Thursday, 10 March 2011

Hukum Memakai Braces/Pendakap Gigi





Syeikh Faizal al-Moulawi, Naib Pengerusi Majlis Fatwa Eropah berkata :
“Braces atau pendakap gigi bagi tujuan KESIHATAN adalah dibenarkan menurut syara’, bahkan ia juga diperlukan”

Menurut sekumpulan Mufti Islam Online : “As long as the bracing is done to fix a problem, then it is allowed and there is nothing wrong with it.”, iaitu selama mana pendakap itu membaiki sesuatu, maka ia dibenarkan.



Sebenarnya tujuan braces bukan hanya untuk mencantikkan , ianya juga untuk kesihatan.

Contoh-contoh :

1.Gigi bawah yang tergigit langit-langit hingga menyebabkan ulcer.

2.Gigi yang open bite (gigitan terbuka) , tidak dapat mengunyah dengan sempurna...hingga pengaruh pada fungsi penghadaman.

3.Gigi yang berlapis-lapis menyebabkan penderita tidak dapat memberus gigi dengan sempurna maka akan terjadi masalaah gusi dan bau mulut yang serius.

4.Dari segi psikologi pula, ianya amat berpengaruh dari segi keyakinan diri. Anak-anak yang bergigi jongang(contoh) akan rasa rendah diri apalagi kalau sering di ejek teman2.

5.Gigi berlapis juga akan menyebabkan trauma pada bibir, lidah dan mucosa mulut contoh tergigit menyebabkan ulcer.

6. Untuk memperbaiki sebutan, ada setengan kes, susunan gigi menyebabkan seseorang tidak dapat menyebut huruf dengan sempurna 


Banyak lagi sebab sebab lain nanti akan di kongsi di next n3.

getah warna warni untuk braces.


:D keep smiling.

8 comments:

  1. tgk org pakai braces ni nmpk mcm tak selesa je tp lepas tggalkan hasilnya gigi mmg nampak cantik!

    ReplyDelete
  2. tq for sharing kak...cantik lak tgk getah yang warna warni tu..hehe

    ReplyDelete
  3. Mas
    pengorbanan untuk cantik :)


    Nieza
    sama2 :)

    ReplyDelete
  4. salam.
    sya pun prnh pkai dulu sbb mslh gg jarang.mmg klu nk cantik,sihat kne byk sabar,kene tahan semua.hasilnya? barulah memuaskan.tk blhlah semua instant mcm maggi je.sabor...

    ReplyDelete
  5. chempaka
    betul tu...org pakai braces kena banyak bersabar demi hasil yg mmuaskan :)

    ReplyDelete
  6. akak,

    demi nak bagi kesedaran supaya gigi cantik dan tersusun rapi supaya tak menimbulkan masalah, bagus jugak depa memvarietykan braces ni.. teruja gak orang nak pakai.. lepas ni depa letak katun cecomel macam hak letak kat kasut crocs tu kan macam lagi best.. senyum je nampak spongebob, senyum ja nampak dora.. nampak macam2.. muahahha.. best kan?

    ReplyDelete
  7. hann
    zaman dah berubah...dulu2 org malu nak pakai braces, sekarang ramai yg pakai...tambah2 getah tu warna warni :)

    ReplyDelete
  8. http://www.facebook.com/pages/Fancy-elastic-ligature-for-braces/170105396356281

    CHECK OUT THIS PAGE!
    fancy elastic ligatures now in malaysia
    choose your favourite pattern mickey,flower or hello kitty in 25 choices of colours!
    there's also GLOW IN THE DARK ligature for your braces!
    WOW! be the first among your friends to have these cool fancy ligatures for your braces

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...