Sunday, 20 March 2011

Adik yang Rajin Menolong



Adik memang suka menolong di dapur. Waktu kecil  akak kasi je dia tumbuk apa-apa(main-main)supaya dia tak mengacau akak memasak.





menolong buat popia

Sampai sekarang pun di rajin dan kadang-kadang sekadar menyibuk di dapur. Abang-abang tak suka   adik tolong, menurut Abang kalau adik tolong sure dapur macam kapal pecah.Kesian juga kat dia kan...tambah-tambah bila dia buat muka kesian dia, tu tak tahan tu.

suka sangat bab potong memotong ni

Akak kasi juga di tolong, tapi pastikan tangan kena cuci bersih-bersih. So dengan bersungguh-sungguh dia mencuci tangan dia dengan sabun.

Lihatlah wajah ceria adik setelah berjaya membuat fish & chip...walaupun ready made punya...hihi

Fish & chip adik.

pisang keju ni pun adik yang goreng...sebab tu warna hitam manis .

waktu ni akak buat puteri mandi, dia pun nak buat juga. So akak siapkan satu periuk untuk dia, dan satu lagi untuk akak.

Ini hasilnya...dia yang buat dia yang makan.Cantiklah juga kan...puteri mandi fesen baru...ahakkss.

Ini rupa sebenar puteri mandi tu.


pizza hasil karya Adik
Nampak tak peluh kat dahi dia tuh...:)


TAPI
ada juga waktu dia tak de mood...hihi

bila dia tengah sibuk bercucuk tanam di Farmville...tapi aktiviti ni dah lama dia tinggalkan...dah bosan kot!

bila dia mengantuk..kat mana-mana pun dia boleh tidur...ni kat bawah meja study dia.

bila demam...

Perasan tak gambar2 semua adik  pakai jam tangan...dia pakai jam sepanjang masa...walaupun di rumah. Itu habit dia dari kecil...

Semoga Adik akan rajin menolong sampai bila-bila ye dik. Love you.




:D keep smiling

16 comments:

  1. Seronok lah akak ada pembantu.. Lebih kurang cam saya. My boys mmg suka masak. ada saje resepi terbaru..

    ReplyDelete
  2. assalam kasih.memang adik rajin..
    nanti pandai masak masak tu..sebab dah selalu tolong dan tengok..

    ReplyDelete
  3. :)
    junior masterchef!
    klu tgok astro tu mesti kagum kecik2 dh pandai masak...

    ReplyDelete
  4. salam kak .. dah lama say tak jengah blog org dan blog sendiri :( teruknya perangai..

    semoga adik akan sentiasa rajin hendaknya.. moga anak2 saya juga akan serajin adik.. aminnn...

    ReplyDelete
  5. salam kak
    skang ni dah tak kesah siapa yang suka ke dapur..untung lah akak..hehe

    psst
    pizza tu cam best je tu..

    ReplyDelete
  6. Salam...

    Bagus...sangat bagus jika anak2 suka membantu buat kerja2 kat umah...apa lagi tolong kat dapur...ini kira satu bonus yg tidak ternilai...kemahiran ini bakal berguna suatu hari kelak...percayalah dik...makchik ucapkan tahniah!

    ReplyDelete
  7. wah si ibu memberi dia pengalaman baru pada si anak, tentu manis pd budak tuh walaupun belum mahir memasak, pujilah yeee, agar esok trus rajin..

    ReplyDelete
  8. yan
    kita samakan yan..
    all boys...hihi



    kak erna
    semoga adik rajin menolong sampai bila2




    chalk
    amin...TQ





    mas
    bila dia tengok abg2 tolong dia pun nak tolong juga :)




    Illa
    bestkan rancangan tu :)





    yanti
    aminn...
    semoga semangat lagi menulis :)




    kak anymz
    kalau masak dia org tak tolong...sure akak tak de mood nak masak....hihi




    Kak Hjh Zainab
    InsyaAllah kak...
    terimakasih sudi singgah disini...saya happy sekali :)





    sal
    pujian tu satu semangat kan :)
    semoga apa yg mereka lalui menjadi kenangan terindah bersama ummi nya :)

    ReplyDelete
  9. Cik Na
    boleh2
    nanti kita boleh berbesan yek :)

    ReplyDelete
  10. owhh calon menantu auntie nih ekekek
    (tetibe blur..anak fomfuan lom ade lg ihihihi)

    ReplyDelete
  11. Greenjade
    takpe2..yg penting rancangan.
    Nanti kalau ada anak fomfuan...kita berbesan k...hihihi

    ReplyDelete
  12. wahh..seronoknye ada pembantu..harap nanti anak2 lin pun suka membantu di dapur :)

    ReplyDelete
  13. siti haslinda
    amin...hrp anak2 kita tambah rajin :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...