Tuesday, 8 March 2011

Mango Puff



Sejak ada ready made puff pastry jenama Kawan ni, rasa macam senangnya hidup.Nak tengok macamana pastry tu klik kat sini. Dalam kepala ni macam2 nak buat. Salah satunya puff mangga ni le. Akak memang suka sangat dengan apa-apa yang berasaskan mangga. Rasa segar je..antara jus kegemaran adalah jus mangga juga.


 Akak guna mangga yang kurang masak agar ada rasa masam2 manis.








Bahan-bahan
5 keping puff pastri jenama Kawan
Ground cinnamon * akak guna cengkih
2 biji mangga dipotong dadu
2-3 sudu gula * secukup rasa
1/4 cawan gajus yang dicincang halus
majerin untuk sapu tray pembakar
telur kuning 




Cara-cara
Masak mangga ,gula dan cengkih/cinnamon 
hingga menjadi jem. Masukkan gajus.
Sapu tray pembakar dengan majerin.
Letak jem di tengah2 pastri, lipat dua dan tekan dengan garpu tepi pastri tadi. 
Cucuk sedikit pastry dengan garpu di bahagian atas.
Sapu telur kuning di  atas pastri tadi.
Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan lebik kurang 175 C lebih kurang 30 minit.
Masak sampai pastri keperang-perangan.






:D






13 comments:

  1. wah sedapnya puff tu kak...rangup jer kak..cepat dimasak cepat dimkn kan..:)

    ReplyDelete
  2. mak aiii..mesti teramat sedap kan...nampaknya ada bakat la awak untuk bukak kedai tau :-)

    ReplyDelete
  3. memang menggoda saya ni kak....


    Saya tak pergi beli lagi nih ...huhuhu..

    ReplyDelete
  4. mango puff plak.. meriah btol menua akak hari2 ye..
    rasa mcm nak pindah dok sewa bilik je kat umah akak tu.. then bayo mkn tiap2 bulan .. heaven..

    ReplyDelete
  5. akak..
    puff pastri sangat mudah kan kak..
    puff mango ni mcm sedap je kak..mintak sikit boleh?

    ReplyDelete
  6. akak kasih..sue pernah tgk pastry Kawan tu and pernah berhajat nak beli..tapi tak jadi.

    Lepas ni kena jadi beli lah sebab dah ada resepinya..hehehehe..thanks kongsi hasil dari pastry Kawan tu..

    ReplyDelete
  7. dah tak leh jadi ni..
    mlm ni ati nk gi cari pastry ni
    kat giant...agak2 ada tak kak?

    besar dugaan org posa ni
    asyik2 tgk makanan je..huhu

    ReplyDelete
  8. nyum2 so yummy! thanks share ada masa nk wat lah tapi mebi tak jadi antek cm dlm gambar tu wuwuwu...

    ReplyDelete
  9. wah!sodap menu kak kasih kita hari ni ya..akak nak 3 ketul..ada lagi tak tu?..hehe

    ReplyDelete
  10. Hah kena sesangat nih..baru beli pastry Kawan ni semalam...cilok resepi ye kak....nyum nyummm..

    *tak jadi bersara, ada entri baru*

    ReplyDelete
  11. meleleh air liur..nanti nak try buat lah..dah banyak hari beli pastry puff kawan tuh

    ReplyDelete
  12. nieza
    betul tu nieza
    cepat dmasak cepat dimakan :)




    sahromnasrudin
    hihi *sambil tutup muka*
    masuh jauh



    azrina
    senang ada pastry ni reen...tinggal buat inti yg kita suka ...mcm2 boleh buat :)


    Yanti
    boleh2
    dulu2 kita pernah bjiran :)




    Dr Rodzila
    senang & cepat...jimat waktu.
    boleh2..bila nak dtg?



    sue
    sejak ada Kawan..senang kerja akak...mcm2 boleh buat. Pastrynya pun gebu sgt.




    Ati
    puasa sunat ye..
    Ati, akak beli di Tesco...tak sure di giant ada ke tak..




    hanis
    kat dlm gambar je tu yg menarik...hihi
    cubalah ye...senang je :)




    kak anymz
    demi akak anymz , kalau habis pun akak sanggup buat lai... :)




    cikgu nurin
    jgn bersara awal ye.. :)

    ReplyDelete
  13. cikna
    sardine puff pun akak suka :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...