bilik kami. Akak makan salak…manis…best sangat.

Lepas mandi & sembahyang…kami tidur tak hengat dunia…penat.




23 comments:

  1. wah akak. By tak sampai lagi Bali.. sob..

    ReplyDelete
  2. huwaaa tengok pic semua rasa mcm return to bali gitu.. :D
    best kan bali, ayam yg kekecik tu ya ampun lembut giler isi dia, bumbu pun sedap kan..lady siap makan dua ekor lagi hehe

    ReplyDelete
  3. By
    Nanti lepas kahwin boleh le gi honeymoon ke Bali...sangat sesuai unk ber bulan madu...:)



    Lady
    ayam kecik tu sangat2 beshhhhh kan Lady...akak masih teringat & terkenang2 :)

    ReplyDelete
  4. Shopping di Bali memang murah kan kak ?

    bestnya !

    ReplyDelete
  5. Azrina
    di Bali mahal sikit berbanding Bandung & daerah lain di Indo...tapi masih murah sebab tukaran wang nya rendah..:)

    ReplyDelete
  6. syok pulak bila baca n3 akk nie... tak pernah lg pergi ke bali rasa mcm nk pergi ke sane je hihihi :))

    ReplyDelete
  7. Mas
    pergi le...best.
    View dia cantik :)

    ReplyDelete
  8. wah...sangat cantik pemandangan kat situ..dapat tengok gambo pun jadilah..

    ReplyDelete
  9. Sal
    Kak, di sini viewnya sangat cantik.....dan ramai pengunjung :)

    ReplyDelete
  10. tima kasih atas info yg akak bg kat saya...
    kalau ada apa2 mengenai Bali lg yg saya nak tau, saya bgtau ye...
    thanks akak...sayang akak ketat2...muah...

    ReplyDelete
  11. wahida
    sayang you too Dik...
    Biggg huggggsss..:)

    ReplyDelete
  12. jelesnya bila i tgk semua picas u kat Bali..

    hai,..bilalah i dapat menjejakkan kaki ke Bali ni??..

    ReplyDelete
  13. Azmiezas
    Eloknya kalau nak pergi 5-6 hari
    baru boleh jelajah semua.
    Akak gi 3 hari rasa tak cukup & byk tempat tak sempat nak pergi :)

    ReplyDelete
  14. Salam Kak Kasih,

    Adddeehhh tak dpt pegi Bali, dpt jamu mata dgn gambar2 pemandangan yg cantik & mknan2 yg lazat pun jadilah kak...hehehez. Semua sedap, cuma teh sosro jer I tak suka :D terlalu wangi arh for me.

    Australia mmg dkt to Indonesia kak, pasal tu ramai yg ke sana for holiday....

    ReplyDelete
  15. Anie
    dulu akak pun tak suka teh botol tu.....air apa rasa pelek ni?..lama2 ok pulak :)

    ReplyDelete
  16. kak,lain kali kalau nak ke mano2 bg tau akak dulu boleh??..kalau ado fulus lobeh akak ikut lah.kalau takdo masukanlah akak dlm beg bosa tu.akak sanggup mengocikkan diri..huhu
    teringin nak ke bali tapi cik abg tak minat pulak..lagi lah akak ni huhuhu..sob10x

    ReplyDelete
  17. Kak kasih..

    Awalnya dulu, saya agak gerun dengan Bali.. Sebab the agama kat sana yang sebegitu..

    I bet bunga yang sedia-sedia banyak gitu tak boleh sesenang nak kutip kan kak?

    Anyway, setelah tengok entry kak kasih and lady tentang bali ni.. Nampak sangat best.. Roamntic is another thing. Tapi belum masuk list lagi untuk 5 tahun akan datang.

    Saya ada projek besar, insyaallah kalau jadi. Untuk itu, saya akan exam hujung minggu depan, i.e 26 feb. Makanya blog saya sunyi kejap.. Doakan saya ye kak.

    BIIIGG HUGS and kisses..

    ReplyDelete
  18. Kak..fodf kat sana bestnyer...akak tengok tarian kecak tak?

    ReplyDelete
  19. Kak anymz
    ok beres...nanti akak ajak len kali...beg akak tak do saiz bosar..camno?hihihi



    Hann
    memang bali sgt kuat dgn agama hindunya...akak pun seram...hihi
    tapi kami just niat unk tengok view ciptaan Allah. Semoga aqidah tetap terpelihara :)

    Good luck my dear...semoga cemerlang.
    Exam apa hann?


    Cikgu nurin
    akak tengok tarian barung

    ReplyDelete
  20. Assalam kak kasih...tq singgah my blog...btw bestla tgk gambar kat Bali tu..saya lum sampai sana lagi..teringin juga nk kesana nanti.

    ReplyDelete
  21. Nieza
    akhirnya kita dapat saling ziarah mziarah...
    Nieza, akak pulak teringin nak ke Finland...doakan ye.

    ReplyDelete
  22. Akak naik tak di sebelah kiri Tanah Lot tu sambil minum air kelapa.. View dr situ cantik sangat kan.. Mizzz dah sangat ni..

    ReplyDelete
  23. yan
    akak minum air kelapa kat situ :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...