Sunday, 13 February 2011

Tiramisu Biscotti

atasnya di tabur serbuk koko

Resepi ini akak ambil dari Hann. Bila melihat gambar kat blog hann, terus terpesona. Hari ni akak pergi ke Jusco dengan anak-anak mencari bahan-bahan...semua ada kecuali biskut lady's finger. Puas juga le mencari, tapi tak ada. So akak ambil keputusan untuk beli biskut marie je. Dalam fikiran akak waktu tu, cheese cake pun guna biskut marie....boleh le kot.

Hasilnya sungguh enak....kalau ada yang tak suka rasa kopi , akak rasa biskut
tu boleh je direndam dengan susu..bagi mengganti nescafe.

atasnya di sapu nutella


Bahan-bahan

resepi asal Hann
  • 1 paket biskut lady's finger * akak guna 150g biskut marie
  • 250 gm cream cheese
  • 200 ml whipping cream
  • Setengah cawan gula halus
  • 1 cawan air panas untuk membancuh nescafe
  • 1 sudu makan nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan * akak guna nutella & sebuk koko

    Penyediaan :
    • Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas
    • Satukan gula, cheese dan cream. Pukul adunan sehingga kembang dan gebu.
    • Celup biskut dalam nescafe hingga basah dan lembut.
    • Susunkan biskut ke dalam mangkuk atau bekas.
    • Sapukan adunan cheese dan cream tadi di atas lapisan biskut.
    • Susun lagi biskut lebihnya dan siramkan dengan kebihan bancuhan nescafe tadi.
    • Akhir sekali lapiskan dengan baki cream cheese.
    • Tutup dengan plastik cling dan sejukkan di dalam fridge sekurangnya dua jam atau semalaman.
    • Hiaskan dengan serbuk koko apabila nak menghidangkannya.

    26 comments:

    1. Akak...adui..bikin peruk krok krek krok krek ni......da malam nak tido..mimpi la karang nih...

      minta izin ambik resepinya kak?
      *ada lebih lagi*?

      ReplyDelete
    2. Cikgu Nurin
      boleh2 resepi untuk dikongsi bersama...akak pun ambil resepi ni dari hann.
      masih ada sikit lagi kat fridge..:)
      nak ajak pun dah malam..hihi

      ReplyDelete
    3. wow!..beraninya kak kasih derhaka(bak kata mat gebu) resepi..hehe..
      sebenarnya kalau takde biskut boleh jugak di ganti dgn swiss roll cake...kat rumah ni pun ado byk lai biskut lady fingers tu..apo tak cakap?..boleh akak post ke sanun...kekeke

      ReplyDelete
    4. Sedappnye kak... nescafe tu guna 1 sudu kecik ke besar? nak try lah mmg menarik...
      dekat kedai BAGUS MAKERTING ada jual lady's finger kak...

      ReplyDelete
    5. akaaaaaaakk...saya mmg teringin nak buat tiramisu ni...thanks akak bg resepi!!

      ReplyDelete
    6. Kak anymz
      sesekali jadi penderhaka pula...hihi
      oooo...rupa2nya kak anymz yg borong biskut tu, sampai2 kat jusco habis semua....nanti jgn lupa pos ye.




      Mas
      TQ for infomation...puas akak cari smalam :)

      1 sudu besar mas...tadi akak lupa tulis...
      secukup rasa mas, kalau tak suka pahit boleh kurangkan...

      ReplyDelete
    7. ala..akak terliuq nye ati ni
      dah le posa ...hihi

      mesti nak cuba resepi ni
      bila tak posa...mesti testing dulu



      Jom baca: Inilah Gerut-Gerut

      ReplyDelete
    8. Wahida

      sama2
      cuba lah buat...best!




      Atie
      nanti cuba ye..

      ReplyDelete
    9. wa.. kak kasih.. tepuk! tepuk! tepuk!!

      nampak sangat anggun. akak, biskut tu kalau kat kedai jual bahan masakan, senang dapat.. once rendam dalam nescafe, atau curah je, dia akan jadik macam kek.

      best kan? sedapp.. adeehh.. nak jugak sikit!

      big huggsss!

      ReplyDelete
    10. Hann
      temakaseehhhh...*sambil tundukkan kepala sbab sifu dah kasi tepukan :D
      TQ my dear for marvellous recipe...
      sedapppp...semua suka.

      biggg huggsss..!!

      ReplyDelete
    11. menarik ni kak.
      selalu asyik buat biskut marie koko kacang aje..

      ReplyDelete
    12. Reen
      Nanti cuba resepi dari Hann ni ye reen...sedap.

      ReplyDelete
    13. Kak Kasih,

      I mmg dah lama nak buat si tiramisu ni asik ada jer halangan dan lepas tu terlupa. Nampak jugak dkt blog hann hari tu lepas tu dah mmg nak buat rupanya akak yg dah buat dulu....hehehz Biler lah I punya turn?? :D

      ReplyDelete
    14. Anie
      akak tunggu anie pula buat...
      bestttt

      ReplyDelete
    15. sedapnyer kak....nak try satu hr nanti..kikiki

      ReplyDelete
    16. Alin
      cubalah...senang & sedap
      sure tak menyesal..hihi

      ReplyDelete
    17. rajinnya kak, lady pun nak try la nanti.. tapi lady ni baking tak berapa nak pandai hehe.. tgk pic ni teringin la pulak..

      ReplyDelete
    18. Lady
      tak perlu bakar...just letak dlm fridge saja dah jadi :)

      ReplyDelete
    19. salam kak..wahhh segak & menarik nye..saya datang nak tapau sikit nih hehehehe

      slalu sgt buat cheese kek pasni try resepi ni pulak...mekasih kak sharing2..*hugs2* ;)

      ReplyDelete
    20. Greenjade
      nape dtg lambat? dah habis sudah...hihi

      cuba le, rasanya pun lebih kurang cheese cake juga..:)
      *hugggsss3...*

      ReplyDelete
    21. Cikgu tie
      cuba le...senang & simple :)

      ReplyDelete
    22. datang tengok resepi ni juga.. hehehehe kalau sempat buat nanti nak tayang kat blog :)

      ReplyDelete
      Replies
      1. resepi ni senang je syiela...nanti try ye :)

        Delete

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...