Thursday, 10 February 2011

Teko part 2







Salah satu hobby akak adalah mengumpul TEKO (part 1). Dari dulu lagi...memang suka sangat dengan teko yang berbagai bentuk. Suka tengo
k.....macam unik je. Pergi mana-mana pun pantang tengok teko mesti nak beli.


Banyak yang dah pecah juga...almaklum kat rumah akak, semua lelaki. Cuma akak sorang je yang lemah lembut ( ayat tak tahan ). Bila kita sayang, sure kita akan jaga sebaik mungkin kan...tapi pecah juga. Ada yang pecah tangkai, ada yang pecah penutup...dan yang lebih dahsyat lagi dengan teko-teko sekali pecah...sedih :(




Ini teko terbaru yang akak beli kat Bali ( Tanah Lot).
Akak suka sebab kat teko ni ada bunga kemboja (frangipani).
Murah je Rp.30 000.
Mula-mula mbak ni letak harga Rp.50 000 .
Bila dengar 50 ribu macam mahal je kan...
akak tawar dapat Rp 30 000 ( RM 8.50) murah kan.



Penjual teko di Bali



Ini pula teko yang di hadiahkan oleh abang dan kakak ipar akak..
Diaorang tahu akak suka teko...hadiah pun teko lah...hihi
teko ni di beli di Dubai.
Thank you Abang Zu & Kak Pah ye...
Akak suka sebab bentuk dia lain sikit...persegi.



Teko yang sama di lihat dari sisi lain.




Ini akak beli di Istanbul....nasib baik tak pecah.



19 comments:

  1. huishh..ni kalo g umah akak..boleh usha usha..ni, tak dapat minum dari teko ni, pegang pun, jaaadi laaa...

    ReplyDelete
  2. yg pic teko di bali tu kan kak, kebanyakkan spa di sana jamu teh halia dalam teko gitu kan.. teringat bali huwaaaa

    ReplyDelete
  3. comel-comel semua teko-teko tu kak.


    saya kena cuba menghias rumah pulak lepas ni.

    kosong aje..hehehe..

    ReplyDelete
  4. Cikgu Nurin:
    boleh2 no problem...hihi



    Lady:
    air jahe / lemon grass...tu rasa nyaman je kan...lepas tu kena urut pulak...melayang2 rasanya kan :))




    Reen
    Bila kenang teko akak yg dah pecah...sedih je
    akak dah redha...tp masih terkenang2..cammane tu?? hihi

    ReplyDelete
  5. Kak kasih..

    Sukelah yang last skali tu.. Comel je..

    ReplyDelete
  6. comel teko2 tu...OOO dah tahu la kalu nk bg hadiah kat akak bg je teko ye kak? :D

    ReplyDelete
  7. Alahai... cantik2 koleksi TEKO akk :) mst syg nak guna kan kak...

    ReplyDelete
  8. Hann
    yg last tu beli kat turki...
    nasib baik tak berkecai..akak beli mangkuk...mangkuk terbelah dua...tp demi cinta, akak gam pakai gam gajah...hihi




    zarin
    akak sudi menerimanya...haha
    kasi apa2 pun tak pe...contohnya kasi serimuka durian ke kasi kek ke...:)




    Mas
    Ada yg sayang nak guna (ikhlas ni..hihi)...tp ada yg akak guna :)

    ReplyDelete
  9. alahai comel2 nye teko.. saya pasti bukan setakat tu je yg ada kan.. musti beralmari2 nye collection kan kak..
    teko frangipani - i likeee...

    ReplyDelete
  10. paling suka teko yg beli kat turki tu...hehehe

    ReplyDelete
  11. Yanti
    teko frangipani tu akak suka sebab finishing dia sangat halus..walaupun harganya cuma
    RM8.50

    ReplyDelete
  12. Leez
    pengorbanan membawanya tu Leez...menyebabkan "mahal"
    dah le mudah pecah :)

    ReplyDelete
  13. teko putih yg 4 segi tu bergambar bunga tu, unik sungguh....

    ReplyDelete
  14. alamak!! best la akak.. nape liza takde hobi nih.. ?? jap nak cari jugak lah ape yang liza minat.. heheheh.. ape pun.. lawa teko akak..

    ReplyDelete
  15. oo..ko suko teko yo kak..lain kali bday ko akak bolikan yo..melambak2 teko antik kek rumah akak ni hah..
    jug taknak ko?..jug pun okay gak kan?..hehe..balik dulu takut kak kasih kito ni marah......lalalalaalala

    ReplyDelete
  16. Kak sal
    tu hadiah dari abg & kakak ipar saya...saya pun suka bentuk dia :)



    Liza
    TQ liza..
    dulu waktu kecik2 akak collect stemp...pastu beralih arah ke teko pulak..:)



    Kak anymz
    ooo...ado teko lamo yo???
    ado can le nak minto duo tigo dari kak anymz...simpan unk birthday akak bulamn ompat nanti yo....lalalalala

    ReplyDelete
  17. as salam kak kasih,

    cantik2 belaka teko2 tu

    tak pe..tak pe kalau takut pecah lagi
    boleh bagi kak ati..byk lg ruang kosong :P

    ati nak ucapkan terima kasih byk2 ye
    akak sudi doakan utk ati ni

    sayangggg kak kasih!!

    ReplyDelete
  18. Ati
    boleh2...hihi
    love you too.. :)

    ReplyDelete
  19. askm kasihredha..laa seia sekata lak hobi kita ye...kadang kadang mcm dah insaf x nak bli..tapi ada masa tewas jugak..oo my teapots!!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...