Friday, 11 March 2011

Mango Galettes




Seperti biasa akak suka masak yang simple2..seperti kata Nieza yang berada di Finland tu cepat dimasak..cepat dimakan. Asyik-asyik guna puff pastry jenama kawan...senangnya kerja akak sekarang.

Anak-anak akak pun tau buat resepi ni..mudah saja. Mango galettes ni sedap dimakan dengan cream atau ice cream vanila.


Anak-anak sukalah sebab ada ice cream..mak dia pun suka juga. Ishh..demuk..demuk…kena jogging jalan kaki dua keliling ni.Dah beli lasagna punya pasta..siap2 nak buat…huhu..demuk..demuk.

Ni resepi nya ye…..pastu jangan lupa jogging..hoho.

Bahan-bahan
5 keping pastry * jenama kawan
100g butter dipanaskan* agak-agak je
1 biji mangga * potong nipis2
5 sudu gula perang
cream atau ice cream vanilla

Cara-cara
Panaskan oven 200C. Sapu tray dgn majerin/butter
Letak pastry atas tray.
Cucuk pastry dengan garpu.
Sapu butter atas pastry tadi.
Susun mangga ditengah2 pastry.
Tabur gula perang dan lebihan butter diatas mangga tadi.
Bakar selama 15-20 minit hingga keperang2an.
Hidangkan dengan cream atau ice cream.





:D

21 comments:

  1. kak kasih,

    puas ati cari pastry tu tau
    akhirnya jumpa hanya ada 1 di giant

    maybe esok ati nk cuba ah...
    sedapnya mango galettes tu
    tp ati takde mango lak

    ReplyDelete
  2. haha setuju ngan kata-kata akak juga...tapi kalau ada org yg tolong masak lagi ler senang kan terus ngap jer hehe...saya ni dh senang nk senang lagi...actually yg sebenarnya saya ni x berapa nk rajin kak...hehe btw sedapla tu kak...terasa crispy jer puff tu.

    ReplyDelete
  3. alahai kak.. ni yang buat lapo di pepagi hari..
    kalo dok sebelah rumah, harus pi ketuk pintu minta seketul du :D

    ReplyDelete
  4. senangnya kak..saya suka mangga!!

    ReplyDelete
  5. akak.......... nureen tgk lapo nih... adusss.....

    ReplyDelete
  6. salam kak, tima kasih atas jwpn akak pasal Saba, Cyberjaya tu...

    merujuk soalan akak kat blog saya, sori saya nak tanya, napa akak nak belajar cara2 kecikkan gambar? bukan gambar akak dah kecik ke ni? ramai blogger nak belajar cara besarkan gambar kak...

    ReplyDelete
  7. ni boleh buat untuk hubby..dia peminat setia mango :)

    ReplyDelete
  8. Ati
    buat sardine atau chicken puff pun sedap juga..



    Nieza
    betul tu..kalau org lain masak lagi best kan :)




    yanti
    hihi..jom kita berjiran balik :)




    zaila
    akak pun sangat suka mangga...rasa fresh je kan :)



    nureen
    satu unk nureen satu unk elly...hihi



    wahida
    you're welcome my dear sis.
    owhh ye ke...akak ingatkan boleh kecik dia punya (apa namanya...buta IT gini le...hihi)...supaya dapat upload cepat sikit.

    ReplyDelete
  9. oh, maksud akak, akak nak resize gambar ye?

    ReplyDelete
  10. Cik Na
    nanti boleh cuba...senang je :)



    Wahida
    ye ye...supaya cepat sikit kita upload...kalau tak lamanya nak tunggu...nak2 internet slow pulak...thanks ye wahida :)

    wahida akak dapat info dari yanti..rest saba tu buka sampai pukul 10 pm :)

    ReplyDelete
  11. sedap tgk mango galettes akk ni :)

    ReplyDelete
  12. mas
    kalau makan dengan cream lagi sedap mas :)

    ReplyDelete
  13. tahniah..blog dah berwajah baru..

    pastry..eh jarang buat
    teringin nak memcuba..

    ReplyDelete
  14. Sal
    bererti dah lama tak ziarah blog saya...hihi

    pastry ready made..jimat masa :)

    ReplyDelete
  15. salam ziarah dan ukhwah....
    sedap nampak mango galettes tu

    ReplyDelete
  16. kak kasih...

    ati dtg lagi nak ambil resepi

    nak cuba mlm ni...semoga berjaya


    ^______________^

    ReplyDelete
  17. watie
    terimakasih sudi singgah :)


    Atie
    selamat mencuba :)

    ReplyDelete
  18. waa sedapnya menarikk nyaaa :) yumx3

    ReplyDelete
  19. ieda
    jemput makan...hihi
    thanks singgah disini :)

    ReplyDelete
  20. akak..

    hasil tayangan akak ni, saya telah menjadikan mangga kat rumah saya jadik mango crumble.. best kak.. tayangan amal saya nanti2.. esok ka.. hiksss...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...