Thursday, 24 March 2011

Kacang Merah & Kelapa Parut




Kalau sebut je kacang merah & kelapa parut, misti ingat my sister (Kak Ma)....sebab Kak Ma selalu buat kuih ni.Kalau ada makan-makan adik beradik. Kak Ma misti masak kacang ni.Kuih ni simple saja bahan-bahannya, cuma masa untuk memasak agak lama sebab nak kena tunggu kacang tu betul2 lembut. 

Ini resipinya :




Bahan-Bahan 


  • 1 mangkuk Kacang merah
  •  Gula Melaka secukup rasa
  • Sedikit garam
  • 2 helai daun pandan 
  • Air 
  • 1/2 cawan kelapa parut putih - gaulkan dengan secubit garam


CARA_CARANYA:

  1. Rendam kacang lebih kurang 4 jam
  2. Rebus   kacang hingga lembut bersama daun pandan.
  3. Masukkan gula melaka dan sedikit garam
  4. Masak hingga kering
  5. Angkat
  6. Kacang di makan dengan kelapa parut.





:D keep smiling




15 comments:

  1. as salam kak kasih,

    mudahnya..

    habis tu makan macam tu saje ke

    kenyang ke..hihi

    ReplyDelete
  2. pepagi dah tgk makanan.. lapau sbb blom bfast.. tp yg ni tak pernah saya tengok dan rasa.. ni kena buat special utk saya nnt..

    ReplyDelete
  3. nasib baik saya tak suka ngan kelapa parut ni, kalau x konfom terliur...hehehe....

    ReplyDelete
  4. x pernah lak makan kacang merah cenggini... nnti bplehlah mencuba!

    ReplyDelete
  5. nmpk sdpa je tu.maklumlah,ujan2 ni nmpk mknan semua sdp belaka.

    ReplyDelete
  6. makan cam gitu je ke kak? tak pernah lg try :) kalo colek ngan roti mst sedap gak kan?

    ReplyDelete
  7. Ati
    kalau nak lebih kenyang makan dengan pulut manis...biasanya makan waktu breakfast...atau minum petang :)



    yanti
    boleh2...senang je, no problem :)




    wahida
    hihihi...nasib baik, kalau tak sure kena pos kat wahida kan :)




    kak rose
    best untuk makan petang bersama teh o panas :)




    chempaka aziz
    hujan2 perut pun lapar je kan :)




    Mas
    rasa manis kacang merah dan rasa lemak masin kelapa...biasanya makan dengan pulut manis :)

    ReplyDelete
  8. Boleh try ni...
    Selalunya saya makan kacang merah dgn pulut manis bersama kelapa. Tapi beli je la... huhu

    ReplyDelete
  9. Suara
    ye boleh juga di makan dengan pulut manis ...TQ singgah ye :)

    ReplyDelete
  10. kak, nampak menarik menu tu tak pernah mkn lagi..teringin pula nk rasa..:)

    ReplyDelete
  11. nieza
    cuba le nieza, simple dan senang je...cuma mungkin kat sana tak de kelapa parut kan :)

    ReplyDelete
  12. blog akak makin meriah dgn resipi yg best2...i likee....

    ReplyDelete
  13. leez
    kalau tak jalan2...akak main masak2 je lah....hihi

    Bila balik Msia ni?

    ReplyDelete
  14. asal masok umah kak Kasih jek bau makanan..asal bau makanan jek nk masyuk umah kak Kasih hehehe

    btol lah kak..lama btol kacang nk empuk..ade skali saye masak kat 2 jam x empuk2..terus majuk tutop api..naik tdo smpai pagi hahaha

    ReplyDelete
  15. Greenjade
    kena rendam lama2 sikit...
    teruskan usaha...chayookkk

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...